JESENSKI PLODOVI

Voće u slanim ulogama

Miris netom ubranih jesenskih plodova mami na eksperimente u kuhinji, pa se u istom loncu krčkaju kruške i kozice, goveđi odrezak i kupine…

Isprobajte neki od četiri prava jesenska recepta koje smo pripremili za vas.

Tournedo u umaku od kupina i terana

Sastojci (za 4 osobe): 20 dag kupina, 80 dag goveđeg filea, 40 dag domaćih njoka, 1,5 dl terana, 20 dag crvenog luka, balzamični ocat, maslinovo ulje, maslac, sol, šećer Priprava: Na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckani crveni luk, dodajte šećer i karamelizirajte. Podlijte teranom i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte pola kupina i balzamičnog octa koji ste malo reducirali te izmiksajte štapnim mikserom. File posolite i ispecite tako da bude srednje pečen. Poslužite s kupinama, preliveno redukcijom terana i kupina.

Pašticada

Sastojci (za 4 osobe): 1 kg goveđeg buta, 4 režnja češnjaka, 5 dag mrkve, 5 dag pancete, 2 dag pirea od rajčice, 4 dag krušnih mrvica, 0,6 dl maslinova ulja, 1 dag češnjaka, 3 dag masti, 3 dag pekmeza od šljiva bez šećera Marinada: 10 dag crvenog luka, 5 dag celera, 3 dag korijena peršina, 5 dag mrkve, 1 zrno borovice, 1 klinčić, 1 lovorov list, 1 zrno papra, 1/2 jabuke, 3 šljive, 3 smokve, 2 žlice vinskog octa, 3 dl crnog vina, 3 dl vode Priprava: But našpikajte češnjakom i duguljasto narezanom mrkvom i pancetom te marinirajte preko noći. Meso ocijedite i zapecite sa svih strana na masti. Izvadite ga te u tavu dodajte povrće i začine iz marinade i pirjajte dok ne omekša. Dodajte i meso te, podlijevajući tekućinom iz marinade, pirjajte još 3-4 sata. Kad meso omekša, izvadite ga i dodajte upržene mrvice, pire od rajčice i češnjak. Propasirajte, dodajte pekmez i začine. Poslužite s domaćim njokima preprženim na maslacu.

Salata s kruškom

Sastojci (za 4 osobe): 25 dag kruški, 10 dag heljde, 8 dag prosa, 35 dag mesa kozica, 0,5 dl limunova soka, 2 režnja češnjaka, 0,5 dl maslinova ulja, sol, 10 dag rikule Priprava: Heljdu i proso odvojeno skuhajte u slanoj vodi. Krušku ogulite, narežite na kockice i poškropite limunovim sokom da ne potamni. Kozice ispecite na maslinovu ulju s češnjakom. Pomiješajte sve sastojke, začinite i servirajte na posteljici od rikule.

Puževi od lungića u umaku od šljiva

Sastojci (za 4 osobe): 80 dag svinjskog filea, 10 dag pršuta, 5 dag suhih šljiva, 10 dag svježih šljiva bistrica, 4 dag maslaca, 10 dag crvenog luka, 6 dag pancete, 0,3 dl bijelog vina, 2,5 dl mesnog velutea (na maslacu zabijeljeno brašno podliveno mesnim temeljcem), 1 dl vrhnja za kuhanje, sol, papar Priprava: Lungić rastucite u komadu na debljinu od 0,5 cm, položite šnite pršuta i zarolajte. Režite na debljinu od 2 cm i narezane puževe nanižite na ražnjić. Ispecite na grilu. Za umak na maslacu karamelizirajte nasjeckani luk i kockice pancete. Podlijte vinom, dodajte velute, prokuhajte i začinite. Na kraju dodajte vrhnje te narezane suhe i svježe šljive. Kratko prokuhajte i poslužite s ražnjićima.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Linker
19. travanj 2024 13:18