Vladimira Spindler /
Slatko i zdravo

Borovnice u pitama i tortama: Male plave bobice velikih moći

U malim plavim bobicama kriju se velike moći: antioksidansi za jačanje imuniteta te šumske arome koje - uz dodatak sira i vanilin kreme - prhko i lisnato tijesto pretvaraju u desert iz snova.

Cheesecake s borovnicama

Sastojci za podlogu: 230 g Mc Vitie's Digestive keksa, 170 g rastopljenog maslaca, 2 žlice smeđeg šećera

Sastojci za kremu: 675 g krem sira, 500 ml slatkog vrhnja, 1,5 šalica šećera u prahu, 1 žlica ekstrakta od vanilije, šalica borovnica, 200 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje

Priprava: Borovnice zgnječiti vilicom i ostaviti da se ocijedi višak tekućine. Pomiješati maslac, šećer i mljevene kekse. Dobro izmiješati i prstima utisnuti u namašćeni kalup. Ostaviti u hladnjaku da se stisne. Za to vrijeme pripremiti kremu. Sir izvaditi iz hladnjaka i ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi. Pomiješati sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije te dobro izmiksati. Umiješati tučeno slatko vrhnje. Dodati borovnice, promiješati, rasporediti u kalup na podlogu i ostaviti najmanje 4 sata u hladnjaku. Izvaditi, ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i poslužiti.

Vladimira Spindler /

Pita od borovnica

Sastojci za prhko tijesto: 125 g brašna, 60 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 1 žličica vanilin šećera, prstohvat soli, 1 žumanjak, 1 žlica mlijeka (da poveže smjesu)

Sastojci za kremu: 500 g borovnica, 100 g šećera

Priprava: Pomiješati borovnice sa šećerom i kuhati na laganoj vatri 10-15 minuta, dok ne ispari višak vode i smjesa se zgusne. Ostaviti sa strane. Pomiješati brašno i maslac. Dodati žumanjak, sol, vanilin šećer te mlijeko i umijesiti čvrsto tijesto. Oblikovati kuglu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje 1 sat. Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva. Tijesto izvaditi iz hladnjaka. Polovicu tanko razvaljati i njime obložiti namašćeni kalup. Rasporediti borovnice. Drugu polovicu tijesta tanko razvaljati i narezati trake kojima treba isplesti mrežu na vrhu pite. Peći 35-40 minuta. Po potrebi prekriti papirom za pečenje. Izvaditi i poslužiti.

Vladimira Spindler

Mille Folie s borovnicama

Sastojci: 500 g lisnatog tijesta

Sastojci za kremu: 1 l mlijeka, 120 g gustina, 5 žumanjaka, 10 g vanilin šećera, 250 g šećera kristal, 250 g maslaca sobne temperature, 250 g borovnica, šećer u prahu po potrebi

Priprava: Lisnato tijesto podijeliti na dva dijela i tanko razvaljati. Posuti šećerom u prahu, koji se valjkom utisne u tijesto. Peći na 180 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Izvaditi i ostaviti da se hladi. U veću posudu uliti 8 dl mlijeka i ostaviti da zakipi. Ostatak mlijeka razraditi s gustinom, žumanjcima, vanilin šećerom te šećerom kristal. Kad zakipi mlijeko, dodati smjesu sa žumanjcima i stalno miješati oko 5 minuta pazeći da ne nastanu grudice. Kad se krema zgusne, premjestiti u plitku posudu radi bržeg hlađenja i pokriti je prozirnom folijom. U ohlađenu kremu dodati razrađeni maslac. Lisnato tijesto podijeliti na dva dijela i tanko razvaljati (20 milimetara). Kad je tijesto gotovo željene debljine, posuti šećerom i valjanjem utisnuti u tijesto. Izbosti vilicom te peći 15-17 minuta na 180 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju. Na lisnato tijesto rasporediti kremu pa utisnuti borovnice. Pokriti tijestom i ponoviti postupak. Završiti s još jednim slojem lisnatog tijesta. Posuti šećerom u prahu, ostaviti da se hladi i poslužiti.

Vladimira Spindler

Rosanda Jelenić, prokuristica zagrebačkih slastičarnica Magnolia, savjetuje:

  • Borovnice, osim antioksidansa antocijana koji smanjuje rizik od nastanka raka, te vitamina C, sadrže dijetalna vlakna i pektin koji pomaže mršavljenju jer nas čini sitima.

  • Pripazite da im je kožica napeta, a površina lagano ‘zamagljena’. To je znak da su svježe.

  • Posudu u kojoj se hladi krema prekriti prozirnom folijom, čime se sprečava da se na površini stvori neželjena korica.

  • Lisnato tijesto bit će ukusnije rasporedite li tijekom valjanja po njemu malo začina: šećer u prahu, malo mljevenog cimeta, sitno naribanu koricu neprskanog limuna, limete ili naranče, ovisno o kremi uz koju ćete ga poslužiti.
Linker
17. travanj 2024 06:33