Sjećanja

Epski uspjeh: Mate Rimac prisjetio se početaka prije 11 godina, kad se još utrkivao na street raceu

Domaći inovator i poduzetnik pamti svaku stepenicu koju je prošao do današnjeg uspjeha, prije ‘samo‘ 11 godina još uvijek se utrkivao s BMW ‘kockicom‘ na strujni pogon.

Mate Rimac kojem se danas divi cijela Europa i svijet prisjetio se danas početaka, kada je bio samo entuzijastični 'klinac'. Na Facebooku je objavio video iz 2010., prije 11 godina, koji prikazuje njegov BMW kockicu na Street raceu u Osijeku. Snimka kamere pričvršćene na automobil najbolje pokazuje koliki je ogroman uspjeh doživio u posljednjem desetljeću.

"Evo kako to izgleda kad se električni auto malo igra :) Mala test vožnjica na street raceu u Osijeku. Pravi film dolazi uskoro, ovo je samo preview", originalna je poruka koju je Mate napisao uz video koji je objavio prije 10 godina. A danas ga je ponovno podijelo na Facebook profilu.

"Prije 11 godina - street race Osijek", napisao je Rimac.

Video je oduševio Matine pratitelje i prijatelje, a javili su se i neki koji ga prate od početka."Sjećam se kad sam prvi put vidio ovo. Nakon toga me više ništa nije iznenadilo sa strujom. Po koji put je bio složena kockica tada? Sjećam se da si nešto pričao da si ga prvo slagao s off the shelf komponentama", piše u jednom komentaru na snimku utrke.

"Ovo je mislim tek druga generacija bila. Ukupno ih je bilo sedam (kompletnih preslagivanja i unaprjeđivanja)", odgovorio mu je Rimac.

image
DENIS LOVROVIC AFP

Ova 2021. može se reći da je Rimčeva godina, pamtit će je po tome da je dva puta uplovio u bračnu luku sa svojom odabranicom Katarinom Lovrić, prvi put civilno u Splitu, a nedavno su priredili i crkveno vjenčanje te veliko slavlje u Livnu.

Čitajte i: Mate i Katarina Rimac otkrili nam detalje svoje ljubavi i svadbe: ‘Bilo je baš po našem guštu‘

Čitajte i: Filmska priča o uspjehu Mate Rimca: S roditeljima je pobjegao ‘trbuhom za kruhom‘ i bio prosječan učenik, a danas je na samom vrhu

Isprepleteno s privatnom pričom Mate Rimac niže uspjeh za uspjehom i na poslovnom planu. U lipnju je predstavio prvi hrvatski serijski automobil o kojem je sanjao kada je prije deset godina krenuo na ovo putovanje, a početkom srpnja je objavio kako je preuzeo tvrtku Bugatti.

Stvorena je nova tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj naziva Bugatti Rimac d.o.o. a glavni će joj izvršni direktor biti sam Mate Rimac.

image
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Andrej Plenković posjetili su Rimac automobile u Svetoj Nedjelji.
GORAN MEHKEK/CROPIX CROPIX

'Filmski' put do uspjeha

Mate Rimac rođen je 1988. godine u Livnu kao najstariji od troje djece, a kao i mnogi Livnjaci, njegovi su roditelji radili u Njemačkoj u gradu Frankfurtu. Otac Ivan kao građevinski radnik, a majka Zdenka čistila je hotele. Kad se rodila Matina sestra, majka je dala otkaz i nastavila se kao kućanica brinuti o obitelji. 2000. godine došli su živjeti u Hrvatsku u grad Samobor gdje je Matin otac Ivan vodio uspješnu građevinsku tvrtku Rimc koja je gradila objekte velikih trgovačkih centara. No njegovog sina zanimala je elektrotehnika i automobilizam. Prema vlastitim tvrdnjama bio je prosječan učenik u školi.

U Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru upisao je četverogodišnji program tehničara za mehatroniku koji objedinjuje računarstvo, strojarstvo i elektrotehniku. Na županijskom i državnom natjecanju iz elektrotehnike Mate je osvojio prva mjesta. Kasnije je na prestižnim natjecanjima inovatora u Belgiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji i Švicarskoj redom osvajao zlatna i srebrna odličja.

image
Mladi inovator Mate Rimac u Strukovnoj školi Samobor, fotografiran u studenom 2006.
RANKO SUVAR/CROPIX CROPIX

Nadahnut genijem, inženjerom i futuristom Nikolom Teslom u garaži je napravio električni sportski automobil preradom svog starog BMW-a s kojim je želio na utrkama pobjeđivati benzinske konkurente čime je zainteresirao čak i kraljevsku obitelj iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedan je član od njega želio naručiti dva automobila međutim Rimac mu je rekao da će biti dovršeni za deset godina jer nema novca. Kada su mu se ponudili da budu investitori uvjet je bio da posao prebaci u Ujedinjene Arapske emirate. To je odbio, no 2009. osniva tvrtku Rimac automobili s 20 zaposlenih – tada je, naime, shvatio da bi njegov biznis mogao uspjeti, no nije imao financijskih sredstava. Pomogao mu je otac.

Linker
18. travanj 2024 03:37