JELENA VELJAČA I ROMAN MAJETIĆ

Rat bivših ljubavnika

Zaista su rijetki parovi koji se nakon raskida svoje veze (ili braka) uspiju izdignuti iznad povrijeđenih osjećaja – jer je u takvim situacijama uvijek nekome ranjeno srce ili ego – i nastaviti normalno, čak i svakodnevno, komunicirati pa i poslovno surađivati.

Dovolj­no je podsjetiti na Zdenku i Srećka Var­geka, vlasnika WGW-a, koji su nakon razvoda nastavili vo­diti svoju zagrebačku tvrtku, čemu nije zasmetala ni činjenica da je Srećko neko vrijeme bio u ljubavnoj vezi sa Severinom. Jednako čuđenje, točnije divljenje, izazivao je i poslovni odnos Jelene Veljače, zagrebačke glumice i scenaristice sapunica, i Romana Majetića, vlasnika producentske kuće AVA, koji se nastavio i nakon što je lanjskog rujna njihovoj trogodišnjoj ljubavnoj priči došao kraj. Sad je, međutim, i ovoj drugoj došao kraj, za javnost iznenadan, a po načinu kako se sve zbilo i neočekivan.

Naime, 27-godišnja Jelena Veljača i 41-godišnji Roman Majetić uvijek su bili diskretni kad je posrijedi bio njihov odnos – privatni i poslovni, jer se to uvijek isprepletalo. Upoz­nali su se i zaljubili na snimanju prve AVA-ine sapunice, “Ville Marije”, u kojoj je Jelena bila glumica, nastavili suradnju u drugoj, “Ljubavi u zaleđu”, u kojoj je Jelena također glumila, a potom je u dva sljedeća AVA-ina serijala – “Obič­nim ljudima” i “Ponosu Ratkajevih” – Jelena postala scenaristica. Uspješna. Tko je zaslužan za njezino prebaciva­nje u druge kreativne vode – Roman Majetić koji ju je u to gur­nuo ili se, pak, ona sama nametnula svojim spisateljskim talentom – nije poznato.

Zna se samo da je on bio zadovoljan njezinim radom – inače joj ne bi povjerio pisanje scenarija i za treću sapunicu, “Zakonu ljubavi”, i to nakon raskida njihove veze i nakon što je ona našla novu ljubav, 28-godišnjeg zagrebačkog glumca Janka Popovića Volarića.

Povrijeđena muška taština

Ta sapunica od 185 epizoda, čiju su priču i karakterizaciju likova osmislili Jelena i Roman, a ona se s Natašom Antulov prihvatila pisanja scenarija, počela se prikazivati 22. rujna na Novoj TV. Po gledanosti je startala bolje od konkurentske sapunice “Sve će biti dobro” na HTV-u, u produkciji Ringa multimedije, no kako su prolazili tjedni, to se promijenilo.

Kao što se promijenio i odnos između Jelene Veljače i Romana Majetića. Na sve učestalije priče da je između biv­ših ljubavnika pukla dotad nepomućena poslovna veza, njih dvoje su za medije imali samo jedan odgovor: “Bez ko­mentara”. I tako je bilo sve do proteklog ponedjeljka kad je u jednom tjedniku objavljena izjava Romana Majetića.

U njoj otkriva da je AVA s Jelenom Veljačom prije više od mjesec dana prekinula suradnju na scenariju “Zakona ljubavi” i to zbog neispunjavanja ugo­vornih obveza, odnosno kršenja ugovora. “Je li to uzrokovano njenim drugim angažmanima ili nečim trećim, ne znam niti bih nagađao”, izjavio je vlasnik AVA-e koji je, očito je, novinarima tog lista rekao mnogo više jer je članak, objavljen pod naslovom “Iznevjerila Majetića i dobila otkaz”, prepun detalja koji su mogli doći samo iz jednog izvora. Kao, na primjer, da je Jelena kasnila u pisanju scenoslije­da (detaljnog opisa svake scene i njihova rasporeda u epizodi) koje je odobravao Roman Majetić kako bi se podijelio posao oko pisanja scenarija, također da je kasnila u predavanju scenarija, a sve to zbog, navodno, drugih angažmana.

Poimence: pisanja kolumne u Jutarnjem listu, snimanja spota s Borisom Novkovićem te posla konzultantice na scenariju serijala “Hitna 94” na Novoj TV. Navedeno je da su Romanu Maje­tiću posebno zasmetali Jelenini medijski istupi koji su, navodno, štetili produkcijskoj kući i serijalu “Zakon ljubavi”.

Taj članak bio je šok za Jelenu Veljaču, otkrivaju njezini prijatelji, koji su spomenute optužbe okarakterizirali kao “osvetu ostavljenog dragog” i “povrijeđenu mušku taštinu”. No, zašto se to dogodilo tek 14 mjeseci nakon raskida, odno­sno godinu dana nakon što je Jelena poklonila srce drugom?

– Ako nisam imala potrebe da za vrijeme prekida naše veze po medijima povlačim prljavi veš, neću ni sada gubiti do­stojanstvo i razum. Roman i ja nismo više mogli naći zajednički jezik na kreativnoj razini. Više nisam htjela potpisivati nešto što mi je bilo nametnuto, ne toliko iz kreativno-profesionalnih već iz moralnih razloga, te sam se zahvalila na suradnji – rekla nam je Jelena Veljača.

To je napravila, kako doznajemo, 6. listopada, nakon što je emitirana 13. epizoda “Zakona ljubavi” (a kako je Jelena, s Natašom Antulov, već bila napisala 60 epizoda, još se emitiraju one potpisane njezinim imenom). Nakon toga, otkrivaju nam izvori bliski Romanu Maje­ti­ću, slala mu je brojne e-mailove moleći ga da sve pokušaju riješiti na civiliziran način jer joj je bilo teško odustati od projekta koji je i njezino čedo. No, Roman joj se nije javljao – sve do prošle nedjelje, kad joj je poslao e-mail da prihvaća njezin otkaz. Bio je to njihov pr­vi kontakt nakon više od mjesec dana. Odgovor na pitanje tko je, zapravo, raskinuo ugovor (Jelena Veljača ili AVA) i zašto, potražili smo i u producentskoj kući.

– Ugovor je formalno raskinut od strane AVA-e krajem prošlog mjeseca. A razloga je više: kršenje raznih točaka ugovora, neispunjavanje obveza u zadanim rokovima, neovlašteno istupanje u javnosti vezano za serijal i AVA-u, preuzimanje drugih obaveza bez naše suglasnosti, čime je ugrožen rad na scenariju. Na sve ove činjenice pismeno smo upozoravali Jelenu Veljaču, a kad se sve to odrazilo na kvalitetu naše suradnje, istu smo odlučili prekinuti – piše u odgovoru koji potpisuje izvršna producentica Sanja Damjanović. Dakle, nastavlja se rašomon o “autorstvu” otkaza, a hoće li sve završiti na sudu, teško je za sada kazati.

Sineva Pasini

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ako želite saznati više pročitajte tekst u tiskanom izdanju Glorije broj 722 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
17. svibanj 2024 15:43