Ivan Pažanin se vratio u show
 RTL, promo
Chefova tajna

Ivan Pažanin o 30 kila viška: ''Baba je govorila 'Mali je gladan', čak i kad mali nije bio gladan''

Omiljeni Chef iz showa "Tri, dva, jedan, kuhaj!" govori o svojoj borbi s kilogramima u tinejdžerskim danima, što ga može izbaciti iz takta te kako se u kuhinji nosi s kritikama nezadovoljnih gostiju.

Kako se osjećate kao povratnik u show "Tri, dva, jedan, kuhaj"?
Osjećam se odlično. Kao da nikad nisam otišao iz showa. Toliko sam se privikao na ovakav način života, da zimu provodim u Zagrebu snimajući show, buđenje i spavanje uz "Tri, dva, jedan – kuhaj!", a ljeti sam na moru. Unazad tri godine, to mi je sve postalo normalno…

Kemija između vas i Tomislava Špičeka nije se nimalo smanjila, je li on kroz sezone vaš mentor, prijatelj i osoba od povjerenja?
Tomek je prije svega navedenog – prijatelj. Onda kolega, kompanjon s kojem mi je gušt snimati ovaj show… Znate, mi u žiriju stvorimo zabavu tamo gdje je nema, tako da na setu nikada nije dosadno. Zabavljamo se, šalimo, ali smo i ozbiljni kada to treba biti. Ove sezone nas je četvero u žiriju i uvijek je neka zafrkancija. A to i jest smisao posla, da se dobro osjećaš u svojoj radnoj okolini.

RTL promo
Žiri showa "Tri, dva, jedan, kuhaj"

Kako se slažete s Matom, znate li se od prije?
Mate i ja se vrlo dobro znamo otprije jer smo u istoj branši i družimo se zajedno. Odličan je čovjek, veliki poznavatelj hrane i vrhunski mentor. Za njega imam samo riječi hvale.

Za chefove općenito kažu da imaju veliki ego, je li je takav slučaj i kod vas?
Ne bih to tako nazvao. To možda drugima tako izgleda, ali mi, profesionalni kuhari smo dosta pažljivi prema poslu jer je na našim leđima veliko opterećenje. Nekad naš stav i izražavanje izgleda kao da iz nas progovara „ego“, no ja to ne bih tako negativno pojmio. Znate, velika je odgovornost voditi kuhinju restorana ili hotela. Chefovima je previše stalo do posla, do gostiju, a pritisak je velik jer istovremeno trebamo zadovoljiti i druge aspekte: treba pronaći odličan tim u kuhinji koji treba voditi i usmjeriti, biti im i prijatelj i psiholog, non stop si u pokretu, fizički si aktivan, treba biti kreativan kada se slaže jelovnik… Sve to itekako može biti iscrpljujuće. Ako nemate jak karakter i niste autoritet, a to možete nazvati i egom ako želite, onda posao chefa nije za vas.

RTL, promo
Ivan Pažanin trudi se naučiti nešto natjecatelje showa

Što vas može izbaciti iz takta u sekundi?
Uh, pretjerivanje me definitivno može izbaciti iz takta. U bilo čemu: u zezanciji, u pričanju, u kuhanju... Ponekad me naljuti kad natjecatelji u showu ne slušaju što im Mateja, Mate, Tomek i ja govorimo i savjetujemo. Pogotovo ako se radi o nekoj jednostavnoj stvari o kojoj smo pričali već 3000 puta u svih pet prijašnjih sezona. Ljuti me i kada me se prekine usred pričanja, izlaganja ili komentiranja, onako usred rečenice, jer onda izgubim tu misao pa ispadne ona „što je pjesnik htio reći“… Inače sam eksplozivan, lako planem, ali se još brže odljutim. Zamisli da se mjesec dana durim na nekog zbog gluposti? Izludio bih! A što ću, takav mi je temperament!

