Pete Radovich najavljuje da će o inspirativnom životu Alana Medića snimiti film
 Saša Burić
poklonio mu svoj emmy

Prijatelji iz Neviđana: Holivudski producent hrvatskog podrijetla planira snimiti film o zadarskom liječniku

Slavni holivudski producent hrvatskog podrijetla otkiva kako je, premda žive na različitim kontinentima, uspio održati prijateljstvo sa zadarskim liječnikom, kojem je nedavno za vjenčanje darova jedan od svojim 37 Emmyja.

Iako od rođenja živi u New Yorku, jedan od najnagrađivanijih svjetskih TV producenata Pete Radovich (50), koji je za svoj rad dobio čak 37 Emmyja, cijeli je život vezan za Zadar i otoke Pašman i Zverinac. U pašmanskom mjestu Neviđane odrasla je njegova majka, a obližnji Zverinac, odakle je podrijetlom Peteova supruga Nancy, već mu je dvadesetak godina omiljena oaza za odmor. Na tom otočiću širokom samo jedan kilometar svako ljeto boravi sa suprugom i sinovima Lukom, Kristijanom i Markom, a ove su godine stigli već početkom srpnja. No kreativni direktor sportskog programa američke TV mreže CBS i jedan od producenata kultnog magazina 60 Minutes sada je imao poseban razlog za dolazak. Naime, bio je kum na zadarskom vjenčanju svojeg dugogodišnjeg prijatelja Alana Medića, uglednog epidemiologa i psihoterapeuta rodom iz Šibenika - o kojem bi jednoga dana želio snimiti film.

Split,300719                                                                     Peter Radovich, kreativni direktor programa CBS Sports i dobitnik mnogih nagrada Emmy,snimljen u Zadru sa svojim prijateljem Alanom Medicem                                                           Snimio-Sasa Buric
Saša Burić
Pete Radovich najavljuje da će o inspirativnom životu Alana Medića snimiti film

- Alana znam od petnaeste godine, kad smo se upoznali u Neviđanima. On mi nije samo najbolji i najdugovječniji prijatelj, nego i veliko nadahnuće u mojem poslu. Svaki put kad naiđem na neki problem, sjetim se njega jer je imao uistinu težak život: rano je ostao bez oba roditelja, raspao mu se prvi brak, a uz sve to je i prebolio opaku bolest. No nikada ga nije napustio optimizam i danas je uspješan i ispunjen čovjek. Njegova životna priča je stvorena za filmsko platno - kaže Pete Radovich, koji bi uskoro trebao početi raditi na svojem prvom igranom filmu. Producent je, naime iz Hollywooda dobio ponudu da režira film u kojem će glavnu ulogu imati John Malkovich. S glumačkom legendom već je surađivao - preklani je snimio četverominutni reklamni spot za Super Bowl, i za njega osvojio 18 nagrada. Među ostalim, i četiri Emmyja, a jedan od njih donio je Alanu kao vjenčani dar.

- Zahvaljujući tom spotu, koji je pogledalo više od 50 milijuna ljudi, stigla je ponuda iz Hollywooda. Ovih dana trebao bih završiti sve pregovore te je samo pitanje trenutka kad ću krenuti s realizacijom tog projekta. Kad sam 2017. osvojio te Emmyje, jednog sam odmah sačuvao za Alanovo vjenčanje. Na njegovoj prvoj svadbi nisam bio jer sam u to vrijeme radio produkciju Wimbledona, no zato su on i naši zadarski prijatelji, odvjetnik Mladen Smoljan i pomorac Dragan Smoljan, bili na mojem vjenčanju u New Yorku prije dvadeset i jednu godinu. Alan mi je trebao biti kum, ali smo strahovali hoće li na vrijeme srediti vizu za Ameriku - govori poznati TV producent, dodajući da će film o njegovom prijatelju biti prepun njihovih zajedničkih dogodovština. A za ulogu sredovječnog Alana volio bi angažirati Toma Cruisea.

Privatna fotografija
Ekipa na Peteovom vjenčanju u New Yorku, 1998.

Privatna fotografija
Fotka iz mladosti u Neviđanama: Pete Radovich s Alanom Medićem te Draganom i Mladenom Smoljanom

- Kad smo bili mlađi, nas trojica smo zezali Alana da fizički nalikuje na Cruisea - dodaje Pete Radovich. - Kandidata je dosta jer sam u karijeri radio s mnogo zvijezda, poput Matta Damona, s kojim sam prije nekoliko godina snimio najavnu špicu za CBS-ovu emisiju o nogometu “Thursday Night Football”. Ono što, pak, u ovom trenutku znam sa sigurnošću je da će taj film imati - sretan završetak. A možda i s njim osvojim koju nagradu.

Linker
19. travanj 2024 00:33