Tijekom menopauze dolazi do pada razine estrogena, pa koža gubi svoju prirodnu zaštitu od štetnih učinaka UV-zraka, više nego prije

 FURKANFDEMIR PEXELS
IMAMO RJEŠENJE

Činilo vam se da prije niste bili tako osjetljivi na sunce? Evo zašto se to s godinama mijenja

Donosimo pet stvari koje ne volimo u menopauzi kada je koža u pitanju - jedna od njih je preosjetljivost kože nakon ljeta, ali imamo rješenja kako riješiti sve probleme.

Donosimo pet stvari koje ne volimo u menopauzi kada je koža u pitanju - jedna od njih je preosjetljivost kože nakon ljeta, ali imamo rješenja kako riješiti sve probleme.

Kada je zdravlje kože u pitanju, postoji život prije, i za vrijeme menopauze. Prije menopauze, možda nam se činilo da se koža "brine sama o sebi". Mogli smo tu i tamo zaboraviti na njegu kože tijela, slučajno zaspati na plaži pod jakim suncem bez zaštitnog faktora, ili čak bezbrižno šetati gradom bez šešira, sunčanih naočala "na zvizdan". No, s dolaskom menopauze - stvari više nisu tako bezazlene, pogotovo po pitanju osjetljivosti na sunce.

Smanjenje razine hormona estrogena i smanjenje kolagena te elastina u koži možda zvuči bezazleno, no iza njih se krije nekoliko razloga zbog kojih se život za vrijeme menopauze mijenja za 180º. Donosimo vam 5 velikih promjena koje nam donosi menopauza, a tiču se ženskog zdravlja kože.

1. Gubitak estrogena

Naša koža iz doba prije menopauze bila je puno sposobnija zaštititi se od štetnih učinaka UV-zraka. Baš iz tog razloga smo ponekad mogli zaspati na suncu bez zaštitnog faktora, a da se "ništa strašno ne desi". Tijekom menopauze dolazi do pada razine estrogena, pa koža gubi svoju prirodnu zaštitu od štetnih učinaka UV-zraka, više nego prije. Hormon estrogena, naime, pomaže očuvati hidrataciju i elastičnost kože te sudjeluje u proizvodnji melanina, pigmenta koji štiti kožu od sunca.

2. Dulji oporavak

Koža u menopauzi ima smanjenu sposobnost oporavka od oštećenja od UV-zraka. To znači da su štetni učinci sunca, kao što su opekotine i prerano starenje kože, češći i teži. Govorimo o smeđim mrljama i pjegicama na licu, rukama i dekolteu.

image

Nema više sunčanja "u zvizdan", zaštitini faktor minimalno SPF 50, a šeširi, marame, i sunčane naočale su sada vaše nove najbolje prijateljice

FURKANFDEMIR PEXELS
3. Smanjenje kolagena

Hormonalne promjene tijekom menopauze mogu uzrokovati smanjenje proizvodnje kolagena, proteina koji održava čvrstoću i elastičnost kože. Slabija koža postaje osjetljivija na oštećenja od UV-zračenja. Osim toga, ispod preplanulog ljetnog tena koji se smatra zdravim često se skrivaju neujednačen ten i hiperpigmentacija, a koža postaje vidljivo dehidrirana i suha.

4. Tanja koža

Starenjem, koža postaje tanja zbog smanjenja kolagena i elastina, što je dodatni faktor koji povećava osjetljivost na UV-zrake.

5. Preosjetljivost kože

Smanjena prirodna zaštita od sunca i smanjenje sposobnosti kože da se brzo oporavi znači da je koža u menopauzi ranjivija na oštećenja, uključujući opekline od sunca i povećani rizik od razvoja raka kože, uključujući melanom.

OK, koje je rješenje?

Sad kad smo doznali loše vijesti, vrijeme je za bolje. Konkretno, što trebamo napraviti da bismo smanjili loš učinak UVA i UVB zraka na našu kožu u menopauzi? Ovo je savjet koji ste najvjerojatnije čuli barem 1000 puta, ali kožu treba maksimalno štititi od sunca. Dermatolozi preporučuju, SPF 30 minimalno. Nema više sunčanja "u zvizdan", zaštitini faktor poželjno SPF 50, a šeširi, marame, i sunčane naočale su sada vaše nove najbolje prijateljice. Ne samo na ljetovanju, nego i na gradskom suncu, čak i kada je "zubato".

Nakon ljeta pak, koži treba dodatna njega bogatija hranjivim i obnavljajućim sastojcima. Fraktal Beauty posebnu pozornost posvećuje upravo regeneraciji kože od oštećenja izazvanih sunčevim zrakama.

image

Fraktal Beauty Recovery Duo donosi spas za kožu u menopauzi nakon ljeta, a sadrži Winnow Detox ulje i Lucent serum koji će pomoći koži da se oporavi od UVA/B zračenja i spriječiti inducirani oksidativni stres na koži i hiperpigmentaciju. 65€

U post-ljetnoj sezoni spas donosi Recovery Duo (65€) u kojemu su Winnow Detox Oil, moćni uljni serum za detoksikaciju kože koji dokazano djeluje na oporavak kože od UVA/UVB zračenja za čak 104% i na oporavak stanica kože od atmosferskog onečišćenja za čak 61%, kao i Lucent Serum, lagani koncentrat visoke učinkovitosti. On sprječava oksidativni stres kože uzrokovan HEV svjetlom (plavim svjetlom) za 35% i hiperpigmentaciju uzrokovanu plavim svjetlom za 22%. Aktivni sastojci su ekstrakt bušinovke koji sprečava propadanje kolagena kod izloženosti HEV svjetlu, melanin koji upija HEV svjetlo i ekstrakt divizme koji je prvi prirodni aktivni kozmetički sastojak koji HEV svjetlo odbija i time koži daje prirodni blistavi efekt. Esktrakt mrkve, beta karoten i ulje sjemenki mrkve pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i ujedno apsorbiraju HEV svjetlo. Inovativni Lucent Serum ujedno djeluje i kao lagano tonirana krema i zahvaljujući karotenoidima pomaže u zadržavanju preplanulog tena. Prednost mu je što kožu tonira i ujednačava ten i bez dodatnog korištenja pudera. Proizvodi brenda Fraktal Beauty su nastali kako bi olakšali simptome menopauze na koži, no namijenjeni su svima koji žele koristiti inovativne i proizvode čija je djelotvonost klinički dokazana.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Gloria x Fraktal Beauty

Linker
27. travanj 2024 14:58