DEPOSITPHOTOS
Glatka koža

Lasersko uklanjanje dlačica: kako se treba pripremiti, je li bolno i kakvi su rezultati

Najuspješnijim se laser pokazao kod osoba koje imaju svijetlu kožu i tamne dlačice, jer laserom se djeluje na pigment

Najuspješnijim se laser pokazao kod osoba koje imaju svijetlu kožu i tamne dlačice, jer laserom se djeluje na pigment

Za uklanjanje neželjenih dlačica na raspolaganju imamo više metoda, sve one imaju određene prednosti i nedostatke, a najveći je nedostatak prolaznost rezultata, jer dlačice će, za kraće ili dulje vrijeme, ponovo narasti. Trajniji i temeljitiji rezultati mogu se postići laserskim uklanjanjem dlačica za koje su potrebne određene zdravstvene provjere, pripreme, a i nešto više novca. Primjerice, jedan tretman laserskog uklanjanja dlačica s manjih područja, poput nausnica ili zalisaka, stoji oko 500 kuna, a s nogu 2500 do 3000 kuna, iako ima i nižih i viših cijena.

Prije tretmana

Prije pristupanja postupku potrebne se konzultacije, jer liječnik treba znati vaše zdravstveno stanje i medicinsku prošlost, koje lijekove uzimate, s kojeg područja želite ukloniti dlačice i koje ste metode za to ranije upotrebljavali, a mora vam i dati upute te vas upozoriti na rizike i očekivane rezultate. Provjerit će tip kože i kakve su dlačice, jer nisu sve pogodne za lasersko uklanjanje.

Kako kaže dermatologinja dr. Kimberly Jerdan, najvažnije je u obzir uzeti boju puti, sposobnost tamnjenja kože i rizik za hiperpigmentacije, jer osobe tamnijeg tena imaju visok rizik za pojavu hiperpigmentacija i tamnih mrlja. Stoga liječnik treba znati ostaju li pacijentu poslije prištića tamne mrljice na koži, jer to je pokazatelj da bi se mogle pojaviti i nakon tretiranja laserom, pa je potreban oprez.

image

Serija obično ima šest do osam tretmana

DEPOSITPHOTOS

Za koga nije lasersko uklanjanje dlačica

Lasersko uklanjanje dlačica nije prikladno za svaki ton kože, a za različite tonove primjenjuju se različiti laseri, odnosno njihove postavke, pa tako određene valne duljine mogu biti učinkovitije kod svjetlijih tipova kože nego kod tamnijih, kaže dr. Jerdan.

Važna je i boja dlačica: najbolji su kandidati osobe svijetle kože i tamnih dlačica, jer laser djeluje na pigment. Osobe s vrlo svijetlim, bijelim ili sijedim dlačicama nisu kandidati za lasersko uklanjanje. „Ako to ipak učine, bacit će novac u vjetar, jer sve će dlačice ponovo narasti. To se događa zato što laser 'ne zna' da tretira dlačicu, njime zapravo tretiramo boju”, objasnila je dermatologinja dr. Sandra Lee.

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Što pacijent treba raditi

Područje koje će biti tretirano laserom treba biti dobro oprano i čisto, bez šminke, krema, deodoransa i sredstava za zaštitu od sunca. Treba biti i svježe obrijano unutar 24 sata uoči tretmana. Kako kaže dermatologinja dr. Kathleen Behr, važno je ne čupati dlačice na tom području prije i između tretmana, jer laser cilja „bazu unutar folikula dlačice” - ako ih iščupamo, u trenutku tretiranja jednostavno neće biti mete za laser.

Četiri tjedna uoči tretmana treba se dobro štititi od sunca, jer tretiranje neće biti moguće ako je područje izlagano suncu. Također, treba izbjegavati sva sredstva za samotamnjenje, jer „laser ne razlikuje pravu od umjetne boje”, navodi dermatologinja dr. Skylar Souyoul. Poslije tretmana bilo bi pametno ne vježbati barem 24 sata.

Što se događa tijekom tretmana

Stručna osoba nastavkom aparata koji emitira lasersku energiju prelazi preko dijela područja koje se tretira, potom prelazi na drugi dio i tako redom. To može trajati od pet minuta do jednog sata, ovisno o tretiranoj površini i o tome koliko se područja tretira.

Tijekom tretmana pacijenti mogu osjetiti umjerenu neugodu, ali to se i ne mora dogoditi. Kako kaže dermatolog dr. Fredric Haberman, nekim se pacijentima nanosi gel za utrnuće, ovisno o području na kojem se radi i osjetljivosti kože. Bol koju stvara svaki laserski puls liječnici uspoređuju s brzim udarom gumene trakice i tvrde da većini pacijenata lokalna sredstva protiv bolova nisu potrebna, jer je „neugoda minimalna”. Pacijenti s osjetljivijom kožom mogu tijekom nekoliko sati nakon tretmana na obrađivanom području osjećati blago pečenje i zatezanje, kao kod manjih sunčevih opeklina, kaže dermatolog dr. Gilly Munavalli. Neugoda može biti izraženija na tanjoj koži, primjerice, na bradi ili sljepoočnicama.

image

Nuspojave nakon laserskog uklanjanja dlačica uglavnom su blage i prolazne

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Koliko je tretmana potrebno

Točan broj potrebnih tretmana ovisi o situaciji kod svakog pojedinog pacijenta, no prosječno je to šest do osam tretmana. Između tretmana potrebna je stanka od četiri do šest tjedana, zbog ciklusa rasta dlaka, pa za cijelu seriju i konačne rezultate treba proći šest do osam mjeseci.

Kad će se vidjeti rezultati i koliko traju

Većina pacijenata zamijetit će otprilike 20 posto manji rast dlačica nekoliko tjedana poslije prvog tretmana, kaže dr. Behr. Nakon cijele serije od šest do osam tretmana uobičajeno je smanjenje od 90 posto, a poslije toga preporučeno je godišnje održavanje.

Čitajte i: Sve što trebate znati o njezi kože nakon tretiranja laserom

Moguće nuspojave

Nuspojave nakon laserskog uklanjanja dlačica uglavnom su blage i prolazne. To su najčešće crvenilo i nadraženost kože, osjetljivost, peckanje i blaga otečenost, slično kao nakon čupanja voskom. Smanjit će se već nakon nekoliko sati, a ublažiti ih možete hladnim oblozima ili kupkom.

Kod nekih osoba koža se može početi blago ljuštiti. Ljuskice ne treba čupati, kako ne bi došlo do pojave krastica, pa i ožiljaka, nego kožu treba pažljivo njegovati hidratantnom kremom. Moguće su i blage promjene boje kože – kod osoba svijetle puti vjerojatnije će to biti tamnije, a kod onih s tamnijom kožom vjerojatnije će biti svjetlije. No, s vremenom će se boja ponovo izjednačiti. Nakon laserskih tretmana pojačana je opasnost od infekcija, pa svaki znak infekcije treba odmah prijaviti dermatologu.

Rjeđe nuspojave mogu uključivati opekline i pojavu mjehurića nakon tretmana koji nisu pravilno izvedeni. Zbog istog razloga može doći i do stvaranja ožiljaka. Treba reći i da pacijenti moraju pažljivo njegovati kožu nakon tretmana, slično kao da je nastradala na suncu, kako bi izbjegli komplikacije. To znači da trebaju hidrirati kožu, štititi je od UV zračenja i pratiti pojavljuju li se znaci infekcije.

Linker
26. travanj 2024 05:51