Foto: istock
PRIPREMA

Nemojte zaboraviti na - vodu

Litra i pol, dvije ili tri…Možda osam čaša? Koji je optimalan dnevni unos vode? Bombardirani smo raznim podacima, a jedino oko čega se stručnjaci slažu jest da tijelo mora biti dovoljno hidratizirano.

Europska agencija za sigurnost hrane 2010. godine izdala je preporuku – muškarci dnevno moraju unijeti dvije i pol litre tekućine, a žene dvije litre. Naravno, unos tekućine je individualan i ovisi o više faktora, a na dovoljnu hidratiziranost treba osobito pripaziti ljeti i za vrijeme bolesti.

Osiguravanjem dovoljne količine tekućine pospješuje se izmjena tvari, a samim time i uklanjanje toksina. Voda hidratizira organizam bez unoštenja dodatnih kalorija zbog čega je najbolji saveznik i u borbi s celulitom. Ako ste od onih kojima je “samo voda” predosadna, “začinite” je limunom, narančom ili krastavcem.

Ipak, pripazite da u hidratiziranju ne pretjerate jer moguće je popiti i previše vode. Kada bubrezi ne mogu izlučiti višak vode, elektroliti u krvi su razrijeđeni što rezultira niskom razinom natrija u krvi, a to može dovesti do otkazivanja srca i bubrega. Ipak, “otrovanje” vodom je vrlo rijetko jer je potrebno popiti stvarno veliku količinu vode u vrlo kratkom vremenu.

Ako redovito zaboravljate na unos tekućine, tehnologija je priskočila u pomoć. Dostupne su različite aplikacije koje će pratiti unos tekućine i podsjetiti vas ako ste “zabušavali”.

U galeriji donosimo pet korisnih aplikacija za zaboravljive!

Linker
26. travanj 2024 20:02