INSTAGRAM
USVAJANJE NOVE NAVIKE

Kako početi s cjeloživotnim učenjem i napredovati u poslu?

Sve češće možemo čuti o pojmu cjeloživotnog učenja no mnogi ne znaju otkuda krenuti i kako pronaći vremena za jednu takvu kompleksnu rutinu.

Nove vještine i znanja vam mogu pomoći u napredovanju na poslu ili u pronalasku novog, željenog posla. Nove vještine vas mogu spojiti s vama sličnima i omogućiti brojna prijateljstva ili ljubavi.

Pripremili smo vam 10 koraka koji bi vam u tome mogli pomoći i koje bi bilo dobro uključiti u svoju svakodnevnicu kako biste postigli maksimalan učinak.

1. Uvijek imajte knjigu pored sebe

Nije bitno hoće li vam trebati tjedan ili godina da ju pročitate. Koristite svaki slobodan trenutak za opuštanje uz knjigu; na pauzi, za vrijeme putovanja, u tramvaju ili busu, u redu za šalter… S nekoliko minuta dnevno možete pročitati jednu knjigu tjedno.

2. Vodite “Za naučiti” listu

To je lista na koju bilježite sve ono što tijekom dana čujete, a ne znate što znači ili kako se dogodilo. Ovdje možete bilježiti i neke svoje ideje i projekte koje biste voljeli istražiti. Zapišite sve ono što bi vas motiviralo za daljnje učenje.

3. Družite se s intelektualacima

Više vremena provoditi s ljudima koji razmišljaju i mnogo toga znaju. I sami ste vjerojatno otkrili kako se inspirirano i motivirano osjećate nakon jednog pametnog razgovora. Izlažite se što češće takvim situacijama; motivirat će vas i poticati na učenje.

4. Vođeno učenje

Albert Einstein jednom je rekao Svatko tko previše čita i premalo koristi svoj mozak upada u lijeno razmišljanje. Time je želio reći kako nije dovoljno proučavati mudrosti drugih. Potrebno je kontemplirati nad vlastitim idejama i razmišljanjima.

5. Primjena u praksi

Vještina stečena učenjem je beskorisna, ukoliko se ne primjeni u praksi. Čitanje knjiga o progranskom jeziku C++, nije isto što i programiranje. Ako vaše znanje ima svoju praktičnu primjenu – uključite ju u svakodnevnicu.

6. Poučavajte

Znaš ono što poučavaš! Tako otprilike ide poslovica i u tom bi smjeru trebalo ići vaše cjeloživotno učenje. Pokrenite blog, razgovarajte s prijateljima o svojim novim spoznajama, širite znanje i spoznaje.

7. Očistite pred svojim vratima

Jedan od najvećih problema masovne komunikacije je upravo to – masa informacija. Kako u šumi pronaći stablo? Pronađite blogove i stranice koje vas oplemenjuju i potiču na kreativnost i učenje.

8. Pronađite posao koji vas potiče na stalno učenje

Znamo da ste sretni ako imate posao, ali trebali biste biti motivirani i za usavršavanje. Na svakom poslu možete pokazati svoju krativnosti i nove vještine. Vjerujte, poslodavci to vole i nikada ne znate kada će vam se pružiti prilika za napredovanje.

9. Započnite projekt

Zacrtajte si da ćete učiniti nešto o čemu nemate pojma kako započeti. Mislite da ste loš slikar? Nema veze, kupite ugljen i nacrtajte portret. Bitna je nova okupacija mozga. Ne brinite o rezultatima, nego se opustite i uživajte.

10. Jutarnjih petnaest

Čim se ujutro probudite iskoristite 15 minuta za učenje i za uhodavanje u dan na najbolji mogući način – nečim pametnim. Kasnije biste mogli biti u nekim drugim vodama i mislima. Po jutru se dan poznaje – shvatite to ozbiljno.

J.V.

Linker
28. travanj 2024 11:00