Neka party počne!

Donosimo najslasnije recepte za novogodišnje slavlje

Planirate li doček Nove godine u svom domu, evo ideja za slasne zalogaje koji ne oduševljavaju samo okusom već i izgledom.

Košarice od lisnatog tijesta s paštetom od tunjevine

image
Berislava Picek/CROPIX

Pakiranje lisnatog tijesta, 200 g konzervirane tunjevine, 3 tvrdo kuhana jaja, 3 kisela krastavca, 100 g majoneze, 2 - 3 slana inćuna, žličica senfa, sol, papar, jaje za premazivanje, kapare i svježi vlasac

Lisnato tijesto tanko razvaljati. Okruglim kalupom oblikovati tijesto. Donji, bazni dio je puni krug, svaki idući treba ostati samo prsten kruga da bi prilikom pečenja ostala sredina u koju će ići nadjev. Na lim obložen papirom za pečenje staviti cijeli krug lisnatog tijesta, premazati ga razmućenim jajetom, zatim jedan prsten tijesta koji također treba premazati jajetom, na njega staviti drugi prsten tijesta, premazati i na vrh treći dio tijesta. Staviti u pećnicu te peći na 180 stupnjeva dok tijesto ne porumeni, oko 15 minuta.

Tunjevinu staviti u dublju posudu, dodati naribana tvrdo kuhana jaja, sitno naribane krastavce te majonezu, začine i sitno nasjeckane inćune. Sve sastojke kratko usitniti štapnim mikserom. Ohladiti prije posluživanja. Uz pomoć slastičarske vrećice ili žličice paštetom od tunjevine napuniti pečene košarice od lisnatog tijesta. Na vrh staviti kapare, kadulju ili svježi vlasac.

Bruskete s džemom od luka, gorgonzolom i bresaolom

image
Berislava Picek/CROPIX

2 bageta, 400 g ljubičastog luka, 50 g maslaca, 70 g meda, 50 g smeđeg šećera, 100 ml balzamičnog octa, 1 žličica senfa, prstohvat ljute mljevene paprike, sol, papar, lovorov list/ Za dekoriranje 150 g gorgonzole, 150 g bresaole (goveđi pršut)

Najprije napraviti džem od luka. Maslac zagrijati te lagano popržiti luk narezan na tanke ploške. Kratko pirjati dok luk ne uvene. Dodati med, šećer, balzamični ocat, senf i začine. Kuhati na laganoj vatri oko 25 minuta dok tekućina ne ispari, a sastojci se ne zgusnu. Topli džem staviti u zdjelicu.

Baget narezati na ploške. Zagrijati gril-tavu i kratko prepeći svaku plošku kruha te je još vruću premazati maslinovim uljem. Na kruh staviti ohlađeni džem od luka te koju kockicu gorgonzole i listić bresaole.

Mini sendviči

image
Berislava Picek/CROPIX

1 pakiranje tosta, 200 g sirnog namaza, 1 velika žlica svježeg vlasca, papar, 100 g feta sira, 200 g gaude, 200 g čajne kobasice, 200 g pršuta, 100 g ukiseljenih lučica

Kalupom u obliku zvijezde oblikovati tost. Feta sir staviti u zdjelicu i usitniti vilicom, dodati sirni namaz, svježe nasjeckani vlasac i malo svježe mljevenog papra. Sve dobro promiješati i sjediniti. Namazom premazati tost. Sir također izrezati kalupom u obliku zvijezde te staviti na namaz. Na sir staviti listić kobasice te prekriti kruhom. Na vrh kruha staviti kuglicu namaza. Na čačkalicu napiknuti listić kobasice ili pršuta i ukiseljenu lučicu. Sve sjediniti s kruhom. Odmah servirati.

