FLICKR
ZDRAVA HRANA

Banana - namirnica s kojom je najbolje započeti i završiti dan

Banana je najbolji obrok za sve one koji vole malo kasniji doručak, sredinom dopodneva. Ovo žuto voće (posebice kad je malo zelenije) najbogatiji je izvor rezistentnog škroba, zahvaljujući kojemu se duže osjećate sito.

Odličan su izvor energije, pomažu u borbi s depresijom, najbolja su namirnica za vrijeme PMS-a, ali su dobre i za koncentraciju.

Ubacite li banane u zobenu kašu ili jutarnje pahuljice, dodat ćete malo prirodnog šećera i doručak učiniti slađim i zdravijim.

Zahvaljujući kaliju kojim banane obiluju, odlične su za snižavanje krvnog tlaka i najbolji odabir za osobe koje pate od hipertenzije.

Banana je bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima, pa je tako odličan izvor energije i kalija.

Bananu koristite za: normalizaciju krvnog tlaka i funkcije srca, rad stanica, živaca te mišića. Odlična je za probavu i pomaže u usporavanju gubitka kalcija iz kostiju kod bolesti kao što je osteoporoza.

Banane su bogate vitaminima skupine B, koji pomažu u smirivanju živčanog sustava. Ako ste pod velikim stresom na poslu, umjesto nezdravih grickalica, radije grickajte ovo voće.

Imate li problema sa spavanjem, banane su odličan izbor jer sadrže magnezij koji opušta mišiće i pomaže vam da prije zaspite.

Istraživanja su pokazala kako se kombinacijom banane i mlijeka bitno smanjuje lučenje želučane kiseline, stoga isprobajte neki od recepata koji kombiniraju te dvije namirnice.

Osim u njenom izvornom i prirodnom obliku, bananu možete konzumirati i u kombinaciji s drugim namirnicama. Primjerice, za doručak je pomiješajte s jogurtom, jagodama i mljevenim zobenim pahuljicama u energetski napitak.

Linker
13. travanj 2024 06:15