DEPOSITPHOTOS
Oblikovanje tijela

Borba protiv tvrdokornih masnoća: Ovo je dobro znati prije odluke o odlasku na liposukciju

Liposukcija se može izvesti na bilo kojem dijelu tijela na kojem je pohranjeno potkožno masno tkivo, a najčešće su to trbuh, bokovi, leđa, bedra, koljena i podbradak. No, ona nije metoda mršavljenja i ne služi za skidanje kilograma.

Liposukcija se može izvesti na bilo kojem dijelu tijela na kojem je pohranjeno potkožno masno tkivo, a najčešće su to trbuh, bokovi, leđa, bedra, koljena i podbradak. No, ona nije metoda mršavljenja i ne služi za skidanje kilograma.

Liposukcija je široko prihvaćena metoda oblikovanja tijela i uklanjanja masnoća i spada među najčešće izvođene estetske zahvate u svijetu. Unatoč tome, oko nje je mnogo zabluda, a jedna od najraširenijih je ona prema kojoj liposukcija pomaže u mršavljenju. No, ona nije metoda skidanja kilograma, naglašavaju estetski kirurzi, nego postupak namijenjen isisavanju potkožnih masnih naslaga otpornih na prehranu i vježbanje.

Koji su dijelovi tijela u igri

Takvo isisavanje može se izvesti na bilo kojem dijelu tijela na kojem je pohranjeno potkožno masno tkivo, a najčešće se radi na trbuhu, bokovima, leđima, bedrima, koljenima i podbratku. Zahvaljujući usavršavanju metode i instrumenata sada je pomoću manje invazivnih kanila moguće učiniti liposukciju i na osjetljivijim područjima, poput gležnjeva. Danas su, primjerice, standard i nošenje kompresijske odjeće te dodavanje traneksamične kiseline (sprečava prekomjeran gubitak krvi) u tekućinu koja se koristi u proceduri, kako bi se smanjilo stvaranje podljeva. Tekućina se obično sastoji od fiziološke otopine, anestetika i adrenalina, lijeka koji sužava krvne žile.

image

Neki masni "džepovi" odolijevaju i vježbanju i učincima zdrave prehrane

DEPOSITPHOTOS

Prije postupka

Liposukcija je najuspješnija kod osoba koje su dobrog zdravlja i primjerene tjelesne težine, a imaju područja s tvrdokornim viškom masnoće. Važan faktor je i elastičnost kože koja se procjenjuje tijekom konzultacija. „Liječnik pregledava pacijentovu medicinsku povijest, kao i područja koja ga zabrinjavaju. Procjenjuju se stanje pacijenta, postojanje viška masnoće i sposobnost kože da se pravilno povuče nakon liposukcije”, kaže plastični kirurg dr. Sanjay Grover. Važno je raspraviti i očekivanja. Pacijent treba biti realističan i što se tiče cilja i što se tiče očekivanih rezultata, a liječnik se mora uvjeriti da pacijent razumije kako je liposukcija postupak oblikovanja tijela, a ne mršavljenja.

Barem četiri-pet tjedana prije zahvata liječnik će tražiti od pacijenta da prestane pušiti, jer otrovi iz cigarete otežavaju oporavak nakon operacije. Oko dva tjedna prije treba prestati uzimati acetilsalicilnu kiselinu, protuupalne lijekove i sve suplemente koji mogu pojačati krvarenje.

Čitajte i: Uz ova četiri znaka možete biti sigurni da je vaša liposukcija prošla odlično

Moguće komplikacije

Liječnik će upozoriti pacijenta i na moguće komplikacije. Rizici mogu uključivati infekciju tijekom operacije ili oporavka, lošu reakciju na anesteziju ili alergiju na anestetik, krvne ugruške, nakupljanje tekućine ispod kože, produljen ili trajan gubitak osjeta na mjestu reza, sporo zacjeljivanje. Mogu se pojaviti i nepravilnosti kontura, izbočine i udubljenja na tretiranom dijelu, no vjerojatno je da će se izravnati kroz dva do tri mjeseca, kaže plastični kirurg dr. David Alfonso.

image

Pripreme za zahvat počinju tjednima ranije

DEPOSITPHOTOS

Kako izgleda postupak?

