Željka Veverec i Toni Starešinić, članovi grupe ManGroove, praktično su podijelili poslove oko kuhanja sukladno kulinarskim vještinama kojima svatko od njih raspolaže - ona eksperimentira s jelima, a on kuša i odlazi po namirnice koje joj zatrebaju u posljednji tren.
Iz zagrebačkog doma Željke Veverec i njezina supruga Tonija Starešinića, članova grupe Mangroove, osim nota, često dopiru i mirisi iz kuhinje. Teško ih je svrstati pod jedan gastronomski nazivnik. Kao što se njihov bend opire ubacivanju u žanrovsku ladicu jer je njihova glazba sretan spoj popa, funka, jazza, fusiona i soula, dok Željku zbog impresivnog vokala uspoređuju s legendarnom Sade Adu – tako se hrana Željke i Tonija ne može svesti na jedno podneblje i njemu svojstven način pripreme. U kojem pravcu 45-godišnja zagrebačka glazbenica razmišlja kad je riječ o hrani, otkriva ideja koju je podijelila s nama dok je u pećnici, u svojoj kuhinji, provjeravala savijaču od sira posebne kremaste teksture.
"Voljela bih isprobati rižin papir umjesto kora za savijače i zarolati ga s nadjevom od svježeg sira u slasne pužiće", kaže.
Plan joj je poslužiti ih uz platu s pršutom, kao protutežu kriškama suhomesnate delicije, za prijatelje koji ne jedu meso. Budući da nikad ne štedi na maslacu, radilo se o savijači koju ekipa za druženje bračnog para obožava ili o rižotu od vrganja, još jednom Željkinom kulinarskom adutu – nesvakidašnje pužiće obilno bi premazala omiljenim sastojkom kako bi, kad se zapeku, dobili boju zlata.
"Definitivno bi trebalo staviti tri rižina papira za svaki pužić jer je vrlo tanak", razmišljala je naglas glazbenica rođena u Zagrebu dok je vraćala savijaču u pećnicu na nekoliko minuta. Upravo joj je dodala sastojak koji je čini kremastom – vrhnje za kuhanje. Čim se kore njime natope i još malo zapeku, bit će spremna za posluživanje.
Dok se Željka bavila savijačom, njezin suprug se u šali pohvalio da je kušač svih njezinih kulinarskih eksperimenata, koji se specijalizirao za jela s roštilja i sočnu, nedjeljnu pečenku iz pećnice, dok sve ostalo prepušta Željki – i još je živ i zdrav.
Ona mu je, uz smijeh, iz kuhinje dobacila da je čula što je rekao.
Čuvena carbonara
Doznali smo da ju je jednom prilikom pokušao impresionirati špagetima a la carbonara, čak je nazvao svoju obitelj na Ist ne bi li ga telefonski vodili kroz pripremu.
"Nije dobro ispalo. Poprženi komadići slanine potonuli su na dno, umak je bio grudast, a špageti skuhani jako al dente, kako Željka ne voli. Tada sam shvatio da je bolje držati se onoga što mi ide, mesa i ribe s roštilja", priznaje 44-godišnji klavijaturist i skladatelj rodom s otoka Ista gdje njegova obitelj već tridesetak godina ima konobu "Maestro". Pojasnio je i to da netko u njihovu domu treba biti spas u posljednji čas i otići u dućan po prijeko potreban sastojak za Željkin kulinarski eksperiment, a zaboravila ga je kupiti.
"Nikad mi nije teško neplanirano izaći, po još maslaca ili još malo povrća za temeljac kad tako dobro kuha", kaže glazbenik koji je istančan osjet okusa stekao u djetinjstvu. Njegov djed bio je sjajan kuhar i stvorio od njega "fajnšmekera", dok je njegov otac kapetan duge plovidbe koji je nakon upravljanja jahtom u Cannesu, otvorio obiteljski restoran na otoku Istu. To je razlog zbog kojeg danas može precizno ocijeniti čega u hrani ima previše, čega premalo i što bi trebalo dodati.
"Željkin rižoto, radilo se o vrganjima koje sami pronalazimo, sipi ili plodovima mora, pokazni je primjer kako se to jelo priprema. Ne govorim to zato što smo 11 godina u braku, a zajedno gotovo 22 godine. Dovoljno je reći to da sam tek jednom, na nastupu Mangroovea u Dubrovniku, bio zadovoljan crnim rižotom. Kasnije sam doznao da ga je pripremio vrhunski kuhar", govori Toni Starešinić koji je na jednoj klupskoj svirci gdje je pozvan kao glazbeni gost, upoznao Željku. Pokazalo se da je i ona bila glazbena gošća.
