Bojan Zibar
Bojan Zibar

Jan i Ljubomir Kerekeš

objavio čak i financije

Objave Jana Kerekeša o poslovanju mnoge su ostavile u šoku: 'Da želim zaraditi, otvarao bi šoping, a ne kulturni centar'

Kerekesh Teatar odnosno njegov umjetnički voditelj Jan Kerekeš (32), poznati varaždinski glumac, od sredine kolovoza pod naslovom "Kuc, kuc - kultura" na Facebooku objavljuje iznenadno hrabre i konkretne postove koji podižu mnoge obrve. Ukazuje na rad i poslovanje Teatra, iznosi usporedbe s drugim kazalištima i ustanovama u kulturi, a otkriva čak i njihove i tuđe financije te bez dlake na jeziku negoduje zbog poteza nadležnih.

Iza nas je vikend u kojem je završio varaždinski Špancirfest, ulični festival koji se ove godine održao već 21. put. U sjeni čarobnih spektakala odvijala se i prava (ne)kulturna "drama": Kerekesh Teatar, odnosno njegov direktor Jan Kerekeš već tjednima javno, putem Facebooka, proziva nadležne zbog loših procjena, poteza i propusta vezanih uz nerazumijevanje za kulturne potrebe grada i konkretno njihov rad. Sve je počelo u trenutku kad su objavili namjeru da u svome gradu žele utemeljiti Kulturni centar Kerekesh Teatar- najprije su iznijeli cijeli idejni projekt, a potom krenuli s postovima pod nazivom Kuc, kuc - kultura u kojima upozoravaju na sve činjenice o vlastitim naporima, iznoseći čak i financijska poslovanja provlačeći tu sve što ih godinama izbacuje iz takta.

 

Jan Kerekeš za Gloria.hr: "Sustav ne funkcionira"

Sve nam je pobliže objasnio i autor cijele ove inicijative, Jan Kerekeš: 'Na ovakav potez nas je potaknulo nefunkcioniranje sustava odnosno način na koji se raspodjeljuju sredstva, ali i odnos prema nama koji se uspješno borimo za kulturni napredak. Vaninstitucionalna praksa postala je važnija od institucija. Županiji zamjeram jer nagrade dodjeljuju prema nekom redoslijedu, a ne prema zaslugama. Grad sam prozvao osobno ja jer sam u mojih skromnih desetak godina karijere dobio osam nagrada na nacionalnoj razini, a nikad nisam bio na prijemu kod gradonačelnika. Fotografije s gradonačelnikom Ivanom Čehokom koje je objavio Grad nisu s prijema Jana Kerekeša, već s dodjele nagrada Teatru, odnosno s prijema povodom zadnje klape filma "Ufuraj se i pukni", rekao je glumac.

"Mi smo doista došli do točke na kojoj zbog broja ljudi koji prate naše predstave smatramo da imamo pravo na veću podršku Grada, Županije i države, kako bismo mogli napredovati. To je jedini razlog zbog kojeg smo se u ovo upustili", rekao je Jan Kerekeš te se dotaknuo i varaždinskog HNK kojeg je također prozvao u objavama. "Varaždinski HNK ne posluje dobro i to već niz godina te smatram da je vrijeme da se i tu stvari promijene", objasnio nam je.

Potom se osvrnuo na osnivanje Kulturnog centra Kerekesh Teatar. "Varaždin je jedan od rijetkih gradova koji nemaju kulturni centar, a koji je prijeko potreban jer se brojne izvedne, od folklora, izvedbi plesnih udruga, proslava škola, do dodjele raznih diploma, nemaju gdje održavati osim u HNK, a svi ti programi nisu primjereni za nacionalno kazalište", objasnio je.

Bojan Zibar

Jan i Ljubomir Kerekeš

 

Bilo je tu reakcija da Kerekeši, koji stoje na čelu Teatra s ukupno četvero zaposlenih, svime ovime žele pribaviti financijsku korist za sebe, no Jan to opovrgava: "Neprofitna smo umjetnička organizacija i svaki profit koji uspijemo postići napornim radom uložimo u sljedeći projekt, kao primjerice lani u dugometražni igrani film. Mi nismo tvrtka i ne možemo si isplaćivati dobit. Nemamo zaposlenih glumaca nego ih plaćamo po izvedenoj predstavi. Da želimo neku veliku financijsku korist za sebe, otvorili bismo shopping centar, a ne kulturni centar!", naglasio je 32-godišnji glumac.

Očekuju, kaže, dijalog s Gradom. "Znamo da gradonačelnik Ivan Čehok ima sluha za Kerekesh teatar, samo ponekad nema vremena čuti nas do kraja. Očekujemo da će nam pomoći oko prihvaćanja projekta i osobito oko zemljišta, a kasnije bismo projekt prijavili na EU fondove. Slijedi još jedna "Kuc, kuc - kultura" usmjerena ka publici, a nakon toga ćemo Gradu predložiti sastanak pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Bilo bi šteta da Grad, Županija i ministarstvo ne podrže naš projekt jer je važan za širu zajednicu. Vjerujem da su ove naše objave malo doprinijele tome da nas ozbiljnije shvate", zaključuje Jan Kerekeš.