Svaki gutljaj makedonskog vina je savršen dar bogova

U aromi vina koje sazrijeva načujte neotkrivene tajne neotkrivene Makedonije

Makedonija ima 280 sunčanih dana pogodnih za uzgoj elegantnih vina sa bogatstvom izazovnih nota snažnih i jedinstvenih okusa s bogatom koncentracijom mirisa i svježine. Na teritoriju Makedonije ima 24.000 hektara vinove loze i godišnji nivo proizvodnje makedonskih vinarija je oko 236.000 tona grožđa.

Tijekom antičke Makedonije održavali su se takozvani „Dionizijevi dani“ u čast boga vina Dionizija. Uzgajivači vinove loze imaju svog zaštinika u Svetom Trifunu i zato posvećuju ovom svecu kao njegov dan svaki 14-ti dan veljače, a tikveški uzgajivači obilježavaju ga sa sličnim ritualima: rano ujutro odlaze u crkvu i uzimaju svećenu vodu, pa s njome prskaju vinograde i onda obredno zarezuju čokote.

U srcu Balkana dolinom rijeke Vardar proizvode se vina iznimne kvalitete i grupa egzotičnih domaćih vina kao što je Stanušina.

Makedonsko devojče „Stanušina“ je stara autohtona sorta grožđa koja ne raste nigdje drugdje na svjetu, a koja se može naći samo u Tikveškom regionu u Makedoniji. Cjela povijest Makedonije može biti ispričana kroz nju jer ona postoji u ovom podneblju u svim epohama stvaranja Zemlje.

Makedonske vinarije širom otvaraju svoja vrata za sve posjetitelje koji žele naučiti nešto više o povijesti vinskih regiona, procesu proizvodnje vina, spajanju prošlosti i budućnosti, tradiciji majstora sukladne suvremenom umjeću i tehnologiji, da ukradu mali dio besmrtnosti skrivene u svakom gutljaju vina. S timom somelijera na zabavan, neformalan i relaksujući način stupite u degustaciju vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

Pozivamo Vas da probate makedonsko vino i napravite svoju vinsku turu kroz Makedoniju.

Osjetite srce bezvremenosti i uživajte u makedonskom gostoprimstvu

Linker
20. travanj 2024 17:48