TEMA O KOJOJ SE ŠUTI

Debi Arije Rizvić u HNK: Uskoro premijera intrigantne predstave ‘64‘

Predstava ‘64’ koju postavlja redateljica i glumica Arija Rizvić problematizira nemogućnost prirodnog začeća i medicinski pomognutu oplodnju - temu o kojoj se ne priča često.

Predstava ‘64’, nastala prema tekstu nagrađivane dramatičarke Tene Štivičić, prva je ovosezonska dramska premijera zagrebačkog HNK koja će biti održana 14. listopada. Postavlja je kazališna redateljica i glumica Arija Rizvić (27), kojoj je ovo debi u nacionalnom teatru.

Kazališni komad problematizira nemogućnost prirodnog začeća i medicinski pomognutu oplodnju, a glavne uloge para koji se susreće s tim problemom igraju Olga Pakalović i Igor Kovač.

Kako je došlo do suradnje sa zagrebačkim HNK, u kojem prvi put režirate?

- Intendantica Dubravka Vrgoč i ravnatelj Drame Ivica Buljan ponudili su mi tekst Tene Štivičić koji me osvojio na prvo čitanje. Drago mi je što se mladim redateljicama i redateljima pružila prilika za rad u HNK i što je ove sezone fokus na spajanju ženskih dramskih autora i redateljica. Sretna sam i počašćena što sam dio te priče.

Čitajte i: Tajna ljepote Arije Rizvić: ‘Već godinama imam isti ritual njege lica, a make-up mi je diskretan‘

Čime vas je osvojio tekst Tene Štivičić?

- Prvi put se susrećem s temom pomognute oplodnje, koja mi je vrlo intrigantna, a o njoj se ustvari jako malo priča. Ali to je tekst i o svim nametnutim društvenim normama, o tome što drugi očekuju od nas i što mi očekujemo od života. To su teme s kojima se lako poistovjetiti, ali postoji još tisuću razloga zašto je ovaj tekst toliko poseban.

image
Olga Pakalović i Igor Kovač u predstavi redateljice Arije Rizvić.
MARA BRATOš

Osjećate li kao redateljica određeni teret s obzirom na to da se drama ‘64’ prvi put postavlja u hrvatskom kazalištu?

- Naravno da osjećam mali pritisak, ali ne želim da me to opterećuje. Svakom tekstu koji režiram pristupam s jednakim redateljskim angažmanom i trenutno sam fokusirana samo na glumačke probe.

Čitajte i: Zaljubljeni do ušiju! Arija Rizvić i Marko Vargek neko vrijeme su skrivali romansu, a sada uživaju u svakom trenutku

Kako biste opisali rad s iskusnim glumačkim ansamblom HNK?

- Iskreno, nisam očekivala da ću imati takvu ugodnu i prekrasnu suradnju. Dobila sam njihovu iskrenu glumačku podršku, oduševljena sam njihovim načinom rada, energijom i lakoćom, divim se njihovim talentima i umijeću i stvarno uživam s njima svaki dan na probama i žao mi je što se procesu bliži kraj.

Što vam je draže - biti na sceni i pred kamerama ili režirati?

- Režija je moja prva ljubav i moje prvo zanimanje i tu se najugodnije osjećam, ali definitivno obožavam glumiti i na sceni i pred kamerama i planiram nastaviti raditi paralelno i u tom smjeru.

Linker
07. travanj 2024 08:33