Foto: iStock
PRIPREMA

Toksini, van!

Osjećate se tromo, živčani ste, loše spavate? Koža vam se više ne sjaji, a niti kosa nije u najboljem stanju. Svi ovi simptomi upućuju na to da je vašem tijelu vrlo vjerojatno dosta svega i da mu je potreba – detoksikacija.

Iako „eliminacija otrova iz organizma“ zvuči pomalo znanstveno-fantastično, činjenica jest da našem tijelu povremeno zaista treba čišćenje – i to ne samo od nezdrave hrane, alkohola i sličnih „grijeha“. Većina otrova u naš organizam dospijeva bez da ih mi uopće registriramo. Primjerice, pri metaboličkoj razgradnji proteina oslobađa se amonijak, svakodnevno udišemo velike količine pesticida, sredstava za čišćenje, osvježivača zraka, smoga, teških metala… No detoksikacija ne označava samo fizičko čišćenje organizma iznutra i izvana. Radi se i o emotivnoj i psihološkoj pripremi za određeni pothvat – u našem slučaju, borbu protiv celulita. Detoksikacijskom dijetom u trajanju od sedam do 21 dan, ubrzat ćemo metabolizam, rasteretit organizam i povratiti energiju nužnu za provedbu „ratnog plana“.

LIMUNOVA DETOKSIKACIJSKA DIJETA

Poznata i kao dijeta javorovim sirupom, tijelo čisti od toksina, taloga brze hrane, alkohola i duhana. Svaki dan pije se isključivo 6 do 12 časa limunade pripremljene od obične vode, limunovog soka, javorovog sirupa i kajenskog papra. Ujutro se još na tašte popije čaša slane vode, a uvečer neki laksativni čaj. Nakon desetodnevne kure, osjećate se lakše, snažnije, kosa i koža se sjaje, a uz to, izgubili ste nekoliko kilograma.

MARTHA’S VINEYARD DIJETA

Ova dijeta osmišljena je radi podizanja energije, snižavanja krvnog tlaka, pročišćavanja, i dakako, mršavljenja. Tijekom 21 dana piju se isključivo sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća, proteinski napici, biljni čajevi i velike količine vode. Ovakvu je tekuću prehranu potrebno upotpuniti vitaminsko-mineralnim dodacima te izbjegavati vježbanje – ne unosi se dovoljna količina kalorija pa treba pripaziti koliko se „trošite“.

HOLISTIČKA DIJETA DR. JOSHIJA

Ovaj režim prehrane zamišljen je kako bi organizmu vratio prirodnu alkalnu ravnotežu. Tijekom 21 dana jede se bijelo meso i riba, smeđa riža, tamnozeleno povrće, kruh bez glutena te pripravci od soje. Valja izbjegavati „kisele“ namirnice kao što su crveno meso, mliječni proizvodi, bijelo brašno, šećer, alkohol… Također, tijekom provođenja dijete, trebalo bi dodatno uzimati vitamin C.

Linker
20. travanj 2024 05:42