Stara rana

Serena i Venus Williams prisjećaju se tragedije: I poslije 18 godina, bol zbog strašnog gubitka jednako je jaka

Najstariju sestru klana Williams, Yetunde Price iz prvog braka njihove mame, Oracene Price, ubio je automatskom puškom član bande blizu teniskog terena na kojem su Venus i Serena naučile igrati tenis i pod vodstvom svog oca i trenera Richarda Williamssa, o kojem je snimljen biografski film "Kralj Richard", počele osvajati turnire.

Dugo očekivana premijera filma “Kralj Richard” o ocu i treneru teniskih šampionki, Venus i Serene Williams, sportskim zvijezdama donijela je suze. Još uvijek su potresene jer ih je film nagnao ponovno proživjeti strašan događaj otprije 18 godina koji im je obilježio mladost.

Samo je Serena (40) nedavno smogla snage razgovarati o obiteljskoj tragediji u podcastu majke i kćeri Jade te Wille Smith “Red Table Talk”, no Venus (41) još uvijek se ne može nositi s uskovitlanim osjećajima u dovoljnoj mjeri da se pridruži Sereni u podcastu i oda počast njihovoj najstarijoj polusestri o čijem životu javnost malo zna.

image

Plakat iz filma 'Kralj Richard'.

WARNER BROS. - OVERBROOK ENTERTA/AFP/PROFIMEDIA

Najbolja prijateljica

Zvala se Yetunde Price, bila je najstarija od pet kćeri Venusine i Serenine majke Oracene Price (rodila se u Oraceninom prvom braku s Yusefom Rasheedom), a kad se Oracene Price 1980. udala za teniskog trenera Richarda Dovea Williamsa - Venusinog i Sereninog oca o kojem je snimljen biografski film “Kralj Richard” - sa sobom je u novi život povela i tri kćeri iz prvog braka, Yetunde, danas 46-godišnju Ishu (jedna je od producenata biografskog filma “Kralj Richard) te danas 43-godišnju Lyndreu (izgradila je karijeru kao influencerica).

Serena i Venus bile su jako povezane s gotovo deset godina starijom polusestrom kad su bile male jer ih je najčešće čuvala: Isha i Lyndrea izbjegavale su ulogu babysitterice kad su god mogle.

Ukratko, Yetunde im je bila najbolja prijateljica, pouzdanica i saveznica kad bi se porječkale s očuhom i mamom te bile u kazni. A kad su nadarene tenisačice pod Richardovim vodstvom počele osvajati turnire, Yetunde, inače medicinska sestra, bila im je osobna asistentica. Premda je imala sve što joj je bilo potrebno za udoban i miran život, nije htjela odseliti se iz problematičnog kvarta Calif u Comptonu, gradu smještenog u prstenu Los Angelesa iz kojeg je potekla. Kasnije se pokazalo da ju je ta odluka stajala života.

image

Venus i Serena s ocem Richardom Williamsom 1991.

PAUL HARRIS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Serena Williams u suzama otišla s Wimbledona: ‘Slomilo mi se srce što sam se morala povući‘

Zlosretan rođendan

- Kad god bi se glumica Mikayla LaShae Bartholomew koja glumi Yetunde pojavila u kadru, plakala sam. Zapravo, plakala sam cijelo vrijeme – osvrnula se Serena Williams, najuspješnija tenisačica u povijesti koja se posljednjih mjeseci ne natječe zbog obnovljene ozljede desenog stopala - na film u kojem naslovnu ulogu (njenog tatu) tumači holivudska zvijezda Will Smith. Da je gledanje “Kralja Richarda” bilo vrlo bolno iskustvo za cijelu obitelj, potvrdila je i njena mama Oracene Price (69).

- Bilo je teško, ali u isti mah i oslobađajuće. Jer znamo što se dogodilo. Pokušavali smo to potisnuti, sjećanje na nju strahovito boli.

Riječ je o tome da je Yetunde Price ubijena 14. rujna 2003. u 31. godini u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Krivac je pronađen i osuđen, ali nikad nije pojasnio zašto je pucao iz automatske puške i usmrtio majku troje djece koja se u tom trenutku nedaleko od njega vozila u automobilu.

O tome što se dogodilo svoje viđenje dao je u ekskluzivnom razgovoru za Page Six tadašnji Yetundin dečko, danas 46-godišnji bivši osuđenik i kriminalac Rolland Wormley. Vozio je automobil kada je smrtno pogođena i gotovo mu je izdahnula na rukama. Nikad prije nije govorio o kobnoj noći, no godinama ga muči isti pitanje koje mori i obitelj Williams te posebno majku ubijene medicinske sestre, Oracene Price: ”Zašto?” Stoga je u razgovoru za Page Six pokušao raščlaniti sve što je prema njegovom sudu moglo utjecati na tragediju i dati joj kakav-takav smisao. Romansu s Yetunde Price (naziva je skraćenicom “Tunde”), započeo je 2003., iste godine kad je poginula, na proslavi svog 28. rođendana.

image

Oca poznatih tenisačica u filmu tumači Will Smith.

WARNER BROS. - OVERBROOK ENTERTA/AFP/PROFIMEDIA

- Tunde jedina nije plesala. Ostavio sam društvo na podiju i sjeo uz nju. Nisam znao tko je ona – nisam znao da je iz obitelji Williams – htio sam se uvjeriti uživa li na zabavi? Počeli smo razgovarati i ipak je zaplesala sa mnom. Nije htjela odbiti slavljenika – prisjeća se Wormley.

Razgovarali su i plesali cijelu noć, zajedno su dočekali jutro. Nedugo potom počeli su izlaziti, a veza im je, kaže Wormley, brzo postala ozbiljna. Yetunde, koja je osim rada u struci i posla što ga je obavljala za slavne polusestre, vodila i svoj kozmetički salon, ubrzo ga je zamolila da se preseli kod nje.

