DARKO TOMAŠ/CROPIX
Nova kolumna

Ksenija Erker o Martinju: Znate li onu pričicu o tome zašto baš guska taj dan treba biti na stolu?

Sveti Martin bio je jako skroman i nije želio postati biskup te se, kako bi to izbjegao, sakrio u grmlje kad su došli po njega. Međutim, u grmlju su bile guske koje su uznemirene toliko jako i glasno gakale da su otkrile Svetog Martina koji je mimo svoje volje postao biskup, a guske su otada, za kaznu, na martinjskom stolu.

Sveti Martin bio je jako skroman i nije želio postati biskup te se, kako bi to izbjegao, sakrio u grmlje kad su došli po njega. Međutim, u grmlju su bile guske koje su uznemirene toliko jako i glasno gakale da su otkrile Svetog Martina koji je mimo svoje volje postao biskup, a guske su otada, za kaznu, na martinjskom stolu.

Mošt je pokršten, jedite i pijte, svega se vžijte, za tanec noge nabrusite i za mužiku vuha pripremite!" Ovim riječima u Zagorju završava duhovita ceremonija krštenja mošta u vino. Pred nama je Martinje, za nas vinopije veliki blagdan. Ja jako volim vino i iako volim popiti i koju "žesticu", dobro i fino vino za mene je vrh, Božji nektar i uživam kad si to mogu priuštiti. U ovo doba godine pred Martinje na tržište dolazi portugizac i uvijek me podsjeti na francuski Beaujolais nouveau jer su zapravo vrlo slični, mlada crvena vina koja sad dozrijevaju. Cijena je i dalje pristojna tako da si svi mogu priuštiti čašu portugisca, ali o tradicionalnom jelu za Martinje, a to je guska, mi penzioneri, a i mnogi još radni ljudi, možemo samo sanjati.

Ne znam znate li onu pričicu o tome zašto baš guska na stolu za Martinje. Naime, Sveti Martin bio je jako skroman i nije želio postati biskup te se, kako bi to izbjegao, sakrio u grmlje kad su došli po njega. Međutim, u tom grmlju bile su guske koje su uznemirene toliko jako i glasno gakale da su otkrile Svetog Martina koji je mimo svoje volje postao biskup, a guske su otada, za kaznu, na martinjskom stolu. O tome govore Križevački štatuti iz 1696. godine. Dakle, ljudi već stoljećima uživaju u vinu i toj prefinoj i preskupoj guski! Isto tako, ljudi koji dijele ljubav prema vinu jednostavno se i lako povezuju.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Odmah se sjetim svog oca koji mi je na Badnjak kao mlađoj tinejdžerici natočio prvu čašu vina i sjetim se svog prijatelja, mog vinskog "pajdaša" Voje Šiljka. Ima jedna zgodna i prigodna priča o njima dvojici. Moj Ante je, ne sjećam se kojim povodom, došao kod Šiljkovih doma i Vojo mu kaže: "Popit ćemo čašu vina i ne mogu vam reći, gospon Erker, koliko mi je žao da baš danas nemam doma neko vrhunsko vino ili barem bolje vino od ovoga koje vam nudim!" A moj stari će na to: "Ma ne brinite, gospon Vojo, u mojim godinama više nema loših žena ni lošeg vina!" Vojo me upoznao i s našim sjajnim vinarom Vladom Krauthakerom.

Naprimjer, prvi gutljaj hladnog piva, pogotovo ljeti, sigurno je slastan, ali drugi i treći više nije tako zanimljiv. A kod vina je prvi gutljaj upoznavanje, a svaki sljedeći postaje zanimljiv i otvara neku priču

Godinama smo išli Vladi u Kutjevo, doduše ne na Martinje, nego na onaj drugi vinski blagdan, Vincekovo, u siječnju. Tamo bismo započinjali feštu odlaskom u vinograd gdje su na smrznutim trsovima visjele kobasice i špek, a svećenik je sve to blagoslivljao. Onda bismo sjeli kod Vlade doma gdje se bogato blagovalo, pjevalo i sviralo uz kušanje divnih Krauthakerovih vina. Vojo bi točio meni i sebi i kod kucanja čaša rekao: "Pa to nam ide k‘o pjesmica, u rimi, Erker-Krauthaker i još nam je sve blagoslovljeno!" A godinama sam ljeti iz svog Senja išla u posjet Šiljkovima u Rovinj na nekoliko dana. Vojo bi se za naš susret dobro spremao nabavljajući neka posebna vina i onda bi me zvao telefonom i obavještavao koja je vina nabavio i koja još želi nabaviti. Nestrpljiv, dan prije mog dolaska, opet zove i kaže: "Draga, vina čekaju, a sad sam ih još složio po abecedi!" I konačno, tih par dana u Rovinju, uživali smo u druženju i vinu uz naše supružnike koji su nas prilično nevoljko gledali.

Mislim da s odabirom vina treba biti kao sa slikama na zidu. Možeš objesiti neku skupu sliku ili sliku poznatog autora, ali možeš objesiti i nepoznatu sliku nepoznatog autora koja ti pruža veselje kad god je pogledaš, jer je to tvoja slika. Tako je i s vinom: možeš uzeti prekrasnu vinsku čašu prstima za stalak, dugo je protresati, mirisati, govoriti kako je bouquet bogat i raskošan, kako se na kraju osjeti aftertaste po jesenskom voću, a možeš i samo pomirisati i gutnuti vino, osjetiti da ti paše i da ti je fino i to je tvoje vino. I da, u vinu ima još jedna posebnost u odnosu na druga pića.

image
DARKO TOMAŠ/CROPIX

Naprimjer, prvi gutljaj hladnog piva, pogotovo ljeti, sigurno je slastan, ali drugi i treći više nije tako zanimljiv. A kod vina je prvi gutljaj upoznavanje, a svaki sljedeći postaje zanimljiv i otvara neku priču. "Ljubav je tvoja kao vino, koje kad pijem svud me ima, ljubav je tvoja kao vino, ista je boja i gorčina." Za mene definitivno vrijede ove male "mudrosti": Kad vam se čini da ne može biti gore, sjetite se da ste mogli biti alergični na alkohol! ili "U životu naletiš na ljude koji ti promijene život nabolje. Ti se ljudi zovu konobari!"

04. prosinac 2025 13:43