ZARIPOV ANDREI/DEPOSITPHOTOS
Zbogom ‘šišmišjim krilima‘

Ponovo bez rukava: Sve što trebate znati o operaciji podizanja nadlaktica

U uklanjanju ovješene kože i prekomjerne masnoće s gornjeg dijela ruku najvidljivije i najtrajnije rezultate daje brahioplastika, kirurški zahvat kojim se stanjuju i definiraju ruke

U uklanjanju ovješene kože i prekomjerne masnoće s gornjeg dijela ruku najvidljivije i najtrajnije rezultate daje brahioplastika, kirurški zahvat kojim se stanjuju i definiraju ruke

Mlohava koža i višak masnoće na nadlakticama ili nevoljena "šišmišja krila" česta su estetska smetnja koja se pojačava sa starenjem ili dolazi do izražaja nakon mršavljenja. Kad se ne može dovesti u red vježbanjem i prehranom, pomoći može estetska medicina, a najvidljivije i najtrajnije rezultate daje brahioplastika, tj. podizanje unutrašnje strane nadlaktica (engl. upper arm lift) kojim se uklanjaju prekomjerna koža i masnoća s gornjeg dijela ruku.

Dobri kandidati za ovaj zahvat osobe su bez ozbiljnijih medicinskih stanja, stabilne težine, bez značajnog viška kilograma, nepušači. Obično se izvodi ambulantno i općenito se smatra sigurnim, iako nije bez rizika, a treba reći i da ožiljci nikad neće potpuno izblijedjeti. Može se kombinirati s ostalim tehnikama oblikovanja tijela, kao što je liposukcija, a može biti i dio opsežne operacije podizanja tijela, primjerice uz zahvat na trbuhu ili grudima.

Što liječnik radi

Zahvat se radi pod općom anestezijom, traje jedan do tri sata. "Kirurg radi rez duž unutrašnje strane ruke, od pazuha do lakta. Skalpelom će, pazeći na budući izgled ruku, ukloniti višak kože i masnog tkiva te zatvoriti rez šavovima", kaže plastični kirurg dr. Matthew Nykiel.

Najvažnije je ne izrezati previše kože. "Bolje je ostaviti centimetar viška, nego uzeti centimetar previše, jer tada raste stopa pojavnosti komplikacija i ruka se ne može dobro zatvoriti", kaže plastični kirurg dr. Van Erella. Pacijent može isti dan ići kući, no trebat će pomoć prvih 24 do 48 sati.

Neki kirurzi kod umjerenog viška kože i masti rade "mini brahioplastiku". Taj postupak obično uključuje liposukciju, a rez je kraći, dugačak oko pet centimetara i smješten odmah ispod pazuha, pa je ožiljak manji i manje uočljiv. Zahvat traje oko sat vremena, ali ne znači da je oporavak nužno lakši.

image

Šavovi zacjeljuju četiri do osam tjedana i za to vrijeme treba izbjegavati napore

ZARIPOV ANDREI/DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Kako protječu prvi dani i tjedni nakon operacije povećanja grudi

Koliko traje oporavak

Obično treba proći četiri do šest tjedana kako bi se pacijent vratio u normalu. Za to vrijeme treba ograničiti raspon pokreta i dobro paziti na područja s rezovima. Zavoji se obično skidaju 48 sati nakon operacije.

Elastičnim zavojima ili kompresijskim rukavima (naročito ako ste imali i liposukciju) smanjuje se oticanje i ograničava kretanje. Kompresija se obično nosi do četiri tjedna, no ona može povećati rizik od pojave seroma (nakupljanje tekućine na mjestu operacije), upozorava plastična kirurginja dr. Ellen Janetzke, pa ne smijete zanemariti neugodu ili neobično oticanje.

Ne podižite ruke

Nakon operacije normalni su otečenost i osjećaj zategnutosti ruku. Odmah po zahvatu osjećaj boli mogao bi se ocijeniti kao 4/10, ali neugoda se smanjuje nakon tri do četiri dana. Prema dr. Erelli, ono što većina pacijenata osjeća više je stezanje nego bol. Ipak, upozorava, ograničenja ima, pa tako nećete moći podići ruke iznad ramena najmanje 14 dana, a dr. Janetzke savjetuje da ih ne podižete puna četiri tjedna: "Posezanje u visinu stvara velik pritisak na područje pazuha i može izazvati pucanje šavova".

