KUHINJA MLADENA BODALECA I JASENKA HOURE

Jedemo što i naši stari

Ni zbog pjesama se ne svađamo, a kamoli zbog hrane: ja jedem malo, a Mladen pojede sve što ostane, što se na njemu i vidi. Kako nam se ukusi dosta razlikuju, svakome oči polete prema drugom jelu na stolu i nikad se ne otimamo za bolje i veće komade – kaže Jasenko Houra (50), frontmen Prljavog kazališta. No, kad mu je pjevač benda Mladen Bodalec (51) uoči nastupa u Vrbovcu stavio na tanjur samo nekoliko žlica domaćeg graha sa slaninom, Jajo se ipak pobunio – i stavio pred sebe cijeli kotlić. A Bodalec je čeznutljivo gledao kako sa svakom žlicom nestaje slasno jelo.

Premda se “prljavci” najčešće drže nepisanog pravila da prije koncerta ne jedu – Houra čak šest, a Bodalec barem tri-četiri sata – uoči vrbovečkog nastupa, na gastropriredbi Kaj su jeli naši stari, ipak nisu mogli odoljeti domaćim specijalitetima u hotelu Bunčić. Bodalecu su bile zanimljive posne paprike, Houra se oduševio piletom punjenim gljivama, a njegovo nepovjerenje prema slatkoj piti s čvarcima istopilo se s prvim zalogajem.

Kasni obroci – Volimo nastupati na gastronomskim manifestacijama jer uvijek spojimo ugodno s korisnim: najprije sviramo, a zatim degustiramo. Nedavno me u Makedoniji oduševila njihova kuhinja s mnogo povrća, a prvi put sam jeo janjetinu iz pećnice, uz pinđur i domaći kruh punjen sirom – govori Houra.

– Na našim turnejama, od Göteborga u Švedskoj do Melbournea na jugu Australije, pred nas se iznosilo najbolje što su imali, no nikakve me bakanalije više ne mogu impresionirati. A znalo se događati da nam se toliko žurilo da bismo negdje usput pojeli samo sendvič – kaže Mladen Bodalec, i priznaje da u jurnjavi za napornih putovanja i turneja, a nekoć su si znali nabiti takav tempo da su od 31 dana u srpnju imali čak 29 svirki, nisu imali vremena ni razmišljati o kvalitetnoj prehrani.

Danas su tempo prilagodili svojim godinama i nastupaju najčešće vikendima, a nakon 19-mjesečne turneje, koja je započela u Zürichu i ovih dana završila u zagrebačkoj Dubravi, uskoro će se opet povući u studio radi završetka albuma.

Kako je s godinama postajao sve manje izbirljiv u jelu, a tempo života i kasni obroci učinili su svoje, Mladen Bodalec se prije četiri godine “bacio” na akupunkturnu dijetu. – Za dva-tri mjeseca smršavio sam petnaest kilograma, ali u rekordnom sam ih roku isto tako vratio. Tek kad sam vratio sve do zadnje kile, pročitao sam knjigu o tome da nije toliko teško skinuti kilograme, ali je zato vrlo teško zadržati tu mukom izborenu težinu. Eh, da sam prije znao to što danas znam – veli Bodalec, kojem je omiljeno jelo naravni odrezak kad mu ga pripravi supruga Snježana.

– Kad zagusti – kaže Houra – najviše volim paštetu na lovački: ubacim konzervu obične paštete u tavicu da se pretvori u juhu, začinim je – i to je to – na lovački. Inače volim sve kuhinje – od francuske do japanske i istarske – samo mi indijska baš nije legla, zbog curryja. A u vlastitoj kuhinji najviše volim prati tanjure. I dok je mene, moja žena ne treba perilicu posuđa.

Jagoda Zamoda

Linker
24. travanj 2024 18:09