Muški bend
Počeli su pričati, rekao joj je da je osnovao bend Mangroove i da, eto, prijatelji i on traže pjevačicu. Prešutio je da su zapravo htjeli ostati muški instrumentalni bend, odnosno muškarci koji "gruvaju" na pozornici. Željka nije slutila kako stoje stvari: došla je na probu nakon koje su joj rekli da je primljena. Tek puno godina kasnije, kad je prohodala s Tonijem, bilo je jasno da je sve to bio samo dio zavođenja.
Od te 2004. počinje njihova glazbena i ljubavna priča koju su 2014. okrunili brakom. Dosad je Mangroove, čiji su još članovi Leo Beslać, basist, flautist i klavijaturist te bubnjar Silvio Bočić, objavio šest albuma. Najnoviji "Komad neba" izašao je početkom listopada na svim digitalnim servisima i CD-u, dok će na koncertu u Boogaloou, 7. studenoga, promovirati i LP izdanje albuma čiji cover potpisuje poznati animator Dalibor Barić.
"Klub ima veliku pozornicu jer nam je potrebna zbog naših gostiju, zbora Izvor, saksofonista Marija Bočića i Valdemara Kušana na trubi. Doći će nam i grupa Mayales te Zagrebački salonski kvartet, gudači koji muziciraju i na našem novom albumu", otkrivaju Željka i Toni, dodajući da ove godine slave desetu obljetnicu objave albuma "Sami" iz 2015., koji je bio prijelomni i čije pjesme publika i danas pjeva s njima na nastupima.
Kad se razgovor vratio na gastronomiju, Željku Veverec smo upitali što bi poručila onima koji se tek spremaju početi kuhati?
"Prva stvar je krenuti bez straha. Treba sve isprobati, dati si oduška čak i ako jelo ne ispadne kako treba taj prvi put. Što se strašno može dogoditi, osim da ga bacite i započnete ispočetka? Druga stvar je temeljac. Nije problem skuhati povrće i začiniti juhu, koju treba procijediti i njome podlijevati jelo. Čak je i kocka za juhu bolja od obične vode. Treća stvar je da rižu, pripremate li rižoto, treba "masirati". Mora se miješati, opet i opet, da pusti škrob koji će rižotu dati punoću. Na kraju obavezno dodati maslac. Pritom ne štedite jer nema jela koje maslac može pokvariti", poručuje Željka Veverec.
Rižoto od vrganja
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g riže
- oko 5 dl povrtnog temeljca, čije kuhano povrće treba iskoristiti u rižotu
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 0,5 dl bijelog vina
- 150 g svježih vrganja (mogu i smrznuti ili sušeni
- 1 manja glavica luk
- 1 manja tikvica
- malo veći komadić maslaca
Priprema: Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk i povrće iz temeljca. Dodati i jednu manju tikvicu. Kad luk požuti, dodati narezane vrganje. Posoliti i popapriti. Nakon kratkog pirjanja podliti vinom. Pustiti da vino do pola ispari. Nakon toga dodajte rižu. Sve sve skupa pirjajti, polako podlijevajti povrtnim temeljcem dok riža ne omekša. Na kraju umiješati maslac.
Slana štrudla od sira
Sastojci za 6 osoba:
- 1 pakiranje gotovih kora za savijaču
- 700 g svježeg sira
- 2 kisela vrhnja
- 2 jaja
- sol po potrebi
- 250 g maslaca
- 500 g vrhnja za kuhanje
Priprema: Pomiješati sir sa kiselim vrhnjem, jajima, soli i malo rastopljenog maslaca. Staviti dvije kore na radnu plohu, svaku premazati rastopljenim maslacem. Na svaku rasporediti 2-3 žlice mješavine sir, kiselog vrhnja, jaja i maslaca. Na isti način pripremiti ostale kore. Sve kore zarolati u šavijaču i staviti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Štrudle premazati maslacem i peći 20 -30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 - 180 stupnjeva, dok ne poprime zlatno - žutu boju. Pred kraj pojačati temperaturu na 200 stupnjeva i peći tako dok malo ne porumene. Preliti vrhnjem za kuhanjem i peći nekoliko minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....