Torta s dodatkom kave i kremom od mascarponea

image
Berislava Picek/CROPIX

Biskvit: 220 g omekšalog maslaca, 180 g šećera u prahu, 220 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 žličica sode bikarbone, 4 velika jaja, 3 žlice mlijeka, 1 mahuna vanilije

Dodatak za biskvit: 1 žličica instant espresso praha, 1 žličica kakaa

Sirup: 1 žlica espresso praha, 50 g šećera u prahu, 120 ml vode

Krema: 700 g mascarponea, 200 g krem sira, 100 g šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije

Pripremiti biskvit. U posudu za miksanje staviti omekšali maslac i šećer u prahu te miksati dok smjesa ne postane glatka. Dodati jedno po jedno jaje, miksati. Potom dodavati jedan po jedan sastojak, vaniliju, sodu bikarbonu, brašno i prašak za pecivo. Smjesu podijeliti na četiri dijela, jedan dio ostaviti žuti, u dva dodati po jednu žličicu espresso praha i u zadnji žličicu kakaa. Svaki dio biskvita peći u okruglom kalupu za torte promjera 17 centimetara - oko 18 minuta na 180 stupnjeva.

Dok se biskvit peče, napraviti sirup. U posudu za kuhanje uliti vodu, dodati šećer u prahu i espresso prah, promiješati pjenjačom i staviti na laganu vatru da zakuha. Sirup kuhati dok se ne zgusne, oko 10 minuta. Maknuti s vatre i pustiti da se ohladi.

Mascarpone, krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije staviti u posudu za miksanje. Miješati dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta.

Na stalak za tortu staviti žuti biskvit, preliti ga s dvije do tri žlice sirupa i premazati kremom. Složiti ostale slojeve biskvita i kreme. Tortu izvana lagano premazati kremom i ukrasiti jestivim okruglicama. Prije serviranja ohladiti.

Cupcakes

image
Berislava Picek/CROPIX

Tijesto: 4 velika jaja, 100 g smeđeg šećera, 150 g maslaca, 130 ml vrhnja za kuhanje, 130 g mljevenih rogača, 130 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 2 kruške nasjeckane na sitne kockice i 12 papirnatih košarica

Krema: 150 g sira ricotte, 100 g šećera u prahu, 1 žlica ekstrakta vanilije, 100 g omekšalog maslaca, 100 g sirnog namaza

U posudu za miksanje staviti omekšali maslac i šećer te miksati dok se maslac ne zapjeni, a šećer ne otopi. Dodati jedno po jedno jaje. Zatim dodati vrhnje za kuhanje, rogač, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke sjediniti i na kraju ručno umiješati sitno nasjeckanu krušku. Napuniti malo više od pola papirnate košarice i peći oko 18 minuta na 180 stupnjeva.

Dok se biskvit peče, pripremiti kremu. U posudu za miksanje staviti ricottu i sirni namaz, kratko izmiksati. Dodati omekšali maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije, sve lagano miksati dok smjesa ne postane glatka i svilenkasta. Prije dekoriranja kremu staviti na petnaest minuta u hladnjak da se malo ohladi. Staviti je u slastičarsku vrećicu te po želji dekorirati ohlađene kolačiće. Ukrasiti se mogu sjajnim jestivim kuglicama.

Snježne grude

image
Berislava Picek/CROPIX

Tijesto: 200 g mljevenih keksa, 100 g mljevenih badema, 100 g maslaca, 50 g šećera u prahu, 1 žlica ekstrakta vanilije, 2 žlice pekmeza od marelica, 2 žlice ruma

Preljev: 150 g čokolade za kuhanje, 50 ml vrhnja za kuhanje

Za posipanje: 100 g kokosova brašna

U posudu staviti mljevene kekse, mljevene bademe i šećer u prahu te sve promiješati. Dodati omekšali maslac, ekstrakt vanilije, pekmez i rum. Sve izmiješati u glatku smjesu. Prije oblikovanja smjesu staviti na 15 minuta u hladnjak.

U međuvremenu napraviti glazuru. Na pari otopiti čokoladu i na samom kraju dodati vrhnje za kuhanje, miješati dok čokolada ne postane glatka i sjajna. Smjesu za kuglice izvaditi iz hladnjaka, žličicom oblikovati kuglicu, nabosti je na štapić, uroniti u čokoladu i posipati sitnim kokosovim brašnom. Prije serviranja ohladiti u hladnjaku.

Linker
23. veljača 2024 09:31