@jelena_kaic_1 / WeHeartIt
ZDRAVI SAVJETI

5 razloga zašto svaki dan popiti čašu vina

Francuskinje uvijek naglašavaju kako svoju vitku liniju, između ostaloga, duguju i čaši vina. Mnogi se kunu na njegovu ljekovitost i navode ga kao jedan od razloga zdrave dugovječnosti.

Istraživanja su uistinu pokazala kako vino ima mnogo dobrih strana i poželjno ga je konzumirati u službi zdravlja.

Donosimo vam pet razloga zbog kojih biste svaki dan trebali završiti uz čašu ukusnog vina prema vlastitom ukusu.

1. Pomaže u očuvanju pamćenja

Vjerovali ili ne, vino bi moglo sačuvati vaše pamćenje. Istraživanje provedeno sa sedamdesetogodišnjim ženama pokazalo je kako one koje su svaki dan pile čašu vinu – imale su i bolje rezultate u pamćenju.

2. Pomaže u očuvanju željene tjelesne težine

Ljudi koji svakodnevno piju čašu vina imaju manji indeks tjelesne mase, od onih koji ga piju samo povremeno. Također imaju manje masnog potkožnog tkiva na području trbuha.

3. Čuva jajnike

Istraživanja su pokazala kako žene koje na dnevnoj bazi konzumiraju jednu čašu vina znatno smanjuju rizik od raka maternice. Tajna leži u fitoestrogenu koji ima visoka antikancerogena svojstva, a prevladava u vinu.

4. Čuva kosti

Žene koje umjereno piju vino imaju veću koštanu masu od onih koje to ne čine. Alkohol povećava razinu estrogena koji usporava propadanje kostiju i na taj način pomaže u njihovom očuvanju te mnogim bolestima koje iz toga proizlaze.

5. Štiti od opasnosti dijabetesa

Žene koje piju jednu ili dvije čaše vina dnevno imaju 40 posto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, od onih žena koje ga ne piju.

Linker
20. travanj 2024 04:48