nova dimenzija okusa

Jesen u Beštiji miriši na vrganje, jabuke, kestene i zove na još

Perjanica predjela, po onima koji su probali novitete ovog malog kulinarskog laboratorija u Masarykovoj 11, jest baba ghanoush, odnosno namaz od pečenih paprika, patlidžana, pekan oraha i baharata.

Vrganji, kesteni, kukuruz, jabuke, kruške, pagar i janjetina okosnica su jesenskog menija kreativnog tima Beštije. S dirigentskom palicom u ruci, glavni chef Kristian Tari, uhvatio se u koštac s jesenskim plodovima i u pomno osmišljenim jelima dao novu dimenziju okusa i vizualnog identiteta.

Perjanica predjela, po onima koji su probali novitete ovog malog kulinarskog laboratorija u Masarykovoj 11, jest baba ghanoush, odnosno namaz od pečenih paprika, patlidžana, pekan oraha i baharata. Naravno, ne radi se o klasičnoj verziji ovog jela, nego o Beštijinoj izvedenici, koja osvaja na prvu.

Drugi novitet na novom meniju jest juha od mladog kukuruza i bučinog ulja.

image

Juha od mladog kukuruza i bučinog ulja

PRESS

"Sezona je kukuruza i bila bi šteta ne iskoristiti ga u bilo kojoj opciji, a nama se u juhi ovog puta činio u najboljem svijetlu!", kaže chef Kristian i ponosno otkriva treći novitet novog jelovnika, ceviche, u originalu peruansko jelo koje se sastoji od sirove ribe marinirane u limeti sa začinima, kuhanog batata, slatkog kukuruza i mariniranog luka.

image

Ceviche

PRESS

"Mi ćemo ceviche raditi s komoračem, da doda svježine, s đumbirom, da unese pikantnosti, i završit ćemo sve s narom, a od ribe će biti dnevni ulov, kojeg nađemo na tržnici", priča Kristian.

Još jedan novitet među predjelima jest rižoto od kruške i espume od plavog sira.

image

Rižoto od kruške i espume od plavog sira

PRESS

Glavna jela Beštijinog jesenskog menija su nepretenciozna, a opet vrlo razigrana. Ona su splet namjera koje se događaju kada želite u jednom jelu probuditi stare uspomene, a u isto vrijeme kreirati i nova sjećanja, mirise i boje. Tko god da uđe u Beštijine odaje, bio stranac ili domaći posjetitelj, vegan, vegetarijanac, osoba osjetljiva na gluten ili jednostavno netko zahtjevnog nepca, na jelovniku ovog zagrebačkog bistroa, pronaći će nešto za sebe.

Carpaccio od vrganja, s pireom od kestena i prahom od crne trube idealan je odabir za neljubitelje mesa, i obožavatelje plodova jeseni.

image
PRESS

Našao se tu i jedan vrlo zanimljiv i ne tako čest cut mesa; feather blade steake, koji se služi uz chips i wiskey pepper souce.

"Jedan vrlo zanimljiv steak od ramena, i idealan je medium rare pečen", tvrdi Kristian.

image
PRESS

Na novom meniju je i pačji confit s domaćim mlincima, gelom od cikle i ukiseljenom ciklom; savršena dekonstrukcija većini omiljenog nedjeljnog ručka, vrlo čestog na zagrebačkom i zagorskom području.

image

Pačji confit s domaćim mlincima, gelom od cikle i ukiseljenom ciklom

PRESS

Tu je i pagar file s palentom, jusom od pagara i beluga lećom. Riječ je o mediteranskom jelu, fileu ribe koji nije toliko čest u uobičajenoj restoranskoj ponudi, palenti koja razbija monotoniju i savršena je podloga jusu od pagara, k tome još dolazi beluga leća s umami okusom koji daje kompletan obol ovom jelu.

image

Pagar file s palentom, jusom od pagara i beluga lećom

PRESS

Za vegane Beštija je pripremila rižu od cvjetače, paljenog poriluka i kreme od mrkve. Posebno mjesto među glavnim jelima na jesenskom meniju imaju crne špagete od sipe s kremom od boba i pjenom od maslinovog ulja.

image

Crne špagete od sipe s kremom od boba i pjenom od maslinovog ulja

PRESS

Ljubitelji slatkog bit će na posebnim mukama kada u ruke uzmu novi meni, jer vrlo se teško odlučiti za samo jedan desert od tri ponuđena. Veganski gluten free lava cake teško je zaobići, pogotovo zato što se služi s domaćim sladoledom od kokosa i badema. Apple pie svojim vas mirisom automatski vraća u djetinjstvo, no ne radi se o verziji kakvu su spremale naše bake. ‘Radimo mousse od jabuke, ispod kojeg je prhko tijesto koje je glaziramo s bijelom čokoladom‘, objašnjava Kristian i dodaje kako pored pite, na crumbleu od keksa dolaze i jabuke macerirane u rumu. Obožavatelji čokolade doći će na svoje s Beštijinim choco mousseom. Kratki opis ovog deserta bio bi čokolada, čokolada i opet čokolada.

image

Veganski gluten free lava cake

PRESS

Uz sva jela s menija stručno osoblje Beštije preporučit će vam jedno od mnogobrojnih vina s vinske liste, pomno složene i odabrane od proizvođača ekološke i klasične proizvodnje, što domaćih, što inozemnih vinarija.

image
PRESS
Linker
23. ožujak 2023 05:36