MINI REMEK DJELO

Idealan poklon: Viralne bento torte napokon možete kupiti u Zagrebu, znamo gdje

Ne znate što pokloniti dragoj osobi za Valentinovo, rođendan ili neku drugu posebnu priliku? Znamo gdje možete pronaći trendi, personalizirane torte po vrlo pristupačnoj cijeni, s kojima zasigurno nećete pogriješiti.

Minimalističke "džepne" torte u kutijicama za ručak, poznate kao bento torte, popularizirale su korejske slastičarnice, no ubrzo su zahvaljujući Instagramu i Pinterestu postale viralan trend diljem svijeta. Riječ "bento" potječe iz japanskog jezika, a znači "praktično", a takozvane "bento kutije", koje su sadržavale jednu porciju obroka, pojavile su se u Japanu još u dvanaestom stoljeću.

U Južnoj Koreji takve su torte nekoć djeca iz bogatih obitelji nosila u školu kao desert, a danas ih Koreanci poklanjaju kako bi izrazili ljubav i zahvalnost ili obilježili posebnu priliku. Zvuči kao odličan personalizirani poklon, zar ne? Upravo zato ne sumnjamo kako će mnoge razveseliti vijest da su bento torte odnedavno dostupne i u Zagrebu, u Slastičarnici Meli na Trešnjevci.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Ovu malu, uhodanu slastičarnicu još su 1996. otvorili Tanja i Miljenko Varda, a posljednjih osam godina vodi je njihova kći Melani. Iako nisu imali nikakvo formalno slastičarsko obrazovanje i počeci su im bili izrazito izazovni, obitelj je s godinama svojim kolačima privlačila više kupaca koji su prepoznali njihovu kvalitetu.

"Svi naši kolači rade se po recepturama naših mama, teta, baka i prabaka. Svaki kolač ima svoj recept i svaki je izrađen ručno s puno pažnje i ljubavi", priča nam Melani i dodaje kako je odrasla u kući iznad slastičarnice, okružena tortama i kolačima, pa joj se nastavak obiteljske tradicije činio logičnim nakon što je završila srednju školu.

Također, kaže kako je to jedini posao u kojemu zaista uživa, a osim što jako drži do kvalitete svojih slastica, trudi se i pratiti aktualne slastičarske trendove.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"S obzirom na to da živimo u svijetu društvenih mreža i interneta u zadnje vrijeme mi je ‘iskakalo‘ sve više objava sa bento tortama i imala sam silnu želju isprobati ih i uvrstiti u našu svakodnevnu ponudu. Prvi bento sam napravila za svog supruga jer su mi pokloni poput parfema, odjeće ili nakita već toliko ‘isfurani‘ i htjela sam nešto malo, slatko, personalizirano i novo", kaže Melani.

Njezina procjena pokazala se ispravnom i potražnja za bento tortama u kratkom je vremenu postala vrlo velika. Ove male torte promjera deset centimetara predviđene su za jednu ili dvije osobe, a svaka od njih dolazi u kutijici s mašnom, s drvenom žličicom i svjećicom. Uz Melani torte dekoriraju još tri djelatnice s kojima godinama surađuje te su joj, kaže, postale kao obitelj.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

"Svaki bento je personaliziran bojama, dizajnom i porukama prema vašim željama. U ponudi imamo četiri okusa - oreo, choco crunchy, fruity cheese i meli vanili, a cijena bento torte je 10 eura", objasnila je, dodavši kako je ovakva torta prigodna za različite prilike.

"Bento je u svijetu postao najpopularniji u vrijeme pandemije, kada nije bilo toliko slavlja i okupljanja, a ljudi su željeli barem malom torticom obilježiti svoj poseban dan. Rođendani, djevojačke, obljetnice, objava spola djeteta, za zaprositi voljenu osobu ili jednostavno nekoga iznenaditi bez posebne prigode, to je zaista unikatan i sladak poklon koji će razveseliti i male i velike", predložila je.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

S obzirom na to da je pred nama jedan poseban datum, Valentinovo, inspiraciju za dar koji ćete dati voljenoj osobi mogli biste pronaći među kreativno ukrašenim bento tortama.

Linker
25. travanj 2024 15:17