Niste skrivali da ste imali problema s kilogramima kada je vaga pokazivala čak njih 120, time ste svima postali inspiracija, pazite li i dalje na prehranu?
Udebljao sam se dok sam bio tinejdžer i tad je bilo lako izgubiti te kile. Ustvari, one su otišle samo od sebe kada sam se počeo više kretati i baviti sportom. Znate kako je to u Dalmaciji, baba bi uvijek govorila 'Mali je gladan', čak i kada "mali" nije bio gladan. Da se tada nisam riješio viška kilograma, sada bi bio u velikim problemima jer, što si stariji, kile ti se više primaju. Naravno, pazim na ishranu, no zna se dogoditi da odem na dvije-tri zabave zaredom gdje je dobra spiza pa brzo dobijem par kila. No, ne brinem se zbog toga... Zbog snimanja showa rjeđe odlazim u teretanu, no morat ću naći vremena za boks jer se poslije treninga dobro osjećam. Na setu ponekad kušamo i preko 20-tak različitih jela, pa nemam osjećaj da je došlo vrijeme za ručak ili večeru jer - nisam gladan. Od pustog kušanja izgubio sam osjećaj kad sam gladan, jer mi se čini da sam non-stop siit. Tu zbunjozu u želucu rješavam čajevima za probavu i voćem.

.

RTL, promo
Ivan Pažanin se vratio u show
RTL promo
Chefovi Mate Janković i Ivan Pažanin jako se cijene

Bez čega ne možete zamisliti život?
Sve me u životu veseli, sve mi je bitno. Obitelj, prijatelji i spiza… Uživam u svemu.

Omiljena knjiga?
Ako isključimo kuharice, posljednju pravu knjigu pročitao sam davno. Dok sam još radio na kruzeru. Tada sam imao puno slobodnog vremena, pa sam pročitao triler u nastavcima…

Koji film ste pogledali više puta?
Bilo koji s holivudskim legendama poput Seana Penna, Marlona Branda, Al Pacina, Roberta De Nira. Klasike poput "Kuma" i "Lice s ožiljkom" mogu gledati milijun puta i nikad mi ne dosade.

Kako za vas izgleda idealni vikend?
Samo da je sunca, mora, uz dobro društvo i gradele. Po mogućnosti da netko drugi brine za te gradele umjesto mene. Ja bih slušao cvrčke, skočio u more kad mi je vruće. Pa onda malo mezio i "ubio oko popodne"… Ima išta bolje od toga?

Misao vodilja koju ste naučili od bake/djeda?
Uvijek budi gospodin i nemoj biti iskvaren. Toga se držim maksimalno…

Poštapalica bez koje ne možete...
U posljednje vrijeme često govorim "rekla-kazala". Posljednje dvije godine je stalno koristim. Čak me i u "Tri, dva, jedan – kuhaj!" možete čuti kako govorim: rekla-kazala ovo, rekla-kazala ono… Riješit ću je se, kad-tad!

Bačvice ili Bali?
I jedno i drugo, u bilo koje godišnje doba, pa čak i u zimi. Nije da ne volim zimu i snijeg, naviknuo sam se na hladnoću. Ali, ne možeš istjerati sunce iz Dalmatinca!

Što nikada ne biste pojeli?
Ma, probao bih sve! Jeo sam i skakavce, škorpione, bube… Nisam gadljiv i probat ću sve ako mi se pruži prilika.

Kako se vi nosite s kritikama u kuhinji?
Naravno da se dogode situacije kada gost vrati tanjur u kuhinju jer nije zadovoljan ponuđenim jelom. Nemoguće je zadovoljiti svakog čovjeka na ovoj planeti. Koliko god se trudili, uvijek će biti mali postotak ljudi kojima se ne sviđa ovo ili ono, ili pak nisu navikli na ovaj ili onaj okus… Jednostavno je nemoguća misija udovoljiti baš svakome. Naravno, svaka kritika teško padne, ali nas i digne, ojača i potakne da ispravimo eventualnu pogrešku, da se potrudimo zadovoljiti gosta i napravimo mu ovo što bi želio jesti.

RTL, promo
Ivan Pažanin trudi se naučiti nešto natjecatelje showa

Linker
11. travanj 2024 04:20