HUMANITARNA AKCIJA

Vile i vilenjaci za štićenike Doma za djecu Vladimir Nazor

Vile i vilenjaci projekt su fotografkinje Ive Lulić i Udruge Artus koji je krenuo kao samostalna inicijativa Ive Lulić, a razvio se u suradnju i rad desetak ljudi koji čine Udrugu Artus. Udruga će raditi na poticanju kreativnosti i inovativnosti djece i mladih (osobito djece bez adekvatne roditeljske skrbi i socijalno ugrožene) kroz obrazovne i kulturno-umjetničke sadržaje, a projekt Vile i vilenjaci prvi je u nizu projekata Udruge.

Planovi Udruge uključuju humanitarne akcije, predlaganje mjera za zaštitu prava i poboljšanje uvjeta života djece bez adekvatne roditeljske zaštite i socijalno ugrožene djece i mladih te organizaciju stručnih savjetovanja, tribina i okruglih stolova, organizaciju radionica i drugih kulturno – umjetničkih i obrazovnih aktivnosti.

U razdoblju između 1. svibnja i 20. listopada 2010. godine nastale su fotografije objedinjene pod nazivom Vile i vilenjaci. Na fotografijama su štićenici Doma za djecu Vladimir Nazor u ulogama vila i vilenjaka. Fotografije su snimljene diljem Karlovačke županije te osim vila i vilenjaka kao glavnih motiva prikazuju prirodne ljepote ove Županije (spilje, rijeke, šume, slapove…).

Zašto vile i vilenjaci? Ova mitološka bića simbol su magičnih moći, ljepote i sreće, a povezujemo ih s prirodnim ljepotama. Za nas iste te karakteristike imaju i djeca karlovačkog doma odnosno djeca uopće.

Ulaskom u novi dom (posvojenjem ili udomiteljstvom) štićenici Doma unose sreću u obitelj, a za posvajatelje odnosno udomitelje često je to čaroban trenutak kao što je i samo rođenje djeteta. No, u dječjim je rukama i moć da utječu na budućnost društva u kojem živimo jer oni jesu budućnost društva, ali i simbol ljepote društva te iskrene radosti i sreće.

Izložba Vile i vilenjaci Artusi može se razgledati od 7. do 10. srpnja u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, a toliko je oduševila glumicu Zrinku Cvitešić (32) i TV voditeljicu Idu Prester (31) da su odlučile postati njihove neslužbene promotorice u medijima.

­

Izvorni tekst pročitajte u Jutarnjem listu.

Linker
24. travanj 2024 17:00