Jan i Ljubomir Kerekeš
 Bojan Zibar
objavio čak i financije

Objave Jana Kerekeša o poslovanju mnoge su ostavile u šoku: 'Da želim zaraditi, otvarao bi šoping, a ne kulturni centar'

Kerekesh Teatar odnosno njegov umjetnički voditelj Jan Kerekeš (32), poznati varaždinski glumac, od sredine kolovoza pod naslovom "Kuc, kuc - kultura" na Facebooku objavljuje iznenadno hrabre i konkretne postove koji podižu mnoge obrve. Ukazuje na rad i poslovanje Teatra, iznosi usporedbe s drugim kazalištima i ustanovama u kulturi, a otkriva čak i njihove i tuđe financije te bez dlake na jeziku negoduje zbog poteza nadležnih.

Iza nas je vikend u kojem je završio varaždinski Špancirfest, ulični festival koji se ove godine održao već 21. put. U sjeni čarobnih spektakala odvijala se i prava (ne)kulturna "drama": Kerekesh Teatar, odnosno njegov direktor Jan Kerekeš već tjednima javno, putem Facebooka, proziva nadležne zbog loših procjena, poteza i propusta vezanih uz nerazumijevanje za kulturne potrebe grada i konkretno njihov rad. Sve je počelo u trenutku kad su objavili namjeru da u svome gradu žele utemeljiti Kulturni centar Kerekesh Teatar- najprije su iznijeli cijeli idejni projekt, a potom krenuli s postovima pod nazivom Kuc, kuc - kultura u kojima upozoravaju na sve činjenice o vlastitim naporima, iznoseći čak i financijska poslovanja provlačeći tu sve što ih godinama izbacuje iz takta.

Jan Kerekeš za Gloria.hr: "Sustav ne funkcionira"

Sve nam je pobliže objasnio i autor cijele ove inicijative, Jan Kerekeš: 'Na ovakav potez nas je potaknulo nefunkcioniranje sustava odnosno način na koji se raspodjeljuju sredstva, ali i odnos prema nama koji se uspješno borimo za kulturni napredak. Vaninstitucionalna praksa postala je važnija od institucija. Županiji zamjeram jer nagrade dodjeljuju prema nekom redoslijedu, a ne prema zaslugama. Grad sam prozvao osobno ja jer sam u mojih skromnih desetak godina karijere dobio osam nagrada na nacionalnoj razini, a nikad nisam bio na prijemu kod gradonačelnika. Fotografije s gradonačelnikom Ivanom Čehokom koje je objavio Grad nisu s prijema Jana Kerekeša, već s dodjele nagrada Teatru, odnosno s prijema povodom zadnje klape filma "Ufuraj se i pukni", rekao je glumac.

"Mi smo doista došli do točke na kojoj zbog broja ljudi koji prate naše predstave smatramo da imamo pravo na veću podršku Grada, Županije i države, kako bismo mogli napredovati. To je jedini razlog zbog kojeg smo se u ovo upustili", rekao je Jan Kerekeš te se dotaknuo i varaždinskog HNK kojeg je također prozvao u objavama. "Varaždinski HNK ne posluje dobro i to već niz godina te smatram da je vrijeme da se i tu stvari promijene", objasnio nam je.

Potom se osvrnuo na osnivanje Kulturnog centra Kerekesh Teatar. "Varaždin je jedan od rijetkih gradova koji nemaju kulturni centar, a koji je prijeko potreban jer se brojne izvedne, od folklora, izvedbi plesnih udruga, proslava škola, do dodjele raznih diploma, nemaju gdje održavati osim u HNK, a svi ti programi nisu primjereni za nacionalno kazalište", objasnio je.

Bojan Zibar
Jan i Ljubomir Kerekeš

Bilo je tu reakcija da Kerekeši, koji stoje na čelu Teatra s ukupno četvero zaposlenih, svime ovime žele pribaviti financijsku korist za sebe, no Jan to opovrgava: "Neprofitna smo umjetnička organizacija i svaki profit koji uspijemo postići napornim radom uložimo u sljedeći projekt, kao primjerice lani u dugometražni igrani film. Mi nismo tvrtka i ne možemo si isplaćivati dobit. Nemamo zaposlenih glumaca nego ih plaćamo po izvedenoj predstavi. Da želimo neku veliku financijsku korist za sebe, otvorili bismo shopping centar, a ne kulturni centar!", naglasio je 32-godišnji glumac.

Očekuju, kaže, dijalog s Gradom. "Znamo da gradonačelnik Ivan Čehok ima sluha za Kerekesh teatar, samo ponekad nema vremena čuti nas do kraja. Očekujemo da će nam pomoći oko prihvaćanja projekta i osobito oko zemljišta, a kasnije bismo projekt prijavili na EU fondove. Slijedi još jedna "Kuc, kuc - kultura" usmjerena ka publici, a nakon toga ćemo Gradu predložiti sastanak pa ćemo vidjeti što i kako dalje. Bilo bi šteta da Grad, Županija i ministarstvo ne podrže naš projekt jer je važan za širu zajednicu. Vjerujem da su ove naše objave malo doprinijele tome da nas ozbiljnije shvate", zaključuje Jan Kerekeš.

Linker
19. travanj 2024 22:30