kako spriječiti akne i crvenilo

Osim za peglanje bora botoks pomaže i kod rješavanja akni i crvenila na licu

Peglanje bora botoksom dalo je estetskoj medicini zamah koji još traje, a upotreba tog moćnog neurotoksina stalno se razvija. Danas se koristi u rješavanju cijelog niza problema, estetskih i zdravstvenih.

Dvadeset je godina prošlo otkad je američka FDA (Agencija za hranu i lijekove) odobrila primjenu prvog neurotoksina za privremeno poboljšanje izgleda smanjenjem bora na nekim dijelovima lica. Dogodilo se to 15. travnja 2002. godine, a prvi odobreni neurotoksin stigao je na tržište pod imenom Botox Cosmetic (proizvođač Allergan Aesthetics). Nije dugo trebalo da postane sinonim za botulinum toksin A čija je primjena sve razgranatija, na estetskom i na zdravstvenom polju, pa ga u svim oblicima najčešće nazivamo botoks.

image
PASCAL GOETGHELUCK/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA PASCAL GOETGHELUCK/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA

Početak i uspon

Prvotno se botoks počeo upotrebljavati za liječenje trzanja oka i nekih drugih očnih tegoba, a tada je uočeno da djeluje i na bore. Peglanje bora, tj. umrtvljavanje mišića zbog čijih pokreta one nastaju, unijelo je revoluciju u estetsku medicinu i donijelo botoksu svjetsku slavu, a slavljenički je proizvod isprva dobio odobrenje za primjenu na tri područja na licu za tretiranje umjerenih do jakih linija: za bore mrštilice između obrva, za bore oko očiju te za linije na čelu.

Njegova je primjena danas puno šira te se koristi i za podizanje obrva i kutova usnica, za podizanje gornje usnice, za pomlađivanje vrata i poboljšanje kontura lica, za korekciju osmijeha kod kojeg se vidi previše zubnog mesa, ali i protiv prekomjernog znojenja, kod škrgutanja zubima, protiv glavobolja i bolova u preopterećenim mišićima, a stalno se ispituju i nove mogućnosti.

Čitajte i: Sedam koraka kojima možete produljiti trajanje botoksa i filera

image
MICROGEN IMAGES/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA MICROGEN IMAGES/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA

Obećava u liječenju akni i rozaceje

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati istraživanja koji pokazuju da određena otopina botoksa može biti učinkovita za pacijente s blagim do umjerenim aknama te za osobe koje pate od jednog tipa rozaceje (tipa bolesti kod kojeg se javlja crvenilo lica s mrežom proširenih kapilara koje se s vremenom povećavaju i postaju brojnije). To je moguće, jer botulinum toksin djeluje na različite tipove stanica kože, otkrio je tim koji je vodila talijanska dermatologinja i estetska liječnica dr. Lucia Calvisi.

Studija je pratila 50 pacijenata, njih 35 s blagim do umjerenim aknama i 15 sa spomenutim tipom rozaceje, a obje su skupine tretirane otopinom mikrobotoks. Ova se metoda liječenja pokazala obećavajućom – rezultatima su bili zadovoljni i pacijenti i autori studije, a ni četiri tjedna nakon tretiranja nisu zabilježene nikakve komplikacije, pa su autori zaključili da bi „mikrobotoks mogao biti valjan, dugotrajan i standardiziran pristup liječenju tih dvaju bolesti”.

Čitajte i: Botoks i fileri dobar su spoj! Evo koje estetske tretmane možete obaviti u istom danu

Linker
15. travanj 2024 08:53