DAVOR ŠTERN

Svadbe ne sviramo

Zagrebački poduzetnik iza kojeg su tri karijere – u rocku, naftnom biznisu i politici, u 62. godini vratio se svojoj prvoj ljubavi, glazbi: s frendovima iz mladosti Ivasom, Pesom, Mačorom i Kirbyjem osnovao je bend SuperStary, a iako je već dvostruki djed, neumorno praši po noćnim klubovima

Kako je došlo do toga da se ponovno posvetite glazbi? – S “dečkima”, s kojima sam svirao u mladosti, sve ove godina bio sam u kontaktu i sad smo shvatili da još možemo dati više od mnogih mladih bendova. Nalazimo se jednom tjedno i sviramo glazbu iz 50-ih i 60-ih. Dakle, samo ono što smo i nekad svirali. Koji je bio kriterij za odabir članova benda? – Godina proizvodnje – prva polovina prošlog stoljeća.

Tko je smislio ime SuperStary? – Pitanje je bilo: “Stari, hoćeš svirati?”. Odgovor je bio: “Super!”. U kombinaciji je još bio i naziv Grupa 307, što je sadašnji zbroj naših godina.

Računate li na dobru zaradu na gažama? – Svadbe ne sviramo. Iznimka je treći brak (obostrano), a ako se, pak, tko rastane, svirat ćemo mu besplatno. Za gaže imamo samo dva uvjeta: da su instrumenti na pozornici i da dvojica članova koji su u mirovini dobiju mali honorar.

Što je vaša dužnost u bendu? – Sviram klavijature i pjevam – kad mi dopuste.

Imate li i formalno glazbeno obrazovanje? – Srednju muzičku formalno, a tri godine svirke u nekad popularnoj Villi Rebar je moje neformalno obrazovanje. Cijeli sam život svirao, i mislim da je kontinuitet u glazbi važniji od ikakvog formalnog obrazovanja.

Kako ste se u mladosti branili od obožavateljica? – Crta obrane bila je vrlo fleksibilna, a taktika je ovisila o brojnosti i borbenoj spremnosti obožavateljica.

Priželjkujete li na koncertima mlađu publiku, ili dame vaših godina? – I jedne i druge. Spoj starijih i mlađih dovodi do sinergije koja se odražava u dobroj atmosferi. Koju ocjenu, u glazbenom smislu, u ovom trenutku zaslužuje vaš bend? – Subjektivno bih nas ocijenio odličnim, a objektivno – s plus tri.

Jeste li ikad požalili što niste postali profesionalni glazbenik? – Požalio sam što nisam Oliver Dragojević. Da sam imao njegov talent, ostao bih u glazbenim vodama. Ovako je bolje i za njega i za mene.

Zasvirate li katkad i kod kuće? – Da, kad supruga nije kod kuće. Jednom je već “pala” na muziku. Zamislite da se to ponovi…

Koliko vam, kao nepušaču, smeta dim cigareta u klubovima? – Ovisi o ventilaciji. Ako je dobra, nema dima, ali ima vatre. Inače sam, iako ne pušim, protivnik zabrane pušenja. Smatram da bi bilo pametnije povisiti standarde u ventiliranju prostora nego zabraniti pušenje.

Koju vrstu glazbe najradije slušate? – Dobru. Za mene je dobra svaka muzika koja se može reproducirati pod tušem.

A na čiji koncert ne biste otišli niti na vam plate? – Turbo-folka.

Kako danas gledate na razdoblje koje ste proveli u politici? – S ponosom na učinjeno, a sa žaljenjem za onim što se nije realiziralo.

Koje vam je razdoblje života bilo najljepše? – Sadašnje. Zdrav sam, imam skladnu obitelj, sjajne prijatelje, smiren posao, gospodar sam svog vremena…

Koji je najpametniji savjet koji ste dali kćeri Dini i sinu Danielu? – Ne čini drugome ono što ne bi želio da drugi čine tebi.

Koliko vremena provodite s unucima? – Koliko mi oni dopuste, dok me ne naljute.

Kako izgleda vaš idealan odmor? – Dubrovnik, barka, obitelj, bonaca, riba, vino i gitare.

Kad ste kupili prvi brod? – Prvi gliser stigao je u obitelj 1970., kao miraz.

Kada ste položili ispit za skipera? – Iste godine. Nisam mogao dopustiti da me žena voza.

Jeste li ikad imali nezgodu na moru? – Ne. Hvala Bogu. Ne volim duge ture, a kopno mora uvijek biti na vidiku. Ploviti nije jednostavno. Čovjek mora biti svjestan mora, i svega što ono može donijeti. Osnovno je pravilo: “nije priša”.

Pomažete li supruzi Ranki u kućanskim poslovima? – Pomažem, prema njenom mišljenju, malo, a prema mom – dostatno.

Imate li recept za uspješan brak? – Međusobno razumijevanje i tolerancija. Prvih 30 godina je najteže, a poslije je lako.

Čega se najviše bojite? – Ljudske gluposti.

Kakvi ste kada se razljutite? – Brzo planem, ali i brzo zaboravljam. Najdraži mi je proces mirenja.

Što vas može izbaciti iz takta? – Ljudska glupost, pokvarenost i neiskrenost.

Kako biste se opisali u tri riječi? – Živim svaki dan.

Ines Stipetić

Linker
06. svibanj 2024 00:35