INSTAGRAM
POZITIVNE ODLUKE

10 jednostavnih savjeta kako biti bolja i suosjećajnija osoba

Ubrzan tempo života, obaveze i mnogobrojne brige – razlozi su zbog kojih često puta zanemarujemo i zaboravljamo na dozu ljudskosti koja nam je svima potrebna.

Znamo da niste zaboravili, ali ipak ćemo vas podsjetiti na deset jednostavnih pravila koja možete uključiti u svoj život i biti bolje osobe – svaki dan.

1. Vježbajte zahvalnost

Fokusirajte se na dobre stvari u svom životu i budite zahvalni na njima. Ukoliko primjerice tražite posao, budite zahvalni na obitelji koja vas podržava i u tome vam pomaže.

2. Otpustite obrambeni stav

Svi vi koji ste uvijek na oprezu od mogućih prijetnji i opasnosti – opustite se! Oslobodite sebe, ali i svoju okolinu raznih opravdanja i izlika zbog koji ne uspijevate u nečemu.

3. Vježbajte prihvaćanje

Ne rasipajte enegriju na ono što ne možete promijeniti, nego ju čuvajte za ono što možete – a to je vaše ponašanje, vaši postupci i način razmišljanja.

4. Oprostite i otpustite zamjeranja

Učinite to zbog sebe! Osjećat ćete se mnogo bolje ukoliko oprostite ljudima, ali i sebi svoje pogreške i nesavršenosti. One su ionako izvor mudrosti.

5. Budite svoji

Budite onakvi kakvi jeste – uvijek i sa svima. Ljudi vole, ali i prepoznaju, kad ste autentični. Zašto biste bili išta drugo, osim sebe?

6. Budite empatični

Nemojte osuđivati i pokušavati negativno okarakterizirati nečiju nesreću ili problem. Pokušajte se staviti u tuđe cipele i imati razumijevanja za druge ljude.

7. Budite izravni

Govorite što mislite i mislite što govorite – to je najjednostavnije pravilo za slijediti. Razgovarajte s osobom s kojom imate problem, radije nego da ju tračate drugim ljudima.

8. Budite ljubazni i suosjećajni

Govorite stvari koje su pozitivne, ljubazne i poticajne. Ne trošite niti energiju niti riječi na uvrede, tračeve, ili najgore od svega – laganje.

9. Imajte svoj integritet

Učinite ono što ste rekli da ćete učiniti. Ukoliko vidite da nećete moći to učiniti – otvoreno tako i recite. Držite do svoje riječi i imajte poštovanje prema sebi i drugima.

10. Volite sebe

Vježbajte samopoštovanje i budite nježni prema sebi i svojim pogreškama. Ne zamjerajte si i budite blagi prema nesavršenostima koje imate. Okružite se ljudima koje volite i koji će vam pomoći da budete bolje osobe.

Linker
20. prosinac 2021 23:19