Bez tabua

Otkrivamo kako se nositi s promjenama koje donosi menopauza

Menopauza je sve donedavno bila tabu tema, no buđenjem positivity pokreta žene su otvoreno i javno počele govoriti o razdoblju koje označava veliku promjenu u životu.

Životni vijek se produžio, ali ne i reproduktivna faza žene - prosječna Europljanka ima 51 godinu kad ulazi u menopauzu (a nekima se to dogodi u ranim četrdesetima). To ponajprije znači hormonalni preokret te usporavanje metaboličkih procesa - što se sve reflektira na zdravlje, ali i na izgled!

Ulazak u menopauzu samo je vrh ledene sante, koja se počinje topiti desetak godina prije toga - s početkom perimenopauze, kad jajnici postupno gube svoju funkciju proizvodnje jajnih stanica i lučenja estrogena. Malo-pomalo, sve do dana D - te posljednje menstruacije u životu - na svojem tijelu primjećujemo promjene: zapljuskuju nas valovi vrućine, znojimo se, dobivamo na težini, kosa postaje slabija, a koža sve tanja, opuštenija i suša...

image
Promo

Menopauza je sve donedavno bila tabu tema, no buđenjem raznih positivity pokreta žene su otvoreno i javno počele govoriti o tom razdoblju koje se - s obzirom na produljenje životnog vijeka - protegnulo na jednu trećinu života. Skidanju tabua pridonijele su i mnoge javne kampanje koje pokreću društveno odgovorne tvrtke i brendovi poput Vichyja - koji je na Facebooku kreirao grupu Nema pauze u menopauzi. To je sigurna zajednica za razmjenu iskustava, pružanje stručnih savjeta, pomoći i podrške ženama u toj životnoj fazi. Pokrenuli su i web-platformu MenoTalks na kojoj su dostupne informacije - o intimnosti, prehrani, njezi kože...

U najnovijoj kampanji - Menopozitivnost - Vichy je proširio svoj tim stručnjaka s farmaceutima iz Slovenije, Bugarske, Srbije i Hrvatske, kako bi kako bi podijelili svoja iskustva sa ženama koje im se u ljekarnama obraćaju za pomoć. Istodobno, namjera je pozvati žene da se bez straha obrate svom najbližem ljekarniku te da potraže savjet za njegu kože u periodu menopauze.

Jedna od njih je zagrebačka magistra farmacije Tena Šimunić, koju žene najčešće traže "nešto za ublažavanje valunga", ali i mole preporuku za odabir "neke jače kreme za lice".

Žene mi se žale da im je koža jako suha, pa im preporučujem kreme bogatije teksture, koje bolje njeguju kožu u menopauzi - govori magistra Šimunić

- Sve su to klijentice koje se redovito i pomno njeguju, ali kažu mi da im uobičajena anti-aging krema više nije dovoljna i da imaju osjećaj kao da su preko noći ostarjele. Koža u menopauzi postaje baš isušena pa im preporučujem njegu bogatije teksture - govori magistra Šimunić, na čijoj listi najbolje menopauzalne kozmetike Vichyjeva linija Neovadiol zauzima - 1. mjesto.

image
Promo

Razvijena u suradnji s dermatolozima i ginekolozima, ta linija sadrži tri dnevne i dvije noćne kreme, njegu za područje oko očiju i usana te najnoviji proizvod - Meno 5 Bi-serum za kožu u perimenopauzi i postmenopauzi, koji daje odlične rezultate u borbi s borama, staračkim pjegama, nedostatkom tonusa, suhoćom i gubitkom sjaja kože. Njegova vodena faza sastoji se od optimalno koncentriranih dermokozmetičkih aktivnih sastojaka - Proxylane, ekstrakt sjemena sene, vitamin B3-Cg, glikolna kiselina i Vichy vulkanska voda. Uljna faza obogaćena je pak vitaminom E i omega 6-9 masnim kiselinama za ugodu i mekoću kože nakon nanošenja.

image

U Vichyjevoj kampanji Menopozitivnost sudjeluju farmaceutkinje iz Slovenije, Hrvatske - mag. pharm. Tena Šimunić - te Srbije i Bugarske

PROMO

Glavni adut dnevnih krema također je Proxylane, koji se dobiva takozvanom zelenom kemijom, a u kombinaciji s ekstraktom sjemenki sene i hijaluronskom kiselinom daje odlične rezultate nakon tri mjeseca korištenja - tonus kože poboljšava se za 25 posto*, gustoća za 17 posto**, a bore se smanjuju za 28 posto***. Ova dva proizvoda najbolje djeluju u sinergiji, zbog čega je Vichy u sklopu kampanje Menopozitivnost osmislio akciju - kupnjom Neovadiol kreme i seruma drugi proizvod snižen je za 50 posto.

*Kliničko ocjenjivanje provedeno na 221 žena nakon 3 mjeseca.

image
Promo

*Sadržaj je nastao u suradnji: Gloria x Vichy

Linker
24. travanj 2024 15:18