Nakon što se očisti i sterilizira dio tijela koji će biti tretiran, liječnik u masno tkivo uvodi tekućinu. To se radi pomoću tanke kanile koja se uvodi kroz sitne rezove napravljene u naborima kože. Nakon zacjeljivanja oni se gotovo i ne vide, opisuje dr. Alfonso. Umetnuta kanila pokreće se pomoću aparata kontroliranim pokretima naprijed-natrag, čime se oslobađa masnoća koja se potom izvlači pomoću kanile ili kirurškog vakuuma. Za odvajanje masti tijekom liposukcije primjenjuju se i vibracije te laserska i ultrazvučna energija.

Uobičajeno se misli da je za liposukciju obavezna opća anestezija, ali kod isisavanja masti s malih područja to nije nužno, dovoljna je lokalna, kaže plastična kirurginja dr. Olga Bachilo. No, kod opsežnijih liposukcija – na trbuhu, leđima ili s više područja u jednom danu – preporučena je opća anestezija. Kod kombinacije s drugim zahvatima, kao što je npr. podizanje trbuha, što je vrlo čest spoj, opća anestezija je obavezna.

Prijenos masnoća

Isisana masnoća može se prenijeti na drugi dio tijela koji treba rekonstruirati ili pomladiti ili mu nedostaje volumen. Dr. Bachilo kaže kako su najtraženija područja za transfer masti stražnjica i bokovi, no to se može napraviti i na grudima, licu i rukama. „Takvim postupanjem dobiva se najbolje od oba svijeta – mast se uklanja s mjesta na kojima je ima previše i prenosi se na ona koja su izgubila volumen ili oblik”, navodi dr. Alfonso.

Čitajte i: Od liposukcije do tijela za bikini treba proći šest mjeseci, pa i više

Poslije zahvata

Na mjestu zahvata normalno je očekivati bolove te otekline i modrice koji mogu biti vidljivi do četiri tjedna. Normalni su i postoperativni svrbež i/ili utrnulost koji se mogu osjećati dva do tri mjeseca, no utrnulost može trajati i do devet mjeseci, kaže dr. Bachilo. Nije neuobičajeno osjetiti oštru bol u rezovima – to je normalan znak regeneracije živaca.

Unatoč tim neugodnostima, oporavak poslije liposukcije jedan je od lakših kad se usporedi s oporavkom nakon ostalih estetskih zahvata, tvrde liječnici. „Većina mojih pacijenata hoda isti dan, a osnovnim uobičajenim aktivnostima vraćaju se unutar jednog ili dva dana. Potičem ih da se kreću i da nose kompresijsku odjeću do tri tjedna”, kaže dr. Alfonso. Poslije operacije mogu biti potrebni lijekovi protiv bolova, no mnogi liječnici primjenjuju i druge metode za lakši oporavak, kao što su masaža ili radio frekvencija za smanjenje oticanja i modrica.

image

Za pune rezultate potrebna je i godina dana

ANTON YASIROV/DEPOSITPHOTOS

Rezultati

Promjene u obliku i konturama počinju se uočavati dva do tri tjedna nakon zahvata, no potrebno je barem tri do pet mjeseci kako bi se dosegnula najranija faza konačnog oblika. Potpuni rezultati pokazat će se nakon šest do dvanaest mjeseci, kaže dr. Alfonso i dodaje kako dijelovi tijela različito otiču, pa se i rezultati različito uočavaju.

Jedan od mitova kaže kako će se nakon liposukcije masnoća početi nakupljati na drugim mjestima na tijelu. To je u teoriji moguće, jer su s tretiranog područja uklonjene masne stanice u koje se pohranjuje tjelesna masnoća. Ako se masnoća nakon toga prekomjerno unosi, ona se može početi taložiti u masnim stanicama na drugim dijelovima tijela. No, stručnjaci kažu da se to ne treba dogoditi – treba paziti na unos masnoća i kontrolirati tjelesnu težinu, pa će rezultati operacije potrajati, a masti se neće nakupljati na drugim područjima.

Linker
26. travanj 2024 18:57