Isisavanje masnoća

Nije manji zahvat: Nakon liposukcije tijelo se oblikuje i do godinu dana

Značajna promjena zapaža se u trećem ili četvrtom tjednu poslije postupka, jer tada dolazi do velikog napretka u zatezanju kože.

Nerijetko se o liposukciji govori kao o manjoj proceduri, posebno u usporedbi s operacijama koje zahtijevaju veće rezanje kože i šavove, no nije baš tako - iako nije invazivna poput nekih drugih kirurških postupaka, ipak je kirurški zahvat i zahtijeva vrijeme za oporavak. Liposukcija je vrlo pouzdana metoda uklanjanja masnoća i oblikovanja tijela, a ne mršavljenja, a ovisno o dijelu tijela, količini isisane masnoće, korištenoj tehnologiji, reakciji tkiva itd. oporavak nakon nje može potrajati i šest mjeseci. Stoga, razmatrate li liposukciju kao metodu konturiranja tijela prije sljedećeg ljeta, nemojte odugovlačiti s odlukom kako biste imali dovoljno vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Tu su i koraci koji mogu pomoći da oporavak prođe što lakše, bez obzira na vrstu liposukcije.

Nisu sve liposukcije iste

Isisavanje masnoće s nekog područja na tijelu možda se čini relativno jednostavnim, no liposukcija je danas puno više od toga te se kombinira s različitim energetskim uređajima za bolje rezultate u oblikovanju tijela. Vrsta liposukcije utječe i na proces oporavka, primjerice, korištenje aparata s ultrazvučnom energijom nježno topi tvrdokornu masnoću, pa ona postaje mekša, glađa i izlazi lakše i u većim količinama. Budući da je cijeli postupak blaži za tkivo, bit će manje modrica i manje otečenosti nego nakon tradicionalne liposukcije. Naravno, oporavak ovisi i o opsegu učinjene liposukcije.

image

Liposukcija je metoda uklanjanja masnoća i oblikovanja tijela, a ne mršavljenja

PEXELS

Limfna masaža

Tijekom prvog tjedna oporavka područje zahvata je upaljeno, što znači da su prisutni bolovi i umor te da je tijelo zadržalo ili stvorilo puno tekućine. Važno je iz tijela tada izbaciti prekomjernu tekućinu, pomoću drena ili kombiniranjem dreniranja i limfne masaže, a to je tehnika blagog pritiska kojom se tijelo potiče na prirodni proces dreniranja. Osim što pojačava izbacivanje tekućine, limfna masaža pomaže u sprečavanju pojave fibroza, nepravilnosti kontura te kvržica i neravnina, pa je rezultat ravnomjernija i glađa koža. Tijekom prva dva mjeseca od zahvata, limfnu masažu preporučuje se raditi nekoliko puta tjedno, a nakon toga može povremeno, budući da se tkivo nastavlja preoblikovati.

Prvi veći rezultati

Svaki je oporavak individualan, no između prvog i trećeg tjedna uobičajeni su modrice, oticanje i zategnutost, što je izraženije kod pacijenata koji se malo kreću i ne nose kompresijsku odjeću. Obično se preporučuje nositi kompresijsku odjeću tijekom četiri do osam tjedana od obavljene liposukcije, kako bi se olakšao oporavak i postigli bolji rezultati. Ako osoba nosi kompresijsku odjeću i sve ostalo protječe dobro, vidljivi rezultati liposukcije trebali bi se u značajnoj mjeri pojaviti već tijekom trećeg tjedna.

image

Razmislite o limfnoj drenaži, ona će vam pomoći

PEXELS

Protuupalna prehrana

Mnogi kirurzi predlažu pacijentima protuupalnu prehranu nekoliko tjedana prije operacije, kako bi se organizam za nju bolje pripremio. U osnovi, to znači obilje povrća, bobičastog voća i prebiotika, sa što manje šećera i, posebno, soli, jer ona potiče tijelo da upije i zadrži vodu. Protuupalnu prehranu treba nastaviti provoditi i poslije liposukcije, budući da podržava prirodni proces ozdravljenja tijela. Tijelo postaje upaljeno od bilo koje vrste operacije, a ako je liposukcija bila opsežna i upala će biti jača. Sastojci iz biljne prehrane ublažavaju upalu i poboljšavaju zacjeljivanje u cijelom tijelu.

Pilates, zašto ne?

Ovisno o tipu liposukcije, ponovo se može lagano vježbati od trećeg ili četvrtog postoperativnog tjedna, a sva se ograničenja obično ukidaju za šest tjedana. Kao što smo rekli, velika promjena zapaža se u trećem ili četvrtom tjednu, nakon što dođe do velikog napretka u zatezanju kože, no tkivo se nastavlja polako zatezati čak do godinu dana. Posebno su stoga dobrodošle vježbe s manjim opterećenjem, ali s velikim brojem ponavljanja, poput pilatesa, jer potiču učvršćivanje kože.

image

Dobrodošle su lakše vježbe s velikim brojem ponavljanja

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Pitajte sve što vas zanima

Važno se prvih dana nakon liposukcije doista posvetiti oporavku tijela i uma. Opuštajte se, ugađajte si i osluškujte što vam tijelo javlja. Učini li vam se nešto neobičnim ili niste sigurni teče li oporavak onako kako bi trebao, obavezno se javite svom estetskom kirurgu za informaciju i pomoć.

Linker
13. travanj 2024 23:48