Kreativna zona

Uronite u svijet prirode! Zagrepčanka Nikolina Firm izrađuje neodoljive veganske i eko sapune

Osim kolekcije od 12 mirisnih veganskih sapuna - s raznim notama, od citrusa do vanilije - u ponudi još ima i mirisne soli, pjenušave kupke, sojine svijeće i voskove za aromatične lampe.

U maloj stolarskoj radionici podno sljemena, naslijeđenoj od djeda, Zagrepčanka Nikolina Firm (28) prije tri godine počela je izrađivati pjenušave kupke i mirisne sapune s cedrom, koprivom, citrusima...Ono što je krenulo kao hobi ubrzo je preraslo u posao.

image
Nikolina sve izrađuje ručno u djedovoj stolarskoj radionici pod Sljemenom koju je naslijedila.
Privatna arhiva

Ova velika zaljubljenica u prirodu, zagovarateljica eko kozmetike netestirane na životinjama i osnivačica brenda Jou Jou Botanicals svakim novim proizvodom šarmira pratitelje na Instagramu i svojoj web stranici, ali i u dvadesetak dućana diljem Hrvatske.

image
Njezini sapuni efektno su ukrašeni osušenim biljem.
Privatna arhiva

Osim kolekcije od 12 mirisnih veganskih sapuna - s raznim notama, od citrusa do vanilije - od kojih svaki ima svoje ime, poput Soft Rose ili Nikolininog omiljenog Woodland, zelene boje, s mirisom cedra, divljih bobica i ekstraktom koprive, u ponudi još ima i mirisne soli, pjenušave kupke, sojine svijeće i voskove za aromatične lampe.

image
Osim sapuna u ponudi su svijeće, mirisne soli, pjenušave kupke...
Privatna arhiva

- Do poduzetničke ideje sam došla za vrijeme trudnoće, u iščekivanju danas jednoipolgodišnje Lene. Tada sam, najviše u bespućima interneta, krenula s istraživanjem i osmišljavanjem recepture, a s cijelom logistikom mi je pomogao suprug Dubravko - kaže Nikolina, koja je u radu vođena time da prirodni, eko proizvodi mogu ujedno biti i lijepi i privlačni.

Zato njezini poprilično odskaču od većine, a najčešće su ukrašeni prirodnim sušenim biljem živih i intenzivnih boja. Pakiraju se isključivo u papirnatu ambalažu, bez imalo plastike.

Čitajte i: Ljupki dodaci za dom! Željka Haric ilustrira zen i one male stvari koje život čine ljepšim

Čitajte i: I Maja se bacila u prodaju kozmetike: Njen brend zove se MASHÙ, a prvi proizvod već je oduševio

Za izradu sapuna Nikolina koristi održiva ulja na bazi masline, kokosa, ricinusa, repice i shi maslac, a svi su bojani glinama i prirodnim biljnim ekstraktima. Sve radi sama - od vaganja ulja, podgrijavanja, do rezanja, nakon čega sapuni moraju “odležati” čak četiri do šest tjedana, ovisno o količini vlage i vrsti sapuna.

image
U kolekciji je 12 sapuna.
Privatna arhiva

Osim izgleda njezinih mirisnih proizvoda i poduzetničke priče čak je i ime Nikolinina brenda s “posebnim” potpisom. Jou Jou je, naime, bio njezin pirinejski planinski pas kojeg si je kupila za 18. rođendan.

S njim je, kaže, proživjela najljepše trenutke života, kilometarske šetnje prirodom i po nekoliko sati. Bio je vrlo velik, moćan, ali i izuzetno veseo i zaigran pas. Nije stoga dvojila da će se upravo po njezinu veselom ljubimcu zvati i brend koji svakim danom stječe sve više obožavatelja.

image
Nikolina je svoj brend nazvala po pirinejskom planinskom psu kojeg si je kupila za 18. rođendan.
Privatna arhiva
Linker
14. travanj 2024 10:27