Predivan pogled iz cessne 300 metara iznad mora
 Boris Kačan
Visoka koncentracija romantike

Zadar: Šarmantni dragulj Dalmacije

Drugi po veličini grad u Dalmaciji kao stvoren je za provod udvoje: osim atrakcija na kopnu, moru i u zraku, nudi 'poduku' iz povijesti uz najljepši zalazak sunca.

Jedan od najromantičnijih gradova na našoj obali - koji se promovira kao mjesto s najljepšim zalasku sunca na svijetu - ovoga je lipnja kao stvoren za provod udvoje. U iduća tri i pol tjedna u Zadru se, naime, održavaju brojni koncerti i izložbe, ali i razna adrenalinska sportska natjecanja u kojima će zaljubljeni posebno uživati. Među najvećim atrakcijama su međunarodno natjecanje električnih vozila Nikola Tesla EV Rally Croatia koje traje od 7. do 9. lipnja, a već od 15. lipnja u Kneževoj palači otvara se izložba glasovitog umjetnika Andyja Warhola ‘Enter into My Life.

ANDY I APOKSIOMEN

Izložba kralja pop-arta - kojom se obilježava devedeseta obljetnica njegova rođenja - jedan je od najvažnijih kulturnih događanja u Zadru ovoga ljeta. Projekt vrijedan gotovo milijun kuna donosi devedeset Warholovih radova, mahom sitotisaka, crteža, memorabilija i filmskih uradaka koji dočaravaju njegov lik i djelo, a u Kneževoj palači moći će se razgledati sve do 15. rujna. Još mjesec dana Zadar je i dom Apoksiomenu. Devet metara visok kip Ante Rašića izložen je u crkvi svetog Donata.

Zadar, 210418.
Kip akademskog kipara Ante Rasica visok 9m postavljen je danas u crkvu Sv. Donata, a posjetitelji ce ga moci vidjeti na otvorenju u cetvrtak 22. travnja.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media
Kip Apoksimena ukrašen je sa 600 ogledala

Zadar 04022016
TUNA SUSHI FESTIVAL
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Crkva sv. Donata izgrađena je još u 9. stoljeća

Zadar, 070217.
Knezeva palaca je nakon obnove i restauracije spremna za otvaranje i svakodnevni rad. Svecanost otvorenja najavljena je za 10. veljace.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX
Izložba Andyja Warhola otvara se 15. lipnja u Kneževoj palači, jednoj od najvećih gradskih znamenitosti

ADRENALINSKA ROMANTIKA

Trodnevna utrka električnih vozila, koja se održava jubilarni peti put, kreće s rive, a nastavlja se preko Kornata do Zagreba jer je cilj ove manifestacije odrediti lokacije za punionice električnih vozila. Ljubitelji visina mogu, pak, uživati u panoramskim letovima cesnom. Najpopularnija ruta - koja traje sat vremena - prolazi iznad Zadra te velikog dijela Kornata i turističkih mjesta u okolici. Koliko je let na visini od 300 metara romantičan, najbolje govori iskustvo pilota Mate Bumbara – koji je svjedočio nekolicini prosidbi.

Boris Kačan
Predivan pogled iz cessne 300 metara iznad mora

Zadar, 120518.
Poslijepodne je u sklopu Zadar outdoor festivala 2018, u uvali Jazine kod veslackog kluba prezentirano SUP veslanje te odrzana kratka utrka.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media
Adrenalinska zabava za sve generacije u uvali Jazine

INDIVIDUALNE ŠETNJE

Iako se u Zadru od 2016. može unajmiti bicikl preko servisa Nextbike - što mnogo turista i čini - gradske je ljepote najbolje razgledati pješice. Ugledni internetski portal TripAdvisor nedavno je pohvalio turističkog vodiča Šimu Boticu koji je osmislio individualne obilaske gradske jezgre. U sto minuta turisti u njegovoj pratnji mogu razgledati Morske orgulje i Pozdrav suncu, crkvu svetog Donata iz 9. stoljeća, Narodni trg i Trg pet bunara, Muzej antičkog stakla i ostale znamenitosti Poluotoka.

Najljepši zalazak uz instalaciju Pozdrav suncu, koja se sastoji od tristo staklenih ploča

Antonija Gospic nakit od stakla, Muzej antičkog stakla, Zadar, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Unikatni nakit zadarske umjetnice Antonije Gospić

GLAZBENE VEČERI

Osim nastupa Zadarskog komornog orkestra 4. lipnja u crkvi svetog Nikole, tijekom lipnja se održava još mnogo koncerata. Gotovo svaki drugi dan - i na drugoj lokaciji - pjevat će i svirati razne klape i bendovi, a od 15. do 17. lipnja na bini u obližnjim Petrčanima izmijenit će se tridesetak DJ-a.

MIRISI I OKUSI

Romantični odmor nezamisliv je bez gastronomskog užitka, a Zadrani su posebno ponosni na riblje delicije. Restoran Foša koji se nalazi uz bedem istoimene lučice iz 16. stoljeća član je prestižne udruge Jeunes Restaurateurs d’Europe koja okuplja najkreativnije kuhare Europe. Osim u ribljim specijalitetima gosti ondje mogu uživati u pogledu na more, baš kao i u restoranima Kornat te Niko. Odlična pizza jede se u Bruschetti, a najbolje okuse i mirise Italije pod otvorenim nebom nudi festival Italia Fest koji se nakon 9. lipnja s Obale kralja Petra Krešimira seli na gradsku tržnicu.

Rapsodija boja, mirisa i okusa na zadarskoj tržnici

NAJLJEPŠI NA SVIJETU

Slavni redatelj Alfred Hitchcock zaslužan je za to što mnogi turisti u Zadar dolaze samo kako bi uživali u zalasku sunca. Nakon što je u svibnju 1964. posjetio grad, oduševljeno je izjavio da nigdje nije doživio ljepši zalazak sunca.

SLASNI PLODOVI

Lijep suvenir iz Zadra je liker od višnje maraske – koji se spravlja prema recepturi staroj više od četiri stoljeća od zrelih plodova i lišća mladih grančica. Prema legendi, rado su ga ispijali Napoleon, Casanova, Balzac i Baudelaire te putnici na Titanicu.

Linker
23. travanj 2024 15:39