REMONT NAMJEŠTAJA

Zavirite u radionicu Zagrepčanke Martine: Izrađuje i pomlađuje unikatne fotelje, komode i stoliće u retro stilu

Tretmani pomlađivanja definitivno su u modi, a najljepši ‘lifting‘ fotelja iz pedetih radi zagrebačka dizajnerica interijera Marija Stjepanović.

Retro komadi namještaja veliki su hit u uređenju interijera, pogotovo kada im netko udahne novi život. A upravo to radi Zagrepčanka Marija Stjepanović (27) koja je prije više od pet godina svoje slobodno vrijeme počela kratiti listajući oglasnike u kojima je tražila zanimljive komade namještaja kako bi ih kupila i - preuredila. Iako tada još samo za osobni “gušt”, ova dizajnerica interijera ubrzo je shvatila da u obiteljskoj radionici u Sesvetama može i želi napraviti ozbiljan posao. Te 2016. ohrabrila se i osnovala Retro Design, brend za renovaciju starog i dotrajalog namještaja i proizvodnju ručno izrađenog namještaja u vintage stilu.

Čitajte i: Tri nove kolekcije domaćih keramičarki koje ćete odmah poželjeti u svome domu

Apsolutni hit njezine ponude je retro fotelja rađena po uzoru na model iz 50-ih godina, ali Marija još izrađuje i komode, taburee i stoliće. Njezin se namještaj može naručiti mailom ili preko web stranice gdje se online može prelistati cijeli katalog.

Proces restauracije, ističe Marija, nije baš jednostavan.

image
Mlada poduzetnica pokrenula je svoj brend Retro design te osim preuređenog namještaja prodaje i vlastite ručno izrađene komade u retro stilu.
PRIVATNA ARHIVA

"Prvo ide provjera stanja fotelje, procijenim je li drvo u dovoljno dobrom stanju za obnovu, a najbitnije je da nije trulo. Zatim je rastavim, drvo pobrusim, skinem staru boju i nanesem novu i lak, stari tapecirani dio skinem do samog kostura, zamijenim gurtne i stavim novu spužvu te navučem materijal koji sam prethodno, uz pomoć stolara i tapetarke, sašila po točnim mjerama", govori Marija kojoj je fokus na namještaju za dom, ali dobiva narudžbe i za lounge barove i urede.

image
Namještaj na stilskom remontu.
PRIVATNA ARHIVA

Najzahtjevniji zadatak bila joj je prva veća narudžba za restauraciju 17 fotelja za jedan lounge bar. Sam proces proizvodnje fotelje započinje izradom kostura, a zatim tapeciranjem u materijal koji klijent sam naruči pa farbanjem ručki u željenu boju i na kraju montažom.

image
Kreativka Marija Stjepanović.
PRIVATNA ARHIVA

"Uvijek nastojimo imati već izrađene kosture na lageru kako bismo ubrzali proces pa njih uvijek izradimo unaprijed, a materijale nabavljamo od domaćih i stranih dobavljača", objašnjava Matea koja voli jednostavnost, prozračnost i toplinu namještaja u mid century stilu.

Čitajte i: Šareno i točka - u čast prirodi! Kreativka iz Zagreba koristi staru singericu kojom šije unikatan nakit

Inspiraciju pak najlakše pronađe kada nakon napornog radnog dana dođe u stan i vidi svoje mačke kako lijeno leže, a opušta je i crtanje i vožnja biciklom u prirodi. U budućnosti će svakako proširiti ponudu, a u planu ima krenuti s prodajom tapeta te se nada pokrenuti izvoz diljem Europe.

image
Marijin mačak osobno testira novi model preuređene
fotelje.
PRIVATNA ARHIVA
image
Tabure i fotelja.
Foto: PRIVATNA ARHIVA
Linker
15. travanj 2024 03:46