Deserti s jabukama mnogi su omiljeni pa tako i nama, pronašli smo recept koji nas je oduševio, a iza kojeg stoji splitska zaljubljenica u kuhanje Luce Šipić.
Jesen jednostavno ne može proći bez mirisa jabuka, cimeta i slasnih deserata od jesenskih plodova, a upravo takav jedan recept podijelila je Splićanka Luce Šipić (25), autorica popularnog profila Lucina spiza koji možemo pronaći na Instagramu i TikToku, koja svojim pratiteljima svakodnevno donosi jednostavne i domaće delicije. Njezin crumble od jabuka savršen je spoj tradicije i modernog pristupa, desert koji se priprema brzo, a nestaje još brže.
Velika prednost crumblea od jabuka je i u tome što ne traži veliko kulinarsko umijeće – dovoljno je nekoliko osnovnih sastojaka i malo mašte i spretnosti u kuhinji. Može se poslužiti samostalno, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili s malo tučenog vrhnja, a jednako dobro uspijeva i kada se radi u većoj posudi ili u manjim, individualnim porcijama.
U nastavku donosimo Lucin recept i prijedlog za savršen desert kojim ćete si sigurno zasladiti vikend.
Sastojci:
- 3 jaja
- 180 grama šećera
- 120 grama otopljenog maslaca
- 100 mililitara ulja
- 200 grama kiselog vrhnja (crveno, punomasno)
- 1 velika žlica ekstrakta vanilije
- 250 grama glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Sloj s jabukama:
- 3 do 5 očišćenih i nasjeckanih jabuka (na kockice ili ploške)
- 1 limun, ocijeđen
- 2 do 3 žličice mljevenog cimeta
Crumble sloj:
- 70 grama bijelog šećera
- 70 grama smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 120 grama otopljenog maslaca
- 200 grama glatkog brašna ili 100 grama brašna + 100 grama zobenih (ja ne volim zobene, no svi kažu da im je finije sa zobenima, možete dodati i sjeckane orahe, bademe)
Postupak
Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Pjenjačom sjedinite jaja, šećer i vaniliju tek toliko da se zapjeni i krene povećavati volumen, nije potreban mikser ni dugo miksanje. Ulijte otopljeni maslac, ulje i kiselo vrhnje. Sve dobro sjedinite, nema veze ako izgleda da ima grudica, tako treba biti. Dodajte brašno i prašak za pecivo, sjedinite u biskvit te ulijte u kalup promjera 26 cm.
Jabuke nasjeckajte, dodajte im sok limuna i cimet te promiješajte. Rasporedite ih po vrhu tijesta za biskvit.
Za crumble sloj otopite maslac i prelijte ga preko šećera i brašna pa prstima sve umiješajte do mrvičaste teksture, zatim ravnomjerno pospite po jabukama. Pecite otprilike 40 minuta, ako imate širi/veći kalup dovoljno je 5 do 10 minuta kraće, ili 5 do 10 minuta dulje za uži kalup. Gotovo je kada se sredina ne ljulja i kada zabodena čačkalica nema biskvitnog tijesta na sebi.
Toplo servirajte uz kuglu sladoleda, uz karamel, možete posuti šećerom u prahu ili, kako je meni najdraže – jesti ga ovako "običnog".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....