Kako oprati kosu

Zbog toga aktivnosti poput tuširanja i pranja kose mogu postati prilično izazovne. Liječnici obično dopuste tuširanje 36 sati nakon operacije te upute pacijenta do kojeg stupnja smije podići ruke, a najbolje je da vam kosu opere netko drugi.

Šavovi zacjeljuju četiri do osam tjedana i za to vrijeme treba izbjegavati napore. Tko radi fizički zahtjevan posao, posebno ako uključuje podizanje, trebao bi uzeti najmanje mjesec dana, a još bolje dva, za potpun oporavak. I ako radite za stolom, trebat ćete barem dvotjedni oporavak. Liječnik će preporučiti da ne vozite dva tjedna, a i za ponovno vježbanje pričekajte njegovo zeleno svjetlo.

image

Zaboravite na podizanje ruku najmanje četrnaest dana

ZARIPOV ANDREI/DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: U ovo ne treba vjerovati: Osam mitova o estetskim zahvatima i tretmanima

Trajanje rezultata

Nadlaktice bi trebale biti vitkije odmah nakon operacije, no pune rezultate vidjet ćete poslije više tjedana i mjeseci, kada splasnu sve otekline i izblijede sve modrice. Ožiljak će isprva biti uočljiv, a s vremenom će se manje uočavati. Zadovoljstvo vlastitim izgledom nakon uspjele operacije jamačno će porasti, a rezultati mogu potrajati deset i više godina, uz uvjet da vam kilaža ostane stabilna. No, starenjem koža prirodno gubi elastičnost, pa razgovarajte s kirurgom o tome kakve promjene s vremenom možete očekivati. U nekim slučajevima trajnost rezultata može se produljiti nekirurškim tretmanima zatezanja kože.

Ožiljci prolaze sporije

Zatezanje nadlaktica općenito se smatra sigurnim. Podaci o stopi pojave komplikacija variraju, a kao najčešće nuspojave navode se oticanje, modrice, podljevi, seromi, manje teškoće kod zacjeljivanja i hipertrofični ožiljci. Oštećenja živaca su rjeđa, no moguć je privremen ili trajan osjećaj utrnulosti oko šavova. Većih komplikacija, poput krvnih ugrušaka, obično nema.

Događa se, ne tako rijetko, da se rana tijekom oporavka blago otvori. "Pazusi teško zacjeljuju, zbog stalnih pokreta i normalno visokog broja bakterija, što je posljedica znojenja. Takvo odvajanje najčešće će riješiti tijelo samo, no može se produljiti oporavak", kaže plastični kirurg dr. Larry Nichter.

Ožiljci na nadlakticama uobičajeno zacjeljuju, blijede i ravnaju se sporije nego na ostalim dijelovima tijela. "Normalno sazrijevanje ožiljka traje šest do 12 mjeseci, a na nadlakticama barem tri do šest mjeseci dulje, zbog njihovih anatomskih značajki", objasnio je dr. Erella. Liječnik može preporučiti tretmane prevencije ili smanjenja ožiljka, a ponekad se radi revizijska operacija.

Moguće alternative

Kod osoba koje nemaju značajno mlohavu kožu, ruke se mogu uspješno stanjiti i definirati liposukcijom, tj. isisavanjem viška masti pomoću kanile koja se umeće u rez od šest do osam milimetara. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, a oporavak traje sedam do deset dana.

Za ispravljanje blagog do umjerenog opuštanja kože poticanjem proizvodnje kolagena učinkoviti mogu biti tretmani koji djeluju pomoću ultrazvuka, infracrvenog svjetla ili radiofrekvencije, no oni ne smanjuju masnoću. Drukčiji je tretman lipolize potpomognute radiofrekvencijom. Kod ove metode masnoće se otapaju i uklanjaju s problematičnih područja, a istodobno se zateže koža.

Linker
26. travanj 2024 01:00