BHOFACK2 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
SLA(S)NA STRANA

Kesten nije samo za deserte - ovo su 3 odlična slana recepta

Popularni jesenski plod najčešće se konzumira u desertima u kombinaciji s čokoladom, no slanim jelima daje posebnu finoću po mjeri nepca istinskih gurmana.

Popularni jesenski plod najčešće se konzumira u desertima u kombinaciji s čokoladom, no slanim jelima daje posebnu finoću po mjeri nepca istinskih gurmana.

Kesteni iz pećnice

image
PROFIMEDIA

SASTOJCI

1 kg kestena, žličica soli, voda

PRIPREMA

Kestene oprati i po sredini zarezati nazubljenim nožem ili za to namijenjenim kliještima. Staviti ih u posudu, doliti vode tako da ih prekrije i dodati žličicu soli. Upaliti pećnicu na 200 stupnjeva da se zagrije, posudu s kestenima staviti na vatru dok voda ne proključa pa ocijediti (ovaj korak možete i preskočiti te ih jednostavno ostaviti u posoljenoj vodi oko 30 minuta). Posušiti ih krpom, uzeti veliki protvan, pokriti ga papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti kestenje po njoj. Staviti ih u pećnicu na oko pola sata, a kad vidite da su pečeni, istresti ih i zamotati u novine ili vlažnu krpu. Pustiti da odstoje 5 - 10 minuta kako biste ih lakše oljuštili. Savršeno će se slagati s portugiscem ili nekim drugim mladim crnim vinom.

Svinjski medaljoni u umaku od kestena

image
LIBIN JOSE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SASTOJCI

svinjski lungić od cca 600 g, 500 g pečenih kestena ili 200 g kesten pirea i 10 - 15 pečenih kestena, 2 - 3 nasjeckana režnja češnjaka, 2,5 dl bijelog vina, ulje, žličica maslaca, žlica bagremovog meda, sol, papar, peršin, muškatni oraščić

PRIPREMA

Lungić narezati na medaljone od 1 cm debljine i posoliti. U tavu uliti ulje, peći medaljone po 2 - 3 minute sa svake strane i odložiti na tanjur. U tavi u kojoj su se pekli kratko popržiti češnjak, podliti vinom, dodati kesten pire ili veći dio pečenih i izgnječenih kestena (ostatak ostaviti za dekoraciju), malo muškatnog oraščića, sol, papar, peršin i bagremov med. Potom u tavu staviti žličicu maslaca, vratiti medaljone, pustiti da malo prokuha i uliti vrhnje za kuhanje. Poslužiti s pečenim polama krumpira, ljevancima (špeclama) ili njihovom kombinacijom te ukrasiti pečenim kestenima.

Juha od kestena i gljiva

image
PROFIMEDIA

SASTOJCI

1 nasjeckani veći ljubičasti luk, mali poriluk i 3 - 4 režnja češnjaka, 500 grama pečenih ili kuhanih kestena, žličica nasjeckane majčine dušice i/ili peršina, 1 litra povrtnog temeljca, 1,5 dl bijelog vina, 400 grama na ploške nasjeckanih vrganja ili smeđih šampinjona, 200 ml vrhnja, sol, papar, 4 - 5 žlica maslinovog ulja, prepečene kockice kruha

PRIPREMA

Veću posudu za juhu ili duboku tavu staviti na vatru i uliti maslinovo ulje tako da pokrije dno. Zagrijati povrtni temeljac. Na vruće ulje staviti nasjeckano povrće i pirjati ga dok ne omekša, oko pet minuta. Dodati gljive i sol, pustiti da se pirjaju nekoliko minuta dok ne ispuste tekućinu, a potom uliti vino i temeljac te ubaciti kestene. Pustiti da lagano krčka oko 20 minuta, začiniti majčinom dušicom i svježe mljevenim paprom, skinuti s vatre i sve usitniti u blenderu. Staviti natrag u posudu da još malo prokuha, dodati barem polovicu vrhnja i pred kraj posipati peršinom. Poslužiti s prepečenim kockicama kruha i preostalim vrhnjem.

Linker
28. travanj 2024 01:18