- Svidjeli su mi se njezini klinci kad nas je upoznala – kaže Wormley – jer nisam bio uz svog oca kad sam odrastao pa sam njima htio pružiti ono što nisam imalo. Ali ne tako brzo – govori.

image

Isha Price, sestra Venus i Serene te producentica filma "Kralj Richard".

SHANNON FINNEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Samohrana majka

Htio je pričekati s useljenjem i vjenčanjem jer je tri godine starija Yetunde je iza sebe već imala dva braka. S prvim suprugom Jeffreyjem Johnsonom, kojeg je napustila ubrzo nakon vjenčanja jer je završio u zatvoru zbog napada na policajca, dobila je sina Jeffreyja. Dječak je te 2003. imao 11 godina. U drugom braku s nasilnikom Byronom Bobbittom rodila je kćer Justus te sina Jaira. Djevojčica je imala 5, a dječak 3 godine kad im je mama ubijena. Njihov otac navodno je tukao Yetunde: 1997. prijavila ga je policiji jer joj je, stoji u policijskom dokumentu, “prijetio nožem uz grlo tvrdeći da će je ubiti ako mu oduzme djecu”.

Zbog gorkog iskustva iz prethodnih brakova, Wormleyju se nije žurilo podići romansu na novu razinu.

- Bila je samohrana majka troje male djece, a ja je nisam htio još više povrijediti žureći u obavezu za koju još nisam bio spreman - prisjeća se.

Ni on nije bio anđeo. Tada je bio član bande Mac Mafia Crips , a kad su se upoznali, već je boravio ‘iza rešetaka’ zbog krađe vozila, sitnih krađa i nasilja u svojoj obitelji. U trenutku Yetundeine smrti bio je na uvjetnoj slobodi zbog kaznenih djela vezanih uz drogu i oružje. Ukratko, obitelj Williams ga, najblaže rečeno, nije prihvatila, no Yetunde nije htjela odustati od te veze. Njezin su je uzaud pritiskali da se odseli iz ozloglašenog kvarta i skrasi se uz normalnog mušlarca.

Čitajte i: Slađe ne može! Serena Williams i njezina trogodišnja kći prvi put zajedno u modnoj kampanji

Posljednje riječi

Tijekom večeri 14. rujna 2003., medicinska sestra nazvala je svog dečka koreći ga jer je zaboravio na njihov spoj.

- Rekao sam joj: “Još uvijek imamo sutra”. Ipak su se našli: Yetunde ga je pokupila iz prijateljeve kuće u West Comptonu gdje je, kako kaže, gledao tv-prijenos boksačkog meča. Zamolila ga je da preuzme volan njezinog SUV-a jer je prije toga pila alkohol. Pristao je, ali kako mu je zbog uvjetne zatvorske kazne bila oduzeta vozačka dozvola, držao se sporednih ulica. Dok su prolazili nedaleko od teniskih terena Compton na kojem su Venus i Serena naučile igrati tenis, čuo je njezine posljednje riječi:”Oh, Ro … ”Ugledao je iskre preko puta mjesta gdje su njezine sestre vježbale tenis. Tvrdi da ništa nije čuo, prozori automobila bili su podignuti, sve do strahovitog praska.

- Ugledao sam neznanca kako stoji sa strane. Imao je nešto u ruci i pucao na nas. Izbezumljeno sam vozio do obližnjeg stana svoje majke koja je nazvala 911. Stražnji prozor vozila bio je je razbijen. Podigao sam klonulu Tunde i ugledao krv. Bilo je mnogo krvi ...”

image

Venus i Serena Williams i dan danas su nerazdvojne.

BILDBYRAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Epilog tragedije

Policija ga je uhitila pretpostavljajući da je, kao član bande i bivši zatvorenik, povezan s napadom. Medicinska sestra je, tvrdi njezin nekadašnji dečko, ostala na sjedištu suvozača.

- Ostavili su je u vozilu dok je još bila živa. Da su je odmah odveli u bolnicu, još bi bila živa. Sve što sam govorio dok su me vodili u policijsku postaju bilo je da odvedu u bolnicu – tvrdi Rolland Wormley dodajući da mu policija nije dozvolila nazvati odvjetnika ili njegovu obitelj, kako ne bi omeo istragu. Najbolnije je, kaže, bilo to što je propustio Yetundein posljednji ispraćaj.

Kasnije se utvrdilo da nije kriv. Jednostavno su se našli u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu jer je muškarac koji je na njih zapucao jurišnom puškom AK 47 navodno čuvao mjesto bitno njegovoj bandi, možda laboratorij za kuhanje metha?

Čitajte i: Spot sa sestrama Williams dirnut će vas do suza: 'Kad jedna od nas pobijedi, obje pobjeđujemo'

Krivac je Robert Maxfield, bivši član bande Crips. Međutim, nije utvrđeno da li je ikako bio povezan s Wormleyjem. Maxfield je 2006. osuđen je na 15 godina zatvora: u ožujku 2018. uvjetno je pušten poslije 12 odsluženih godina.

Obitelj Williams 2016. je otvorila “Yetunde Price Resource Center” u Comptonu 2016. koji pomaže osobama pogođenim obiteljskim tragedijama. Nisu komentirali puštanje ubojice na uvjetnu slobodu niti žele ni na koji način komunicirati s Rollandom Wormleyjem. Zacijelo se vjeruju da bi Yetunde bila živa da se nisu spetljali. Rane sestara Williams nisu zarasle. Suze Serene Williams, šampionke nevjerojatne snage i čeličnih živaca, koja je u svom sportu osvojila sve što se moglo, govore dovoljno.

Linker
25. travanj 2024 03:23