Suzana Horvat

 BORIS KOVAčEV/CROPIX
Protivnica je dijeta

Uspješna manekenka otkriva svoje gastro strasti i omiljeni recept koji će se sjajno uklopiti u nedjeljni ručak

Suzana Horvat govori o vlastitoj prehrani i otkriva skrivene užitke koji se ne bi našli u priručnicima o zdravom načinu života.

Suzana Horvat govori o vlastitoj prehrani i otkriva skrivene užitke koji se ne bi našli u priručnicima o zdravom načinu života.

JUTRO ZAPOČINJEM...

Propolis kapima, direktno u grlo, i čašom mlake vode, onda topla limunada - nekad s medom, nekad ne - i potom kava. Ne doručkujem jer nisam gladna. Zašto? Iskreno, ne pratim trendove kako modne tako i prehrambene, jednostavno se vodim osjećajima i onim što mi tijelo govori. A s vremenom sam primijetila da imam više energije kroz dan ako manje jedem. Volim biti baš gladna kada jedem prvi obrok.

ZADNJA DIJETA NA KOJOJ SAM BILA...

- Ufff, posvađana sam s dijetama, blago rečeno protivnica sam dijeta jer ne donose rezultat koji ljudi žele. Promjena životnog stila je ono što donosi rezultate. Dijetu isključivo radim ako imam snimanje u bikiniju i želim izbaciti višak vode, a i da bih vizualno istaknula mišiće. I to ima smisla tih par dana snimanja, nakon snimanja prvi pravi obrok vrati sve kilograme "koje ste izgubili". Ukratko - pazim što jedem, odnosno jedem zdravo preko tjedna. Jedem sezonski - ono što priroda nudi u sezoni i što je iz naših krajeva, a kada sam u restoranu ili kada putujem, ne razmišljam što i koliko jedem, nego uživam u trenutku.

NEZAOBILAZNA HRANA U HLADNJAKU...

- Špek, odnosno slanina, zovite kako želite. To je jedina stvar koja je uvijek u mom hladnjaku.

GUILTY PLEASURE HRANA...

- Hamburger i pivo.

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX

OMILJENA PIĆA...

- Limunada, a i ovisnica sam o Cedeviti.

POVREMENI ALKOHOL, ODNOSNO KAKO IZGLEDA ZABAVA S HRANOM I PIĆEM, DANAS?

- Vino i tekila. Ako sam u izlasku i pijem, onda ne jedem ništa posebno, odnosno malo jedem takozvanog finger fooda. A ako jedem, onda malo pijem: popijem piće iz gušta kao što je pivo nakon hamburgera.

APSOLUTNO SAM SE ODREKLA...

- ... pretjerivanja i hranjenja svojih emocija hranom i izbacila sam sve proizvode koje nam nameću trendovi uvjeravajući nas da je zdravo. Primjerice, vjerujem da je špek 100 posto zdraviji nego zobene kaše.

DETOKS HRANA, ODNOSNO PIĆA I POST

- Detoks radi naša jetra. Detoks može biti jako opasan bez nadzora stručnjaka. Gotovo sam uništila jetru detoks sokovima koji zaista pomažu pri gubljenju kilaže, ali i mogu ugroziti zdravlje ako se s njima pretjeruje. Ono što sada radim su takozvani vodeni dani, jedan do dva. Post - da, zdrav je za tijelo i um.

SMOOTHIEJI?

- Ne. Grizem i žvačem voće.

SPORT I REKREACIJA?

- Što više, odnosno koliko moje tijelo može izdržati. Jer i tu nije dobro pretjerivati, rizik od povrede je preveliki u smislu da je nešto nepovratno. Moji sportovi su iz teretane - dizanje utega, boks, trčanje s mojom haskicom Lu, windsurfing, planinarenje i radovi oko kuće i u vrtu. Fizički sam aktivna skoro svaki dan jer tako volim živjeti, prirodno mi je. Ali isto tako se odmaram kada treba i kada mogu jer san i oporavak su jednako bitni kao sama prehrana i trening.

OMILJENI RECEPT - JUHA

Priprema: Staviti vodu u lonac da prokuha, a onda ubaciti željeno povrće - luk, celer, korijenje peršina, mrkva, paprika, krumpir, blitva. Ubaciti komad mesa (osobno preferiram junetinu). Dodati sol i papar. Čekati da juha proključa skupa s mesom i povrćem. Nakon toga smanjiti vatru i ostaviti da lagano kuha nekoliko sati. Kada završi, izvaditi sve van i procijediti juhu da bude što bistrija. Na kraju dodati rezance i još malo soli i papra.

* Prvo jedem bistru juhu i onda sa strane meso sa zdravim pireom i umakom od rajčice. Zdravi pire radim od mrkve, krumpira, celera, peršina..., ali bez luka i paprike.

image
BORIS KOVAČEV/CROPIX
Linker
28. travanj 2024 08:22