Bomba torta

 PRIVATNA ARHIVA
Imamo recept

Prisjećamo se pomalo zaboravljene slastice iz mamine bilježnice s receptima: Bomba torta krije pravu malu slatku čaroliju

Riječ je o jednostavnom desertu koji je omiljen mnogim generacijama, pogotovo među ljubiteljima kremastih delicija.

Riječ je o jednostavnom desertu koji je omiljen mnogim generacijama, pogotovo među ljubiteljima kremastih delicija.

Postoje oni recepti koji nas odmah vrate u djetinjstvo, na mirise i okuse iz mamine kuharice, a na kakav je ovih dana naišla gastroinfluencerica Katarina Bašić, koja stoji iza popularnog Instagram profila "Nina Cooklover". Nju je kod mame na stolu dočekala bomba torta – desert unutar kojeg se skriva prava mala slatka čarolija, od biskvita i kreme, a na koji smo možda pomalo zaboravili.

Iako bi mnogi pomislili da je riječ o modernoj slastici, pripremale su je već mnoge bake i mame prije naše generacije i bile su česte na obiteljskim slavljima i nedjeljnim okupljanjima. Recept Katarine i njezine mame donosimo u nastavku kao ideju za savršen način kako zasladiti vikend ili tjedan pred nama.

image

Bomba torta

PRIVATNA ARHIVA

Sastojci

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica oraha
  • 1-2 žlice krušnih mrvica

Fil

  • 1 margarin
  • 200 g šećera
  • 200 ml soka Dvojni C
  • 150 g oraha
  • 150 g mljevene Plazme
  • 6 žumanjaka

Glazura

  • 6 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 6 žlica šećera

Priprema

Jaja umutiti sa šećerom, pa lagano dodavati orahe i krušne mrvice. Peći na 200 Celzijevih stupnjeva nekih petnaestak minuta. Dok se to peče, pripremite fil: rastopite margarin te ga lagano umutite, dodajte šećer, orahe, Plazmu, Dvojni C i žumanjke. Sve još skupa umutite i složite na gotov biskvit.

Zatim krenite na pripremu glazure. U jedan lonac stavite vodu da prokuha i na njega drugu posudu kako biste mogli bjelanjke mutiti na pari. Mutite što duže da dobijete predivnu smjesu. Dok to mutite, u drugu posudu stavite šećer da se karamelizira. Kada je karameliziran, sipajte ga u posudu s bjelanjcima i mutite. Odmah kada ste izmutili, stavljajte na fil i oblikujte glazuru tako da najviši vrh bude u sredini.

Ohladite preko noći i uživajte!

image

Za serviranje je spremna nakon što se ohladi preko noći

PRIVATNA ARHIVA
25. studeni 2025 08:12