KONAČNI KRAH

Kevin Spacey u problemima: Sud mu naložio da produkcijskoj kući serije ‘Kuća od karata‘ vrati 31 milijun dolara

Zvijezda serije ‘Kuća od karata‘ o političkom usponu američkih političara, zbog nedoličnog ponašanja na setu i izvan njega, produkcijskoj će kući morati vratiti enorman novac.

Problemi za dvostrukog dobitnika Oscara Kevina Spaceya ne staju. Arbitar mu je naložio da plati gotovo 31 milijun dolara Media Rights Capitalu, producentskoj kući koja stoji iza Netflixove hit serije "Kuća od karata" u kojoj je glumac u pet sezona utjelovio beskrupuloznog američkog političara.

Prije četiri godine je dobio otkaz, a serija se nastavila snimati bez njega.

Naime, brojni zaposlenici na setu svjedočili su njegovom nedoličnom ponašanju, seksualnom uznemiravanju, a sve je izašlo u javnost nekoliko mjeseci prije njegova udaljavanja sa seta, kada je u SAD-u krenuo #MeToo pokret. Javio se i jedan od njegovih žrtvi, glumac Anthony Rapp koji ga je optužio da ga je pokušao zavesti 1986. kada je Rapp imao svega 14 godina. Spacey je izdao priopćenje u kojem tvrdi da se ne sjeća incidenta i pravdao se time da, i ako se to dogodilo, da je bilo "krajnje neprimjereno pijano ponašanje".

image

Rijetko pojavljivanje Kevina Spaceya u javnosti

NASH/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Čitajte i: Povratak Kevina Spaceya na veliko platno! Zbog teških optužbi iz javnosti je izbivao čak četiri godine

Spacey i MRC godinama su se borili na sudu otkako je glumac otpušten iz produkcije zbog optužbi za nedolično ponašanje na setu i izvan njega. U svom podnesku, MRC navodi da je u listopadu 2020. arbitar utvrdio da je Spacey "u više navrata prekršio svoje ugovorne obveze" dok je glumio Franka Underwooda u seriji nagrađenoj Emmyjem i da ga je njegovo ponašanje "učinilo odgovornim" za milijune dolara koje je izgubio MRC.

MRC kaže da je tvrtka suspendirala Spaceyja nakon izvješća CNN-a iz 2017. u kojem je nekoliko sadašnjih i bivših članova produkcijske kuće "House of Cards" iznijelo optužbe za seksualno uznemiravanje. Jedna osoba je također optužila Spaceyja, koji je bio izvršni producent serije, za seksualni napad.

"MRC nije imao nikakva saznanja o takvom ponašanju Spaceyja s bilo kojom glumačkom ili ekipom povezanom sa showom", stoji u dokumentu.

Čitajte i: Uloga za koju nema Oscara: Kevin Spacey - svi grijesi seksualnog predatora

Nakon što je Spacey izbačen sa seta, u peticiji je pisalo da je MRC morao "preraditi cijelu sezonu kako bi izostavio Spaceyjev lik i skratio šestu sezonu s 13 na osam epizoda kako bi se ispoštovali rokovi isporuke" te je zbog toga pretrpio novčane gubitke.

Nakon odluke arbitra, MRC je objavio izjavu o presudi: "Sigurnost naših zaposlenika, scenografija i radnog okruženja od najveće je važnosti za MRC i zašto smo se zalagali za odgovornost". Kevinovi odvjetnici posljednje novosti nisu komentirali za američke medije.

Linker
24. travanj 2024 18:09