NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
GASTRO TAJNE

Anja Alavanja Viljevac: "Jela koja kuham djeci uvijek su kompromis, za stolom uvijek vodimo borbe"

TV voditeljica Anja Alavanja Viljevac otkriva kako izlazi na kraj s trojicom izbirljivih sinova - zbog čega ponekad priprema dva ručka dnevno - te kojim se trikovima služi kako bi im podvalila povrće.

TV voditeljica Anja Alavanja Viljevac otkriva kako izlazi na kraj s trojicom izbirljivih sinova - zbog čega ponekad priprema dva ručka dnevno - te kojim se trikovima služi kako bi im podvalila povrće.

Anja Alavanja Viljevac isprobala je brojne različite recepte tijekom pet godina snimanja emisije "Mala škola zdravih obroka" na HRT-u, no njeni sinovi u potpunosti ignoriraju maminu kulinarsku okretnost i žele jesti samo bolonjez, pohano meso, hamburger i pizzu. Zato TV voditeljica stalno smišlja kako da osnovnoškolcima Jakovu i Ivoru te dvogodišnjem Danu "podvali" nešto zdravije.

"Jela koja kuham djeci uvijek su kompromis između mojih uvjerenja kako moraju jesti nutritivno bogato i zdravo, a da je i ukusno, što je iznimno izazovno, jer njima je ukusno pet jela koja su uglavnom junk food, a sve drugo je "povuci-potegni" pa za stolom vodimo borbe. Najbolja sam u podvaljivanju povrća, često pečem palačinke u koje dodam tikvice i mrkvu. I taman kad jedan počne jesti neku vrstu povrća, drugi odluči da to više ne jede. Često kuham dva ručka, jer Jakov, primjerice, ne voli ribu, a svi ostali je obožavaju. Suprug Vedran se divi mom entuzijazmu i trikovima u kuhinji. Povrće jako sitno režem, ponekad dio u varivu blendam, a u pire od krumpira dodajem tikvicu i batat", govori Anja.

image
DARKO TOMAŠ/ CROPIX

Odrasla je na kontinentalnoj, zagrebačkoj kuhinji s primjesama slavonske. Na jelovniku su uglavnom bili riža, krumpir, meso, saftovi, kelj s faširancima, grah, mahune, poriluk, pržene lignje, francuski krumpir. U djetinjstvo je uvijek vraća miris šnenokla i pudinga koji je bio utjeha kada bi je nakon škole dočekao poriluk za ručak. U tim jelima uživa i danas kada dođe k roditeljima na nedjeljni ručak.

"Uglavnom je kuhala mama, tata rijetko. I danas se prepričavaju njihove "uspješnice", primjerice juha od iznutrica divlje patke koja je toliko intenzivno zaudarala da je ni pod najgorim prijetnjama nisam mogla jesti, a tatu i danas zadirkujem da je rezao kelj i poriluk sjekirom, umjesto da je, kao ja danas svojim sinovima, pokušao zamaskirati povrće", govori Anja.

Naviku svakodnevnog kuhanja naslijedila je od majke, ali ne zbog velike ljubavi prema pripremanju jela, nego zbog želje da njezina djeca jedu zdravo. Suprug se rijetko uključuje u proces kuhanja, a za svako njezino jelo kaže da je najukusnije koje je jeo.

"Dva puta tjedno kuham variva, jednom ribu, a ostale dane na meniju je meso, iako mi se i to čini previše. Vrlo rijetko pečem crveno meso u pećnici jer to još nisam apsolvirala, a od ruke mi nikako ne polaze ni jela koja iziskuju pedantnost i urednost, primjerice kolači", kaže Anja. Ipak, voli isprobavati biskvite koji se rade u blenderu, izazovno joj je izmišljati zdrave verzije deserta pa je nedavno napravila kremu od manga, indijskih oraščića, kokosovog mlijeka i meda - što se jako svidjelo najmlađem sinu. Suprug pak najviše voli kada pripremi tiramisu koji je aromatičan, s mnogo kave i ruma, ali bez puno šećera. Dok god doma ima datulja, lješnjaka i kakaa, kaže, može napraviti ukusne praline. Dečkima, kaže, nikad ne kupuje slatkiše pa im se zato, kad ih donesu bake i djedovi ili gosti, više vesele nego najskupljim igračkama.

Saft od pilećih iznutrica i pire od buče

image
DARKO TOMAŠ/ CROPIX

SASTOJCI ZA SAFT: 0,5 kg pilećih iznutrica, 1 luk, žlica maslinovog ulja, češanj češnjaka, pola žličice ljute paprike, pola žličice slatke paprike, velika žlica ajvara, 100 grama cherry rajčica ili 1 dl passate, lovorov list, 2 dl povrtnog ili mesnog temeljca ZA PIRE: jedna srednja buča, sol, papar, žlica maslaca, muškatni oraščić po želji

PRIPRAVA Na maslinovom ulju pirjati nasjeckani luk, zatim ubaciti iznutrice i posoliti te pirjati dvadesetak minuta. Dodati ljutu papriku, češnjak, slatku papriku, veliku žlicu ajvara, cherry rajčica ili passatu. Ubaciti lovorov list i zaliti s dva decilitra temeljca. Kuhati na laganoj vatri još dvadesetak minuta. Za to vrijeme na kockice narezati buču i kuhati dok ne omekša. Kada je kuhana, dodati malo soli, papra, veliku žlicu maslaca i malo muškatnog oraščića te napraviti pire.

Linker
30. travanj 2024 05:17