Bivša natjecateljica "MasterChefa", Anamaria Šimićak, ima odličan recept za ovaj sočni i neodoljivi japanski kolač koji je osvojio srca ljubitelja slastica diljem svijeta.
Ako još niste čuli za Castella cake, vrijeme je da se upoznate s desertom koji je osvojio Instagram i TikTok te je u posljednje vrijeme postao pravi viralni hit! Ova japanska poslastica na prvu možda izgleda skromno, ali njezin slatki okus i vrlo zanimljiva tekstura sve su samo ne obični. Riječ je o desertu koji svoje korijene vuče još iz 16. stoljeća, kada su ga u Japan prvu put donijeli portugalski trgovci. Ubrzo je postao omiljen kolač među Japancima, a posebno je poznat u Nagasakiju, gdje se danas smatra lokalnim specijalitetom.
Nedavno je ovaj desert doživio veliki povratak – društvene mreže preplavljene su videima u kojima se reže Castella cake, a njezina meka tekstura i elastičnost ostavljaju bez riječi. Uostalom, budimo iskreni – tko može odoljeti desertu koji izgleda ovako sočno i fino?
U nastavku zato donosimo recept Anamarije Šimićak, food blogerice i bivše natjecateljice showa "MasterChef", koja je pripremila upravo ovaj klasik – i priznajemo, jedva ga čekamo isprobati!
Castella cake by Anamaria Šimićak
SASTOJCI:
- 100 g brašno
- 100 g maslac
- 100 g šećer
- 100 g mlijeko
- 6 jaja (odvojiti bjelanjke od žumanjaka)
- Vanilija ekstrakt
PRIPREMA:
Za početak odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke tući u snijeg sa šećerom. Maslac otopiti na laganoj vatri zajedno s mlijekom. Dodati u posudu sa žumanjcima i brašnom. Dobro umiješati smjesu. Dobiveni snijeg špatulom umiješati u smjesu s brašnom i žumanjcima. Smjesu izliti u kalup i peći u vodenoj kupelji u pećnici na 160 stupnjeva sat vremena. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....