Kreativne snage

Mrle je konačno spojio Ivanku i Prlju, ali i dalje tvrdi kako nema šanse da mu neka pjesma Leta 3 pobjegne u duet s njom

Prvi brk Rijeke ove zime ima razloga za slavlje, nakon velikog priznanja zbog čak 45 godina prisutstva na glazbenoj sceni, ‘izbacio‘ je novu pjesmu u kojoj pjevaju Ivanka i Prlja.

U doba kada se zbog zime i pandemije obično ništa ne događa riječki glazbenik Damir Martinović Mrle ima više od jednog razloga za slavlje. Prvo je dobio nagradu za svojih 45 godina aktivnog djelovanja u glazbi, a da nagrada nije mogla otići u bolje ruke potvrđuje i najnovija pjesma koju je ovaj kreativac izbacio iz svoje ‘kuhinje‘. Ovog puta spojio je projekt koji ima sa životnom partnericom Ivankom Mazurkijević i svoj legendarni bend Let 3. U pjesmi MrLee & Ivanesky "Tvoje su priče Eiffelov toranj" Ivanka je zapjevala sa Zoranom Prodanovićem Prljom.

Kako Mrle ne spava na lovorikama, nego konstantno stvara novu muziku, razgovarali smo s njim i o počecima za koje ne zna mnogo ljudi, ali i o najnovijim projektima u kojima je spojio Let 3 i MrLee & Ivanesky.

Pogledajte video


Najpoznatiji brk Rijeke, kako ga još nazivaju, proteklog je ljeta napunio 60. godina, od čega je 45 godina zaokupljen glazbom. "Počeo sam svirati u grupi ‘Beta Centaury‘, u kvartu oko 15 godine. Bilo je to uzbudljivo vrijeme. Nakon par godina i nakon par nastupa krenuo sam u pomorsku školu i tamo upoznajem cijelu novovalnu scenu ‘Parafe‘ i ‘Termite‘ i tu sam se pridružio ‘Termitima‘", opisao je Damir Martinović.

Čitajte i: Najpoznatiji brk Rijeke, dobio je veliko priznanje: Mrle gotovo pola stoljeća aktivno kreira domaću scenu

Kaže, tada je cijela priča krenula malo ozbiljnije, nakon čega je on sam osnovao skupinu “Strukturne ptice” a one su se zvale Let 1.

"Od njih kreće Let 2, Let 3. Nakon jednog multimedijalnog projekta našao sam se s tadašnjim gitaristom grupe ‘Paraf‘, Mladen Vičić Richie i Zoran Prodanović Prlja iz ‘Umjetnika ulice‘ te Berislav Dumenčić Kiko iz ‘Termita‘ osnovasmo ‘Let 2‘. Ostalo sve znate", u kratkim je crtama prepričao Mrle kako je osnovan bend koji se do danas nametnuo kao jedan od najprepoznatljivijih ne samo u alternativnim nego i širim krugovima. Za Mrleta, kaže, nije bilo dileme što će raditi u životu. "Kad sam prvi put uzeo gitaru", odgovorio je na pitanja kada je znao da će se baviti isključivo i samo glazbom.

image

Damir Martinović Mrle glazbom se bavi 45 godina.

SRĐAN VRANČIĆ/CROPIX

Osim rock benda, Mrle je aktivan u skladanju za kazalište, u čemu intenzivno surađuje s partnericom Ivankom Mazurkijević iz čega je nastao i njihov projekt MrLee & Ivanesky. Za njega je, kaže, sviranje u isključivo muškom bendu i onom s partnericom - isto. "Nema razlike. Partnerica je slučajno moja privatna partnerica pa smo moguće prisniji. Dečki ne žele biti prisniji sa mnom nego kako jest", otkriva Mrle. Kako je sa stvaranjem, tako je i s ‘svađanjem‘.

"Uvijek ima kreativnih neslaganja jer svatko ima pravo na svoj umjetnički dojam, osjećaj, doprinos na kraju. No u jednom trenu svi se slože i sve se posloži", rekao je i dodao da je u bendovima njegova riječ zadnja - kako kad. Isto tako, nema šanse da mu neka pjesma Let 3 pobjegne u duet s Ivankom, objasnio je zašto.

Čitajte i: Ivanka i Mrle pokazali najslađu članicu: ‘Snimali smo u jednom kutu sobe, kći Eva glavna je zvijezda‘

"Za Mr.Lee&IvaneSky znam koje su jer ih radimo nas dvoje i vrlo često s ekipama na koje smo navikli. A za Let 3 radim s dečkima na probama. Tako da mi je kristalno jasno. A ako se dogodi da neka pjesma paše za sve onda se ona zove kao naš novi singl ‘Tvoje su priče Eiffelov toranj‘, suradnja Mr.Lee&IvaneSky duet s Prljom, Let 3", ispričao je Mrle.

image

Mrle i Ivanka imaju uspješan projekt MrLee & Ivanesky.

BRUNO KONJEVIĆ/CROPIX

Moguće i uzvratno gostovanje

Ivanka Mazurkijević objasnila nam je pak, kako izgleda njihov zajednički kreativni proces. "Zajedno pišemo glazbu, s tim da aranžman i produkciju prvenstveno Mrle radi sam pa ja dođem s melodijom vokala i tekstom. Mada ima puno i drugačijeg pristupa, to je uglavnom to", objasnila je Mazurkijević.

Za zajedničku pjesmu u Prljom snimili su i videospot, djelo je to njihovog stalnog suradnika Saše Hessa, a Ivanka otkriva da je ovu suradnju već dulje vrijeme priželjkivala.

Čitajte i: Tajna uspješne veze: ‘To je sreća, karma. a sad i lockdown pa se Ivanka nema u kog boljeg zagledati‘

"U ovih 11 godina nadala sam se nekoj pjesmi za nas dvoje no nikako nisu došle neke riječi koje bi bilo dovoljno jednostavne, a opet savršene za njegov vrlo lijep vokal. Na kraju sam shvatila da nikad neću napisati savršenu pjesmu te da vrijeme prolazi i evo. Jedna savršeno nesavršena. Gdje je Prlja tako lijepo dignuo razinu", otkrila je glazbenica. Dodala je kako se sada ona nada i uzvratnom pozivu - u Let 3.

image

Mrle i Prlja zaštitna su lica Leta 3.

DRAGAN MATIĆ/CROPIX

"Meni je telefon stalno uključen i Mrle je uz mene. Ne znam, no ako položim ovaj ispit od prije možda prođem godinu", našalila se Ivanka.

Drugi bend koji Mrle ima s Ivankom, kao i moguću suradnju prokomentirao je i prvi glas Leta 3.

"Oni su pučki rečeno, astro par i dopada mi se ono što rade jer su uvijek nekako van šablone i korak naprijed u glazbenom i stilskom smislu", kazao je Zoran Prodanović Prlja.


"Suradnja mi je draga zbog harmonije koje naši sjedinjeni glasovi stvaraju, naši glasovi su to zaslužili kao i pjesma koja je u tu svrhu napravljena". Dodao je i što misli o ugošćavanju Ivanke u bendu Let 3. "Naravno, Ivanka se već zasigurno priprema i nestrpljivo čeka tu dragocjenu priliku", našalio se.

Linker
23. travanj 2024 04:58