RAZOTKRIVANJE

Ivan Đikić: Najteže mi je bilo kad smo izgubili kćer

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić , profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Goethe, direktor Buchman Instituta u Frankfurtu i član njemačke akademije Leopoldine, rođen prije 47 godina u Zagrebu, ovih je dana dobio još jedno priznanje – uglednu nagradu William C. Rose, koje mu je za rad na istraživanju proteina ubikvitina, ali i uspjehe u obrazovanju mladih znanstvenika, dodijelilo Američko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju. Ljetni posjet Americi iskoristio je da svoju obitelj – suprugu Ingu (45), sina Lovru (11), te kćeri Petru (9) i Emmu (6) – povede na izlet u Grand Canyon.

Na što ste najviše ponosni kod svoje djece? – Na Lovrin sportski duh i energičnost, Petrinu dobrotu i profinjenost, te šarm i radoznalost najmlađe Emme.

Pokazuju li oni već sada sklonost prema znanosti? – Ne pokazuju. Zaigrani su i veseli: Lovro je vrstan sportaš, Petra sjajno piše i crta, a Emma je muzikalna. Bitno nam je da otkriju i razviju svoje vlastite talente, a za konačan odabir profesije imaju još jako puno vremena.

S dvije godine mlađom suprugom Ingom, doktoricom medicine i molekularne biologije, zajedno ste od studentskih dana. U čemu je tajna vašeg skladnog braka? – U ljubavi, ali i uzajamnom poštovanju, požrtvovnosti i međusobnoj podršci.

Jeste li vi i supruga karakterom i temperamentom slični ili različiti? – Potpuno različiti. Inga je smirena, organizirana, održava red i stabilnost u našoj obitelji, a ja sam impulzivan, slobodan duh koji često mijenja životne puteve i voli promjene. Zajedničko nam je da smo oboje znatiželjni i optimistični i sve probleme lakše rješavamo uz porciju sladoleda i dobar vic. Kad vam je u životu bilo najteže? – Kada smo izgubili kćer Karlu.

Koje su vaše najbolje, a koje najgore osobine? – Dobre osobine su energičnost, iskrenost, optimizam i osjetljivost prema ljudskim potrebama, a među loše spadaju nestrpljivost i impulzivnost.

Kristinka Šćavina

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Ivanom Đikićem pronađite u tiskanom izdanju Glorije (br. 918) ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
27. travanj 2024 10:23