Model Flow, dizajn John Arendt i Wonhee Jeong www.studiogorm.com
TIJESNA SITUACIJA

Mini kuhinje ne moraju biti frustrirajuće: Imamo velike ideje za male prostore

Praktična rješenja kao što su elementi na kotačima ili modularni sustavi i u malim stanovima omogućuju - 'pravu' kuhinju.

Najčešći problem u malim stanovima - i najveći uzrok frustracija prilikom njihova uređenja - jest premalen prostor za kuhinju. To osobito dolazi do izražaja kad su dnevni boravak i kuhinja spojeni, no dobra organizacija i pametno iskorištena površina mnogo su važniji od broja ‘kvadrata’. Jedno od rješenja za ‘tijesne situacije’ je kompaktna kuhinja Miniki dizajnera Tobiasa Scwarzera: izgleda poput zidnog ormarića u koji se svi elementi mogu sakriti kad nisu u uporabi, a kuhinjski se prostor u trenu transformira u dnevni boravak. Zahvaljujući modularnom dizajnu idealna je za garsonijere i apartmane.

Prenosivi element Rimforsa 120x63,5x92 cm 3499 kn, IKEA

Slična ideja dolazi i od kreativaca talijanske kuće Boffi: njihov Minikitchen na kotačima zapravo je pomični element koji se otvara poput švicarskog nožića i sadrži sve potrebno - i indukcijsku ploču za kuhanje, i radnu plohu za rezanje namirnica, i skladišni prostor...

Model Minikitchen na kotačima www.boffi.com

Praktično rješenje su i modularne kuhinje, poput one studija Stadtnomaden. Njihov model A la Carte ruši sliku kuhinje kao nepromjenjivog dijela stana jer se sastoji od niza modula koji se spajaju pomoću snažnog magneta, a funkcioniraju i neovisno jedan o drugome - te se mogu premještati i kombinirati.

S modulima koji se spajaju magnetima i razdvajaju po potrebi kuhinja prestaje biti nepromjenjivi dio stana

S obzirom da je toplije vrijeme ove godine uranilo - a s njim i sezona roštilja i piknika - sve je više prigoda i za kuhanje na otvorenom. Stoga mjesto da budete ‘prikovani’ za štednjak - ponesite ga sa sobom u prirodu! Na tržištu je sve više prenosivih kuhinja, poput one koju je dizajnerala Nina Tolstrup iz Studiomame - jednostavnog sustava čiji se nacrt može preuzeti za samo deset funta s njezine internetske stranice. A uz kuhinju na kotače Q-cina studija Officine Tamborrinomogli mogli biste postati glavna zvijezda vrtnih zabava. Ukratko, stiglo je vrijeme novih kuhinja koje imaju sadržaj starih sustava, ali ne ograničavaju vlasnika već se prilagođavaju njegovim idejama i drugačijoj filozofiji života.

Concept kitchen dizajn n by Naber www.n-by-naber.com

Model Flow, dizajn John Arendt i Wonhee Jeong www.studiogorm.com

Kuhinja Gali www.anaarana.com

Modularna kuhinja Critter www.eliamangia.com

Prijenosna kuhinja Onja 1139 kn, WWW.PRIMUS.EU

Mini kuhinja Gorenje MK100S-L41 3899,99 kn, EMMEZETA

Sklopiva kuhinja Chuck Box 1069 kn, MERIDIAN

Quechua kuhinjski element 549 kn, DECATHLON

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
24. travanj 2024 12:08