Josko Supic / CROPIX
krenuli u akciju

I ovaj domaći brend uključio se u proizvodnju maski: 'Bitno je očuvati domaću industriju i radna mjesta'

Omiška tvrtka "Galeb" organizirala je 24-satnu proizvodnju višekratno upotrebljivih pamučnih zaštitnih maski za smanjenje širenja zaraze koronavirusom, proizvodnja je počela ovaj tjedan, a dnevno se proizvodi više od deset tisuća komada.

Maske su, kao i svi Galebovi proizvodi, proizvedeni iz zdravstveno ispravnih materijala i sirovina što se potvrđuje Oeko-tex standard 100 certifikatom kojemu podliježu svi proizvodi, priopćila je u petak navečer Jasmina Matiša, direktorica marketinga Tekstilprometa d.d. u čijem sklopu je i tvrtka "Galeb".

Zaštitne maske mogu se upotrebljavati više puta i perive su na 95 stupnjeva Celzijevih.

"Galebova proizvodnja izvor je i nudi pletiva i za druge domaće šivaonice zaštitnih maski, koje su se trenutačno orijentirale na proizvodnju ovih prijeko potrebnih proizvoda", navela je Matiša.

Očuvati domaću proizvodnju i radna mjesta

Razdoblje kroz koji prolazimo veliki je izazov, a tekstilna industrija u Hrvatskoj kao radno-intenzivna industrija generalno je teško pogođena seljenjem proizvodnje u zemlje s niskim primanjima i nedostatkom obrazovanog kadra, napomenula je. Dodala je da je zbog globalnih tokova i prioriteta za maksimalnim profitom, tekstilna proizvodnja preseljena u dijelove svijeta s jeftinijom radnom snagom, no epidemija koja je pogodila ta područja obustavila je lanac opskrbe.

Zato smo, ocijenila je Matiša, svjesni da je bitno očuvati domaću industriju i radna mjesta.

"Galeb" Omiš je hrvatska kompanija osnovana 1951. godine. Ima ukupno 384 zaposlenika i više od 20 godina dio je Tekstilpromet grupe koja zapošljava 903 djelatnika i posluje više od 70 godina.

Split, 250811.
Tvornica Galeb iz Omisa prezentirala je svoju novu kolekciju za proljece - ljeto 2012. Modeli iz proizvodnog programa ( donje rublje, trikotaza i kupaci kostimi) prikazani su na reviji koja je uprilicena na plazi kampa Galeb u Omisu. 
Foto: Josko Supic / CROPIX
Josko Supic / CROPIX

"Galeb" proizvodi i prodaje trikotažne proizvode te je najveći vertikalno integrirani proizvođač takvih proizvoda u okruženju. Vertikalna integracija se očituje u tome da se cijeli proizvodni proces od proizvodnje pletiva, dorade, dizajna, krojenja, šivanja i pakiranja odvija u Omišu. Upravo ovakva vertikalna integracija omogućuje Galebu brze reakcije i prilagodbe u poslovanju, istaknula je.

Matiša je podsjetila da su, odlukom Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, 19. ožujka zatvorene mnoge prodavaonice neprehrambenih proizvoda, istaknuvši kako će "Galeb", po eventualnoj odluci o otvaranju svojih prodavaonica (uz poštivanje svih preporuka Stožera civilne zaštite i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), omogućiti i distribuciju zaštitnih maski.

Linker
01. veljača 2023 15:36