Nisam velika ljubiteljica piva, samo ga ponekad popijem kad s ekipom iz kazališta nakon predstave odem na večeru. Donedavno je to za mene bilo samo jedno od alkoholnih pića, no otkako se u Rijeci otvorila pivnica Gric&Guc, uživam u pivu kao sastojku brojnih jela u njihovoj ponudi, posebno onih od mesa – govori Tanja Smoje, 30-godišnja glumica riječkog HNK Ivana pl. Zajca i zvijezda koreodrame “Dama s kamelijama”, kojom je početkom mjeseca otvorena nova kazališna sezona.
Kako istodobno priprema i predstavu “Ljepotica i zvijer”, Tanja često preko dana ne stigne ništa pojesti pa joj onda na večer, kad s kolegama svrati u pivnicu, i te kako prijaju tamošnji specijaliteti – teletina sa šparogama u pivskom umakom, piletina u ljutom pivskom umaku, flambirane dagnje ili slana peciva sa sezamom i makom te zalogajčići od čvaraka. – Ujutro imam probe, a na večer predstave pa onda jedva čekam nedjelju da sama nešto pripravim, poput mojih omiljenih špageta u umaku bolonjez – priča Tanja koja je o kuhanju najviše naučila od majke Grozdane, umirovljenice, i tate Nevena, pomorca, koji je “specijalist” za pripravu ribe i crnog rižota. U posljednje vrijeme, kad između dviju proba nema vremena ni opušteno sjesti za stol, a kamoli nešto skuhati, mamina kuhinja joj je spas: Tanja bez imalo grižnje savjesti dolazi na ručak u roditeljski dom, u kojem uvijek nešto fino miriše.
Od pite do baklave
– Što se mojih kulinarskih vještina tiče, one sada, dok stanujem kod roditelja, naprosto ne mogu doći do izražaja. No, dok sam živjela u Sarajevu, gdje sam studirala glumu nakon što sam na riječkom Filozofskom fakultetu diplomirala hrvatski, kuhala sam “sve u šesnaest”. A za to sam imala i dodatan razlog – svog dečka Vladimira, koji je uvijek imao dobar apetit, posebno za mesna jela – priča Tanja Smoje, koja je tijekom studija na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti upoznala i zaljubila se u Vladimira Đokića, šest godina starijeg inženjera prometa, s kojim je i danas u vezi.
– Zbog Vladimira sam naučila peći teletinu s krumpirima. Bosanci su poznati gurmani i čim sam stigla onamo, odmah sam se “navukla” na njihove pite sa sirom i pite krumpiruše, koje sam ambiciozno pokušavala pripraviti i kod kuće, no tijesto mi nikad nije bilo tako ukusno kao u buregdžinicama. Kako za mene, a ni za moje roditelje i brata, ručak nije potpun ako ne završava desertom, iz Sarajeva sam im uvijek donosila baklave – priča Tanja, koja upravo uživa u bosanskim specijalitetima jer s predstavom “Gospođica Julija” (u režiji Damira Zlatara Freya) gostuje na sarajevskom MESS-u. Osim bureka i baklava, glumica voli i kineska jela – rižu, povrće te kombinaciju slatko-kiselih okusa – ali i slatke lovranske marune, od kojih njezina mama pravi slasnu roladu s čokoladom. – Ono što me fascinira u maminoj kuhinji je to što uvijek pogodi pravu količinu pa jelo nikad ne bacamo. Volimo manje obroke, ali ukusne. Stoga ću si, kad završim s probama, priuštiti jedan ručak u slow-food restoranu pa da u miru s društvom cijelo popodne uživam u malim zalogajima – kaže Tanja.
Sanja Renić