BIt će sjajno

Kakva se to gastro čarolija s Tomom Gretićem u glavnoj ulozi sprema u Novigradu?

Slavni chef i po mnogima jedan od najboljih kuhara s ovih prostora vraća se na domaću gastro scenu zbog novog projekta u Istri.

Poruka koja je pomalo uzdrmala hrvatsku gastronomsku scenu glasi doslovce ovako: "Kuharice i kuhari. Tražim jaku, fokusiranu, motiviranu ekipu za projekt u Istri. Executive chef. Executive Sous Chef. Chef de parties. Demi Chefs. Gourmet restoran s 30 sjedaćih mjesta i sa mnom kao mentorom. Početak rada 10. veljače 2022. CV u inbox. Tom".

Prigodno je ispisana bijelim slovima na crnoj pozadini, te objavljena u ponoć (!) usred tjedna na Instagram profilu nezavisnih reportera o hrani, pa je svima odmah bilo jasno o kakvoj se prijelomnoj vijesti radi. Independentfoodreporters2020 je, naime, službeni kanal komunikacije slavnog hrvatskog chefa Tomislava Gretića i njegove supruge Sanje na društevnim mrežama, pa ta vijest može značiti samo jedno: nakon godina izbivanja, Tom se vraća na mjesto gdje je 2015., nakon što je godinama vodio kuhinje luksuznih hotela - izjavio kako je njegova hotelska karijera - završena. To mu je donijelo novi uzlet i osiguralo mjesto među najvećim chefovima današnjice: Gretić je tako primjerice postao prvi Hrvat s pozivnicom za Hangar 7 u Salzburgu, u kojem se 12 svjetskih kuhara na godinu svaki mjesec izmjenjuju - što se u svijetu kulinarstva smatra jednim od najprestižnijih priznanja.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Čitajte i: Ana Grgić briljirala: Doznajemo što su jeli i pili visoki državni dužnosnici na svečanom ručku s Macronom u Esplanadi

Otkako se drugi put oženio sa suprugom Sanjom, Beograđankom 14 godina mlađom od sebe, s kojom podiže dvoipolgodišnju kćerkicu Tessu, Gretić je proteklih godina uglavnom prebivao u Srbiji, gdje je svoje usluge kuhanja, kušanja, konzultacija, sastavljanja jelovnika, sistematizacije i organizacije rada nudio tamošnjoj sceni, uz povremene inozemne izlete.

No, sad je, čini se, putešestvijama (barem na neko vrijeme) došao kraj, jer 48-godišnji Tomislav Gretić u Novigradu, gradiću na zapadnoj obali Istre, smještenom na pola puta između Poreča i Umaga, nadgleda i vodi uređenje ekskluzivnog lokala - gourmet restorana s trideset sjedaćih mjesta, čije je otvaranje najavljeno za 10. veljače iduće godine.

Premda je interes izniman (usmena predaja je kao i uvijek najbolja reklama, a o Tomovom povratku u kuloarima se sve glasnije i učestalije priča već mjesecima), rezervacije se još ne primaju, pa zasad nisu poznata imena prvih sretnika koji će kušati delicije slavnog chefa - u njegovom restoranu. Kao što zasad nije poznato niti njegovo ime, a nije objavljena niti adresa. Iz slike na Instagram profilu nezavisnih reportera o hrani jasno je jedino da je riječ o dvokatnici koja se trenutačno temeljito preuređuje, okruženoj zimzelenim stablima koja je nadvisuju i primorskim raslinjem.

Čitajte i: Chef Stjepan Vukadin otvorio restoran: ‘Trogir zaslužuje da dignemo gastro scenu na veći nivo‘

No, poznavajući Toma, njegovu gostoljubivost i društvenost, posve je jasno da će u iduća dva mjesta budućim hramom visoke gastronomije prodefilirati cijela horda kušača, chefovih prijatelja i poznanika koji će prvi isprobati delicije na čijem tragu će se definirati buduća restoranska ponuda.

Prije svega Tom se sada treba ekipirati, uspostaviti lanac nabave potrebnih sastojaka i namirnica, te odraditi kakav-takav PR, premda mu reklama zapravo nije niti potrebna. Jer šušur je veći kad se stvari drže, koliko god je to moguće, u tajnosti, pa je i efekt iznenađenja tim veći. A gourmet restorani imaju svoju vjernu klijentelu kojoj nije teško potegnuti na ručak ili večeru i s drugog kontinenta, kamoli države. Gourmet restorani spadaju, naime, u sami vrh gastronomske ponude i po definiciji su mjesta na kojima se hrana poslužuje po najvišim standardima kvalitete i to na jedinstven način od namirnica koje nisu široko dostupne.

Sudeći po fotografijama koje posljednjih tjedana i mjeseci objavljuje na svom Instagram profilu (iz njih isključujemo baby comfort food, u prijevodu jela za kćerkicu Tessu), Tomova ponuda će se u Novigradu bazirati na skupocjenim lokalnim delicijama poput rakova, školjki, ribe, te drugih plodova mora, tartufa, šparoga i ostalog samoniklog bilja, te mesnim specijalitetima posluženima s reduciranim umacima i glazurama.

Same slike već pobuđuju želju za kušanjem, a pravi spektakl nastaje kad se vizualni dojam poveže s osjetilima njuha, okusa i dodira, na što će Tomovi prvi gosti ipak morati još malo pričekati.

Linker
15. travanj 2024 22:26