ŽIVOT SA STILOM

Gdje i kako uhvatiti ritam

Kad su urednici britanskog BBC-ja pokrenuli zabavnu emisiju ‘Strictly come dancing’, kanili su samo ispuniti prazninu koju je ostavila prethodna serija ‘Come Dancing’. No, show je doživio četvrtu sezonu, čije je finale prošli mjesec gledalo čak 12 milijuna Britanaca. Show je, pod nazivom ‘Ples sa zvijezdama’, potkraj lanjske godine stigao i na HTV, a sudeći po gledanosti prvih emisija koja je dosegla čak 20 posto, zaludio je i naše gledatelje. Statističari pretpostavljaju da će finalna emisija, 20. siječnja, gledanošću prestići čak i središnji Dnevnik.

No, ono što je već sada sigurno jest da za upise na tečajeve u plesnim školama, pogotovo u onima gdje podučavaju instruktori iz ‘Plesa sa zvijezdama, vlada prava jagma. U plesnim je dvoranama obično najživlje nakon blagdana, kad se ljudi posrame zato što ne znaju plesati, ali sadašnjih 60 posto više novih polaznika, na koliko porast procjenjuju najpopularnije zagrebačke plesne škole, znatno je više negoli prethodnih godina u ovo doba. Riječ je o onima koji su se ionako kanili upisati na tečaj plesa, a ‘Ples sa zvijezdama’ potaknuo ih je da to učine baš sada. Ali nije zanemariv i broj onih koje je na taj korak potaknuo upravo – televizijski show. Najčešće je riječ o muškarcima, koji su nekad među polaznicima bili u manjini, a sada prednjače među novoupisanima. Žene se, pak, sve češće odlučuju na privatnu poduku.

Najtraženiji učitelji su sudionici TV showa, pa tako Nicolasa Quesnoita u njegovom Plesnom centru Zagreb čeka podulji popis budućih partnerica koje očekuju da će ih upravo on osobno podučiti prvim plesnim koracima. Najviše zainteresiranih je za početnički tečaj društvenih plesova – klasičnih, poput bečkog i engleskog valcera, koje inače u posljednji tren uvježbavaju budući mladenci, ili latinsko-američkih kao što su rumba, samba i, osobito, argentinski tango.

Ples kao dijeta

Gledajući svoje učitelje kako plešu tango, polaznici će zaključiti dvije stvari: riječ je o iznimno teškom plesu u kojem čak i profesionalci jedni drugima često gaze po nogama, pa je stoga potrebno obuti odgovarajuće cipele. Ženama su za vježbanje najugodnije salonke s potpeticom visokom najviše pet centimetara, dok se muškarcima preporučuje da obuju starije, razgažene cipele u kojima će se moći usredotočiti na ples, a ne na žuljeve. Što se odjeće tiče, balske haljine i kreacije ostavite za svečane prigode, a u plesnu školu slobodno dođite u onome u čemu se i inače najudobnije osjećate, makar to bio jeans, trenirka ili nešto treće. Opasnosti od ozljeda u rekreativnom plesu praktički nema, ali oni koji imaju problema sa srcem, kralježnicom, nogama i zglobova, ipak bi trebali pripaziti. Svima ostalima ples se može preporučiti ne samo kao ugodna zabava već i za stjecanje fizičke kondicije zato što pospješuje rad krvotoka, jača mišiće i zglobove. No, to nije sve: ples je i lijek protiv stresa jer se s koracima na plesnom podiju oslobađaju endorfini, poznati i kao hormoni sreće. I napokon, ples je jednako učinkovit kao i dijeta: za otprilike sat i pol, koliko traje jedan termin plesnog tečaja, sagori se oko tisuću kalorija.

Silvija Glavić Stocca

Linker
04. svibanj 2024 06:01