Sipa/Cropix
POVIJESNI USPJEH

Daniel Day-Lewis: Nakon Lincolna trebam Heimlichov zahvat

Englesko-irski kameleon Daniel Day-Lewis (55) ušao je noćas u povijest kao najuspješniji glumac u povijesti Oscara. Impersonator “Lincolna” postao je prvi kojem je uspjelo tri puta slaviti u kategoriji glavne muške uloge, nakon “Moje lijeve noge” i “Bit će krvi”. Obrazovan podjednako u školama klasične i metodske glume, Day-Lewis je još jednom očarao akademijine glasače svojim sposobnostima preobrazbe.

Je li vam bilo neugodno nositi Lincolnovu bradu tijekom snimanja? – Kako to mislite “nositi”? “Nosite” li vi svoje dlake? To je samo brada. Povremeno je malo svrbjela, ali to je bila moja brada.

Koga biste željeli utjeloviti u budućnosti? – Nemam posebnih želja jer se sada želim odmoriti nekoliko godina. Teško je zamisliti da bih poslije ovoga mogao uopće nešto raditi.

U govoru zahvale spomenuli ste kako se vaša žena morala nositi s mnoštvom različitih muškaraca u čiju ste psihu ulazili. Koji joj je od njih stvorio najviše problema? – Ona se sa svakim od njih znala nositi na njima odgovarajuć način.

Jeste li do sada već “izašli iz lika”? – Definitivno. Ako mu se greškom vratim i zaglavim u njemu možete pokušati Heimlichov zahvat.

Pomaže li vam netko s govorima zahvale? Održali ste ih mnogo i svi su bili vrlo elokventni. – Da barem. Ne. No kada sami ne biste mogli naći riječi u takvim situacijama to bi bilo pomalo tužno. Lijepo da ste me pohvalili, ali ja recimo baš volim neartikulirane govore jer kažu iste stvari na drugi način.

Hoćete li slaviti na irski ili na britanski način? – Objasnite mi prvo koja je razlika. Oba me vesele, ali pretpostavljam da ću se odlučiti za losangeleski način.

Je li vas brinulo što ćete kao ne-Amerikanac glumiti američkog predsjednika? – Da. Bilo bi vrlo loše da smo to učinili na krivi način, što je bilo vrlo izgledno i moguće. Vjerojatno se više ne bih smio pojaviti u SAD.

Intervjue, galerije, događanja iza pozornice i iscrpne izvještaje o dodjeli filmskih nagrada potražite na Glorijinom Specijalu Oscar 2013.

Linker
05. svibanj 2024 08:42